Dimecres, 24 d'Abril de 2024

2.500 pacients del Joan XXIII s'hauran d'operar a altres centres del Camp de Tarragona

Les obres de remodelació de tres quiròfans de l'hospital tarragoní obliguen a aplicar aquesta mesura extraordinària, pressupostada en 4,8 milions d'euros

21 d'Abril de 2016, per ACN
  • El Joan XXIII haurà de derivar 2.500 operacions a d'altres centres mèdics de la demarcació

    ACN

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona derivarà, de forma excepcional, prop de 2.500 pacients pendents d'una intervenció quirúrgica als altres centres hospitalaris del Camp de Tarragona. Les obres de remodelació de tres quiròfans, iniciades el juliol passat i que no acabaran fins aquest setembre, han obligat a prendre aquesta mesura extraordinària. Davant la previsió que aquests pacients quedin fora de termini, direccions i professionals de tots els centres de la regió sanitària han preparat un protocol detallat per dur a terme aquesta derivació de forma immediata, si bé és un procés voluntari i el pacient tindrà la darrera paraula.

Gairebé la meitat d'aquests pacients esperen una intervenció de cirurgia ortopèdica i traumatologia, entre les quals destaquen les pròtesis de genoll -unes 280. L'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla a Tarragona, el Centre Mèdic Quirúrgic de Reus i els hospitals de Reus, Valls i el Vendrell hauran d'absorbir aquest volum puntual de pacients. La proximitat geogràfica serà un dels aspectes que es tindrà en compte.

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona tenia previstes un total de 5.682 intervencions de diferents especialitats. Aquesta era l'activitat planificada pel 2016. Però només se'n podran fer 3.223. Les obres que s'estan duent a terme en els tres quiròfans de cirurgia major ambulatòria impossibiliten complir aquest objectiu, malgrat que els altres sis quiròfans, que són per a intervencions més complexes, funcionen a ple rendiment, matí i tarda. Per evitar que un grup de pacients quedi fora del termini legal, s'ha dissenyat aquest pla d'actuació a fi de redistribuir un total de 2.459 malalts entre tots els hospitals del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) de la regió.

"És un problema puntual, no és un canvi de flux, perquè hi ha hagut rumors de si és un subterfugi per dirigir flux de Joan XXIII a altres institucions, rotundament no", ha reiterat amb contundència el gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Roger Pla, durant la presentació aquest dijous d'aquest pla d'actuació. Els pacients seran avisats telefònicament i si no se'l localitza, per carta. En el pla queda fixat, de forma "estricta", com, on i quan es derivarà cada pacient, si aquest dóna el seu consentiment. En cas de negar-se, seguirà a la llista d'espera de Joan XXIII fins que hi pugui ser operat, això sí, amb el conseqüent retard i sense poder reclamar que se li financi la intervenció a la sanitat privada.

Les derivacions per ser operat en un altre centre, que engegaran de forma immediata, es faran de tres maneres. Una opció serà que els professionals de Joan XXIII es desplaçaran al centre triat, una segona és que es formaran equips mixtes, i una tercera, que se n'encarregarà l'equip de l'hospital receptor. La regió sanitària farà un seguiment exhaustiu de cadascun dels pacients afectats, garantint la confidencialitat. Així, s'estima que uns 969 malalts puguin ser derivats a Sant Pau i Santa Tecla, uns 946 als dos centres sanitaris de Reus i 342 al Pius Hospital de Valls. En tots els centres es configurarien equips mixtes per a les pròtesis de genoll. Els sindicats han acceptat aquest pla, a excepció de la CGT.

Segons Pla, la CGT creu que, abans de les derivacions a altres centres, caldria fer servir els quiròfans del Joan XXIII en horari nocturn. El titular de Salut ha assegurat que s'ha tingut en compte el volum de feina de cada centre per evitar una sobresaturació. "Els recursos només entraran fins que els centres receptors hagin acabat la seva feina", ha dit Pla, el qual ha destacat la col·laboració conjunta de totes les institucions per elaborar aquesta mesura extraordinària. El pla va acompanyat d'un paquet de recursos extra, valorats en 4,8 milions d'euros, que van a part del pressupost pendent d'aprovar al Parlament per millorar les llistes d'espera de visites, proves diagnòstiques i operacions a Catalunya.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  21 d'Abril de 2016

Després de 9 mesos!

De forma seriosa, no es poden planificar els temes amb temps suficient? Hi ha algú que pugui ser capaç de minimitzar les molèsties als usuaris? Fem-ho tot ràpid