Dijous, 25 d'Abril de 2024

La ruta del Cister: Poblet

Els religiosos no hi viuen pas aïllats, el que fa que fora de la zona de clausura hi hagi no pocs espais oberts al públic

25 d'Agost de 2019, per Redacció
  • Galeria d'imatges de Poblet

    Reusdigital.cat

  • Reusdigital.cat

  • Reusdigital.cat

  • Reusdigital.cat

  • Reusdigital.cat

La segona parada del viatge que des de Reusdigital.cat us proposem fer tot seguint la ruta del Cister ens du al Monestir de Poblet. La seva visita és imprescindible i, a banda, ofereix diverses possibilitats. De fet, els religiosos no hi viuen pas aïllats, el que fa que fora de la zona de clausura hi hagi no pocs espais oberts al públic. A més, us podeu allotjar a l'hostatgeria si el que voleu és desconnectar de tot i de tothom durant un cap de setmana. També s’organitzen visites conèixer aquesta joia de l’art cistercenc.

Una mica d'història

Poblet és un monestir de monjos cistercencs que segueixen l'anomenada regla de sant Benet des de la seva fundació, el 1150. Suprimit per les lleis de l'Estat Espanyol l'any 1835, va ser refundat el 1940 per monjos del mateix orde que van venir des d'Itàlia. Pertany a la congregació cistercenca de la Corona d'Aragó, de la qual formen part també els monestirs femenins de Santa Maria de Vallbona i de Santa Maria de Valldonzella, i el monestir masculí de de Santa Maria de Solius. Actualment, segons el web del Monestir del Poblet, la comunitat consta de 25 monjos professos, un oblat regular i un donat.

La construcció del Monestir va començar al segle XII. La seva arquitectura permet distingir la petjada de diversos estils, tals com el romànic, el gòtic, el renaixentista i el barroc. No obstant això, el conjunt gaudeix d’una harmonia absoluta tant entre els seus elements arquitectònics (que contenen tot l’esplendor rigorós de l’orde del Cister) com en la seva relació amb l’entorn de les muntanyes de Prades. Per tot plegat, es tracta d'un indret únic, d'una gran bellesa. 

Si ens referim als seus principals reclams, cal que comencem per l'església. Aquesta segueix l'estil dels temples cistercens, i val la pena prestar especial atenció al retaule de l'altar major, conjunt renaixentista d’alabastre blanc de Damià Forment. La capella gòtica de Sant Jordi, edificada a l’època d’Alfons el Magnànim (segle XV), i la porta reial, grandiosa construcció gòtica flanquejada per dues torres octogonals, són altres de les icones de Poblet.

Va ser el rei Pere III El Ceremoniós (1319-1387) qui va vincular el monestir amb la Corona d’Aragó, per fer-hi construir el panteó reial (fins llavors havia estat a Santes Creus). D'aquesta manera, s'hi van fer fixar la seva sepultura Alfons I, el seu fill Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor, Pere III i diversos dels seus successors. Els sepulcres, fets d’alabastre blanc, són igualment dignes d'admiració.

Informació pràctica

Des del passat març i fins al 12 d'octubre, el Monestir de Poblet pot visitar-se en diverses franges horàries, segons el dia de la setmana. De dilluns a dissabte, s'hi pot accedir entre les 10 del matí i les 12 del migdia i entre les 3 de la tarda i tres quarts de 6. Els diumenges i els festius, l'horari és de dos quarts d'11 del matí a dos quarts d'1 del migdia, i de les 3 a dos quarts de 6 de la tarda. 

Pel que fa als preus per accedir-hi, l'entrada completa (que inclou el museu) és de 12 euros; la reduïda completa en val 8 (se'n poden beneficiar majors de 65 anys, estudiants amb carnet, titulars del carnet jove, aturats i membres de famílies nombroses). En tot cas, en aquest enllaç hi podeu trobar la informació detallada. 

Igualment interessant és la visita al Palau de l'Abat, on hi ha l'Arxiu Tarradellas. El president va generar un fons amb dos milions de pàgines de documentació i 33.000 fotografies d'enorme valor històric. 

Diumenge vinent tancarem la sèrie d'articles dedicats a la ruta del Cister amb la tercera parada: Vallbona de les Monges. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

poblet reusdigital
poblet reusdigital
poblet reusdigital
poblet reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics