Dijous, 28 de Març de 2024

Cinc maneres de gaudir la cultura amb Reusdigital.cat

Un documental sobre una estrella del rock dels 80, la música celta de Capercaillie i una novel·la de Maria Jaén, entre les nostres recomanacions

14 d'Agost de 2020, per Redacció
  • El documental 'Mystify', una de les nostres recomanacions, se centra en el líder d'INXS

    Cedida

Ni ens n'hem adonat i ja som a la meitat de l'agost. L'estiu comença a escurçar-se, però encara queden molts vespres per sortir de casa i gaudir de les propostes lúdiques i culturals que tenen lloc arreu del Camp. Ara bé, si el que voleu aquests dies és quedar-vos a casa, potser aquest llistat de recomanacions us els farà més agradables. Parlem de literatura, cinema i música que han cridat l'atenció als redactors de Reusdigital.cat i per això ens hem decidit a compartir-ho tot amb vosaltres. 

Marc Busquets recomana 'Mystify', el documental sobre la vida de Michael Hutchence

Michael Hutchence (1960-1997) va ser el líder del grup australià INXS, el més popular que hagi sorgit d'aquelles terres amb permís dels AC/ DC. Amb àlbums com 'Kick' (1987) la banda va esdevenir un fenomen mundial i va convertir en himnes cançons com 'Need you tonight' o 'New sensation', entre altres. Una dècada més tard, però, entre l'explosió del 'grunge' i l'aparició del 'britpop', INXS havia perdut la frescor dels seus inicis i no tenia clar el rumb de la seva trajectòria. Depressiu i addicte, Hutchence es va penjar a l'habitació d'un hotel de Sydney, ciutat a la qual havia tornat precisament per encarar una gira amb motiu dels 20 anys d'història del grup. 

Realitzador de molts dels clips d'INXS, Richard Lowenstein va aprofitar les hores i hores de material d'arxiu que tenia del difunt per construir un documental que no només permet recordar la grandesa del seu talent, sinó que n'ofereix noves perspectives. No és pas el típic exercici en què un testimoni rere l'altre apareix per la pantalla per revelar anècdotes, quelcom que converteix 'Mystify' en un film estimulant pel seu tractament. És a partir dels records (sonors) que molts tenen d'ell, i a través de converses telefòniques i les imatges d'actuacions, que entenem la seductora, hedonista (i fràgil) personalitat d'un dels 'frontman' més destacats dels 80 i, per extensió, de la història del rock. 

'Mystify' és al catàleg de 'Movistar +'

Marià Arbonès proposa escoltar la música de Capercaillie

Fa gairebé 40 anys que el grup Capercaillie (gall fer, en gaèlic) és en actiu i continua sent una de les millors expressions de la música celta. Capercaillie es va formar a principis dels anys 80 a Argyll (Escòcia), per Donald Shaw (teclats i acordió), Kare Matheson (vocalista) i Marc Duff (flautes), i sempre els han acompanyat virtuosos intèrprets d’instruments musicals tradicionals i moderns del folklore gaèlic.

El 1984 van gravar el primer disc, ‘Cascade’, el qual va passar bastant inadvertit, tot i la bona tria de cançons que hi ha. Les coses van canviar a partir del segon, 'Crosswinds' (1987) i el reconeixement dels escocesos va anar en augment. Actualment, Capercaillie compta amb una vintena de discos gravats.

El 1991 van aconseguir portar una cançó de fa quatre segles, ‘Coisich a'ruin’, a les llistes d’èxits del Regne Unit. Capercaillie són els autors de la música de la pel·lícula ‘Rob Roy’ i del documental ‘Higlanders’, presentat per Sean Connery, qui descriu la vocalista Karen Matheson com “algú que té la gola tocada per Déu”.

'Alasdair Mhic Cholla Ghasda’ és una melodia tradicional escocesa del segle XVII que recorda les gestes del soldat escocès Alasdair Mac Colla. Inclosa al disc ‘Sidewaulk’ (1989), és una de les cançons més populars de Capercaillie.

 

Alba Cartanyà recomana 'La dona discreta', de Maria Jaén

L'escriptora Maria Jaén (Utrera, 1962) és coneguda per obres com 'Amorrada al piló' (1986) o 'Sauna' (1987). Després d'un temps d'aturada, el 1999 publicà 'La dona discreta', considerada per algunes crítiques com la millor de les seves obres fins llavors. La narrativa gira entorn la Júlia i l'Anna, dues germanes nascudes en una família humil que tenen una relació especial i alhora semblen separades per un abisme.

La Júlia, a través del record de la seva germana gran, reconstrueix vivències, experiències i aprenentatges, a vegades difosos i poc clars. La història es desenvolupa a través de fragments de quotidianitat que alternen temàtiques i temps vital i que, a poc a poc, van teixint la vida de la Júlia al voltant (i més enllà) de les persones que han format part d'ella. El final és inesperat i li dóna una aura més especial al llibre, molt fàcil de llegir i potser més profund del que sembla. 

Isabel Martínez recomana la pel·lícula 'Papicha. Somnis de llibertat'

“Ets americana o algeriana?” li pregunta un personatge a la protagonista (Nedima) de la pel·lícula ‘Papicha. Somnis de llibertat’ de la directora Mounia Meddour amb l’objectiu de reclamar-li que abandoni la moda occidental i empri l’abaia tradicional. Una història sobre com un grup de dones joves fan front a la intolerància i a l’odi enmig de la guerra civil que va viure Algèria durant els anys 90.

Dirigida amb sensibilitat i artísticament amb escenes molt belles, ‘Papicha’ és un film que retrata a unes dones que tan sols volen ser lliures per decidir el seu futur i que han de lluitar contra el fonamentalisme i un patriarcat asfixiant a través del qual els intolerants no dubten a emprar tot tipus de violència per ofegar la rebel·lia vital. Guardonada als premis Cèsar francesos i al festival Seminci.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics