Dijous, 25 d'Abril de 2024

Alumnes de català de Reus, l'Hospitalet i Cambrils commemoren el Dia internacional de la Llengua materna

19 de Febrer de 2020, per Redacció
  • Una imatge del grup d'alumnes de català

    CNL Reus

El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna. Per celebrar-ho, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura ha organitzat diverses activitats amb el seu alumnat sobretot de nivell bàsic i elemental. En el cas de la capital del Baix Camp, des de dilluns les portes del CNL estan guarnides amb unes fitxes que contenen les paraules hola i adeu en les 25 llengües que parla l’alumnat dels cursos, el nom d’aquesta llengua i la situació al mapa: àrab, wòlof, espanyol, amazic, portuguès, persa, gallec, anglès, francès, panjabi, belarús, guaraní, rus, ucraïnès, urdú, romanès, letó, albanès, mam, aragonès, eusquera, georgià, txec, moore i xinès.

Aquest passat dimarts, dia 18 de febrer, Valeriya Solodarenko, alumna de l’intermedi 2 de Cambrils, que és ucraïnesa, i Ishatdeep Kaur, de l’Índia i parlant de panjabi, van participar al costat d’altres alumnes del CNL de Tarragona, l’Escola oficial d’idiomes i el Servei lingüístic de la URV en l’acte de celebració als Serveis territorials de Cultura a Tarragona presidit per Ester Franquesa, directora general de Política lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Enguany, els participants van explicar 'falsos amics' (és a dir, paraules o expressions que tenen una semblança en la forma amb una altra d'un altre idioma encara que en cada llengua el significat és diferent) en les seves llengües d'origen i en català per mostrar el que signifiquen, amb la voluntat de visibilitzar les llengües maternes dels aprenents de català del Camp de Tarragona. En l’acte s’hi va poder sentir rus, sard, anglès, eusquera, panjabi, ucraïnès, vènet i castellà, a més de català.

Durant la setmana, a les classes de Cambrils de nivell bàsic i elemental es passa un vídeo que va elaborar el Servei local de català el 2017 en què diversos alumnes llegeixen en la seva llengua materna (minoritària i sovint minoritzada) fragments adaptats del Manifest sobre la diversitat lingüística de la UNESCO: guaraní, amazic, tagal, moldau, belarús, eusquera, gallec i català.

I, finalment, dijous l’alumnat dels cursos de català que el CNL i l’Ajuntament organitzaran a l’Hospitalet de l’Infant una visita l’emissora de la vila i participarà en un programa de ràdio on també faran sentir les seves llengües. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics