Divendres, 29 de Març de 2024

41 anys de la mort de 'ningú'

Georg Welzel va ser executat a garrot vil un 2 de març de 1974 a la presó de Tarragona

02 de Març de 2015, per Isabel Martínez
  • Salvador Puig Antich i Georg Welzel (imatge manipulada a El Caso) van ser assassinats el mateix dia

     

  • Fotografia realitzada a la presó, amb la roba que portava el dia del crim

     

Aquest dilluns es compleixen quaranta-u anys de la mort de Salvador Puig i Antich i Heinz Ches, els dos darrers executats del franquisme a garrot vil. Si bé la recuperació de la memòria històrica ha servit per recuperar i valorar la figura del membre de la MIL, la figura i les motivacions de l’apàtrida Heinz Ches continua essent encara un misteri.

En realitat, Heinz Ches es deia Georg Welzel i havia nascut a la República Democràtica Alemanya (RDA), tot i que sempre es va presentar a l’opinió pública com a polonès. Al igual que Puig i Antich va ser executat a garrot vil pel règim franquista el 2 de març de 1974 a la presó de Tarragona. Justament el mateix dia que l’anarquista Salvador Puig i Antich.

Welzel havia intentat tres vegades marxar de la RDA en 1964, 1967 i 1970,  temptatives que el van portar a presó. Finalment, va aconseguir de travessar la frontera amb la RFA el 1972 on va treballar en una siderúrgica durant una temporada. A finals d’aquell mateix any, Welzel va entrar a l’estat espanyol amb un passaport robat uns dies abans a Itàlia.  

Georg Welzel va ser condemnat per l'assassinat d'un Guàrdia Civil al bar del càmping Cala d'Oques, de l’Hospitalet de l’Infant. Segons la policia, hi va entrar amb una escopeta -era temporada de caça- que havia robat uns dies abans a un xalet i, aparentment sense cap mòbil, va disparar mortalment al Guàrdia Civil Antonio Torralbo.

En plena fugida es va desfer de l'arma i l'endemà mateix va ser detingut a l’estació de tren de l’Ametlla de Mar. En el moment de la detenció, va declarar haver nascut a Polònia el 1939 i dir-se Heinz Ches.

Més enllà de la transcendència d’aquesta mort, el 7 de novembre de 1977, la companyia teatral Els Joglars va estrenar a Barbastre La torna, que recreava sarcàsticament els darrers dies de Georg Welzel. Dos dies després de la seva estrena al Teatre Bartrina de Reus l’autoritat militar va prohibir l’obra i el director, Albert Boadella, va ser detingut i empresonat. A més, la companyia va haver de fer front a un consell de guerra per la representació.

Tot i les nombroses recerques i documentals sobre la figura, les motivacions i els silencis de Georg Welzel, avui, quaranta-u anys després de la seva execució encara queden moltes qüestions pendents de resposta.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital heinz ches

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Salvat - Reus  02 de Març de 2015

La torna

Tot i el molt bon llibre de Raul M. Riebenbauer sobre aquest cas, seria bo que algú fes el mateix que recentment ha fet l’historiador Gutmaro Gómez amb el sumari del cas Puig Antich, publicant un extraordinari llibre que analitza minuciosament aquest cas, totalment vinculat a la desgraciada execució de Tarragona.