Divendres, 29 de Març de 2024

Riudoms basa la promoció de l'avellana en la innovació culinària

El municipi del Baix Camp celebra la 35a edició de la Fira aquest cap de setmana

08 d'Agost de 2015, per ACN
  • Cabàs amb avellanes entre una mostra de productes de l'horta a la Fira de Riudoms

    ACN

  • Representants dels forns i pastisseries de Riudoms premiats amb el Premi Fira de l'Avellana 2015

    ACN

  • El director de la Fira de l'Avellana de Riudoms, Francesc Xavier Bonet, el convidat a la inauguració, Eugeni Perea, i l'alcalde Josep Maria Cruset

    ACN

Com ha destacat el director de la Fira de Riudoms, Francesc Xavier Bonet, la mostra ha trobat en els usos culinaris i la pastisseria una nova via per a la projecció de l'avellana. "La globalització ha creat una sobreoferta i cal trobar sortides especialitzades perquè el consum tradicional està sobreexplotat", ha apuntat Bonet. Aquestes noves alternatives per a aquest fruit sec s'intenten reforçar des de fa gairebé una dècada a Riudoms amb l'elaboració d'un receptari els dies previs a la fira. Aquest any, amb prop de 80 participants s'han fet propostes tan innovadores com la piruleta de llagostí amb avellana i tomàquet; la pipeta de mini amanida caprese amb pesto d'avellanes; els bombons d'avellana, cereals i ametlles; hummus amb avellanes; 'bocaditos' de xocolata i avellana, o l'escuma d'avellana amb cremós d'orxata i bescuit de cacau. 

Aquestes receptes, impulsades per xefs de referència de la zona, encaixen en una dieta mediterrània en plena projecció mundial que pot ajudar, com ha apuntat Bonet, a incentivar el consum de l'avellana. "El consum és la clau. Els derivats industrials de l'avellana són molt coneguts i no és per on anem. Des de la fira volem que es conegui l'avellana com un producte culinari i a partir d'aquí, totes les derivades que en sorgeixin, benvingudes seran", ha afegit el director de la mostra. En concret, els visitants poden provar un ventall ampli de productes elaborats a partir de l'avellana. L'orxata, el gelat o el xarrup d'avellana, les avellanes crues, torrades o garapinyades, el licor i la coca d'avellana o de músic, entre altres. 

Amb més de 120 expositors, repartits en 16.000 metres quadrats al centre de la vila, la fira de Riudoms també promociona l'agricultura i la resta de productes que s'elaboren a l'horta de Riudoms així com una destacada representació de negocis de jardineria i els vivers, un sector cap on ha anat derivant "de manera natural" l'agricultura de la zona arrossegada per les continues crisis de preus i dificultats que pateix.

La inauguració de la 35 ena edició ha anat a càrrec d'Eugeni Perea. El doctor en Història Moderna i actual cap de l'Arxiu de la Diputació de Tarragona ha repassat la història de la fira al llarg de la història, i n'ha remarcat la seva "funció catalitzadora d'interessos comercials i socials" al poble, a la comarca i al territori. També ha assenyalat els punts d'inflexió de la mostra amb la introducció de la maquinària, primer, i quan fa 35 anys es torna monogràfica i centrada en l'avellana. L'èxit de la mostra l'ha atribuït a "la professionalitat dels pagesos de Riudoms". "No és un elogi gratuït", ha afegit recordant els premis que arreu han recollit sempre els agricultors de la vila.

Abans del seu discurs, s'ha atorgat el premi de Fira de l'Avellana 2015 al gremi de forners i pastissers de Riudoms per la seva labor en la promoció de l'avellana.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital fira de l'avenlla riudoms 35 anys
reusdigital.cat Reus Diari Digital fira de l'avenlla riudoms 35 anys

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics