Divendres, 19 d'Abril de 2024

Buch anuncia la creació d'una xarxa de sensors químics a Tarragona per determinar quan hi ha risc per a la població

El conseller proposa que tots els accidents a la petroquímica es facin públics al moment amb un sistema informàtic

14 de Febrer de 2020, per ACN
  • Una imatge de la reunió

    ACN

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat que es crearà una xarxa de sensors químics per determinar quan hi ha risc per la població davant d'un possible núvol tòxic. Els sensors s'instal·laran entre les empreses i els nuclis habitats. El conseller ho ha apuntat després de la reunió que ha mantingut amb alcaldes del Camp de Tarragona i agents econòmics i socials per avançar en una nova gestió de les emergències químiques, i que s'ha celebrat aquest divendres a la seu del 112 a Reus.

També ha proposat que tots els accidents químics que es produeixin al complex petroquímic de Tarragona es facin públics a través d'un nou sistema informàtic, que ofereixi "informació permanent, no només davant d'una emergència. Buch també ha posat damunt la taula la proposta de crear un sistema informàtic que publiqui "'online' i 'on time'" tots els accidents que es produeixin al complex petroquímic de Tarragona. La intenció és fer "un reforç de la informació pública". "La informació ha de ser permanent, no nomes davant emergència", ha reiterat.

De cara als avisos a la població, ha tornat a indicar que es demanarà a l'Estat la transposició de la directiva europea per implementar el sistema Cell Broadcasting, que permet avisar la població d'una determinada zona de situacions d'emergència mitjançant missatges SMS. La idea ja es va llançar l'endemà mateix de l'explosió a IQOXE. Tot i això, Buch ha reconegut que encara no s'ha parlat amb l'Estat sobre aquesta qüestió.

Sobre la gestió de les emergències, el titular d'Interior ha manifestat l'interès per recuperar el Plaseqta, que retornaria al Camp de Tarragona les competències per respondre a incidents químics. "El Plaseqta no estarà integrat en el Plaseqcat, tindrà una autonomia pròpia", ha assegurat. Buch espera que s'aprovi "en les properes setmanes", i "molt probablement", la direcció recaurà en el delegat del Govern al Camp de Tarragona, acompanyat d'un equip d'experts en emergències químiques, i la gestió es farà des de l'edifici del 112 de Reus. Amb el retorn de la gestió al Camp de Tarragona, Buch és partidari de reforçar el rol i implicació dels municipis en la presa de decisions.

 

'Som territori, la impunitat s'ha acabat'

A banda, més de 130 entitats s'han unit per reclamar més transparència, seguretat, comunicació i canvis legislatius en relació a la indústria petroquímica del Camp de Tarragona. Un mes després de l'explosió a la planta d'IQOXE de la Canonja, les entitats adherides han presentat aquest divendres el manifest 'Som territori, la impunitat s'ha acabat', on recullen una bateria de propostes que adreçaran al govern amb la intenció que es facin efectives.

El portaveu de la Plataforma Cel Net, Josep Maria Torres, s'ha mostrat confiat que l'executiu atendrà les demandes plantejades per la societat civil atesa "la preocupació general que existeix entre la ciutadania davant la falta de mesures i de control que manté l'administració". Torres ha insistit que hi ha una manca de "seguretat i control" al polígon petroquímic i que, davant la inacció de la Generalitat i les empreses, la societat civil s'ha posat d'acord i ha decidit "fer-los la feina". Les demandes plantejades s'estructuren en quatre blocs (seguretat, legislació, comunicació i transparència), sota la premissa de protegir a la població per damunt dels interessos de les empreses.

En matèria de transparència exigeixen la revisió i actualització dels plans de risc químic de tots els municipis, activar mecanismes de comunicació clars i adequats tecnològicament a la realitat actual, i permetre consultar el pla d'emergència integral de tot el complex. Les demandes de seguretat passen per la revisió dels plans d'emergència, en la línia d'analitzar si fan falta nous sistemes d'aïllament, contenció, bunquerització o soterrament d'instal·lacions; així com la revisió del Plaseqcat i el Plaseqta.

També es planteja determinar les distàncies de seguretat mínimes entre les indústries de risc i la població, i portar a la pràctica els objectius de la comissió d'estudi de la seguretat a la petroquímica aprovada pel Parlament. Les entitats adherides també defensen mesures per minimitzar l'impacte de la indústria sobre la salut i el medi. En aquest sentit, demanen un estudi exhaustiu sobre els nivells d'immissió de compostos químics, control continu dels focus emissors, estudis acústics, un estudi epidemiològic i un estudi hidrogeològic -per conèixer la contaminació de sòls i aigües properes al complex. E

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics