Divendres, 19 d'Abril de 2024

Axel Baiget: 'Hi va haver obsessió per omplir el Valle de los Caídos'

L’historiador selvatà ha investigat sobre els quatre habitants del Baix Camp que hi són dipositats

19 de Febrer de 2020, per Isabel Martínez
  • Imatge del Valle de los Caídos

    Reusdigital.cat

Malgrat no tractar-se de xifres significatives (finalment quatre cossos dels més de 33.000 dipositats), l’historiador selvatà Axel Baiget ha realitzat una complerta i interessantíssima investigació sobre les persones nascudes al Baix Camp que van ser traslladades al Valle de los Caídos. Una recerca encara en curs que ja permet extreure conclusions com “l’obsessió per omplir” les criptes del monument feixista i la constatació que no tots els individus que hi són a les capelles laterals van morir com a conseqüència de la Guerra Civil. De fet, dos reusencs que hi reposen (Joaquim Gesalí Chavarria i Ramon Ribas Fort) van traspassar el 1944 i el 1950, respectivament.

D’acord amb la recerca efectuada fins a la data, Baiget ha establert, aquest passat dimarts al vespre al Centre de Lectura de Reus, el nom de sis persones del Baix Camp (tres de Reus, una de Mont-roig i dues de La Selva) que inicialment es pensava que hi eren enterrats: Joaquim Gesalí Chavarria, Josep Cochs Batlle, Enric Gabiñau Cabot, Ramon Ribas Fort, Ramon Badia Miró i Josep Munté Aragonès. Finalment, l’historiador ha constatat que els dos darrers no van arribar a ser traslladats al monument franquista en no realitzar-se la hipotèticament preceptiva consulta als familiars. “Es va produir un tracte desigual segons els ajuntaments”, ha explicat Baiget en relació al compliment de la determinació legislativa que s’havia de contactar amb els familiars.

Una tasca impossible si s’observa que en el moment àlgid del monument, a finals dels cinquanta, es van arribar a enviar 3.000 cossos al dia per donar sentit a una basílica monumental que tan sols supera en dimensions Sant Pere del Vaticà. Una dada curiosa és que l’investigador ha subratllat que el darrer cos que es va dipositar va ser l’any 1983, en plena democràcia. Sobre la recent exhumació de Franco, Baiget ha coincidit amb l’opinió de Joan Pinyol, autor del documental i el llibre (‘Avi et trauré d’aquí’), que “la única persona que no volia sortir del Valle és la que ha sortit” i ha subscrit la idea de la historiadora Queralt Solé sobre que el monument va representar la voluntat de fer “un canvi dinàstic” per part de Franco en intentar superar l’Escorial.

“Exhumar a Franco no és la solució”, ha conclòs, sinó la necessitat de “justícia per tal de democratitzar l’estat espanyol” tot i reconèixer els evidents reptes que representarà abordar la identificació de les persones que hi són dipositades.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics