Diumenge, 19 d'Agost de 2018

Blocs de formigó, jardineres i més agents al carrer, mesures dels municipis turístics per protegir-se d'atemptats

Alguns ajuntaments catalans ja debaten com incorporar elements de seguretat en el disseny urbanístic

09 de Setembre de 2017, per ACN
  • Ciclistes i vianants, al passeig marítim de Cambrils

    ACN

Més presència policial als carrers o protegir accessos a zones concorregudes amb elements com tanques de formigó o jardineres. Són algunes de les mesures que han posat en marxa municipis turístics de Catalunya per protegir-se d'eventuals atemptats. Alguns d'ells ja van prendre mesures de seguretat arran d'atemptats com el de Niça, però altres les han reforçat després de l'atac a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils d'aquest agost. Mentre algunes localitats només preveuen accions en esdeveniments puntuals, altres ja obren el debat de quins canvis caldrà plantejar en l'urbanisme del nou espai públic de les ciutats per incorporar aquests elements.

Cambrils manté un control fix davant del Club Nàutic, on una dotació dels Mossos d’Esquadra manté un control fix, just al lloc on es va produir l’atemptat del 18 d’agost a la matinada. L’Ajuntament, per la seva banda, no ha col·locat tanques addicionals a la zona del passeig, que fa anys que disposa de pilones metàl·liques que separen la calçada de la zona de vianants.

L’alcaldessa, Camí Mendoza, ha explicat a l’ACN que, des que es va incrementar el nivell d’amenaça terrorista, el consistori reforça amb tanques i amb més presència policial els actes multitudinaris com els de la festa major, concerts, festivals i fires. “Per una qüestió de prevenció sempre es prenien mesures, però ara ho hem reforçat una mica més”, ha explicat Mendoza. De fet, el passat cap de setmana el consistori va instal·lar nombroses tanques de formigó a l’entorn dels actes de la festa major. “És per la tranquil·litat de tots. Fa pocs dies de l’atemptat i és important que la ciutadania palpi que s’està vetllant per la seguretat dels veïns i visitants”, ha afegit l’alcaldessa.

Tanques a Tarragona i Salou

A Salou, l’Ajuntament ha instal·lat diverses tanques de formigó al passeig Jaume I per evitar l’accés de vehicles pels vials que donen accés als aparcaments. També s’han col·locat bancs de formigó al carrer Saragossa per protegir aquesta cèntrica zona de vianants. A la ciutat de Tarragona, l’Ajuntament ha situat tanques a la Rambla Nova per blindar les coques centrals i també n’ha instal·lat al concorregut mercadet de Bonavista. Altres municipis del territori com Reus i Calafell també han implementat mesures físiques de seguretat a les zones del centre.

Terres de l'Ebre: mesures en esdeveniments puntuals

A les Terres de l'Ebre, de moment, cap dels municipis més turístics han decidit prendre mesures de seguretat permanents però no descarten fer-ho en esdeveniments puntuals. És el cas de Tortosa que durant les festes majors passades, els primers dies de setembre, va disposar de blocs de formigó i vehicles policials travessats als carrers d'accés a l'avinguda principal on hi havia un gran volum de gent celebrant des del correfoc, a l'ofrena o el cos iris. Des de l'Ajuntament s'apunta que han estat mesures extraordinàries pels atemptats i que només les repetiran en esdeveniments amb grans concentracions de persones al carrer. En municipis ebrencs més costaners, de moment, tampoc s'ha previst cap actuació ja sigui perquè la geografia del municipi ho dificulta o perquè la temporada estival acaba i es valorarà més endavant què fer l'any vinent.

La façana marítima de l'Ametlla de Mar, per exemple, té una distribució que no afavoreix la instal·lació de pilones o elements de seguretat contundents; altres municipis com Alcanar (Montsià) estudiaran i escoltaran les recomanacions policials per si cal dur a terme alguna actuació extraordinària de cara la temporada d'estiu vinent o en alguns esdeveniments de festes majors.

COMENTARIS (0)

Reportatges