Si el passat diumenge els lectors de Reusdigital.cat van poder redescobrir el celler cooperatiu de Gandesa de la mà del periodista Jordi Garcia, en aquesta ocasió ens desplacem a Pinell de Brai. L'anomenada 'catedral del vi' és la icona de la vila i un dels seus grans atractius, si bé l'entorn ofereix diverses opcions d'oci. Obra de l'arquitecte Cèsar Martinell de 1922, és Bé cultural d'interès nacional (BCIN) i pot visitar-se tots els dies. A banda, compta amb un restaurant.
Als afores del municipi, a peu de carretera, Martinell va rebre l'encàrrec de tirar endavant el celler per encàrrec del Sindicat agrícola cooperatiu de Pinell de Brai. En un context de prosperitat, tal i com recullen les cròniques locals, l'entitat promotora va demanar un edifici bell, vistós i que al mateix temps satisfés les necessitats tècniques i productives de l'època pel que fa a l'elaboració de vi i oli.
El projecte va ser objecte de diverses modificacions, i tot que l'obra no estava enllestida l'any 1920, igualment es va posar en funcionament el seu molí d'oli. El cas és que el celler incorpora l'estil que va fer cèlebre Martinell i que, d'alguna manera, es va convertir en el seu propi segell. De fet, presenta quatre novetats tècniques respecte altres equipaments del moment: la construcció de l'estructura de les naus basada en els arcs parabòlics de maó, la situació de les finestres per a la ventilació de les naus, els cups subterranis cilíndrics i separats per cambres aïllants ventilades, i la composició i textures de les façanes.
Durant la guerra civil es va malmetre part de la nau de la dreta. Ja als 80, el celler es va rehabilitar. Es van restaurar les cobertes i també es va reforçar l'estructura de la seva sala de màquines. Per tot plegat, som davant d'un excel·lent exemple de l'arquitectura catalana que va fer visible el cooperativisme agrari dels primers anys del segle XX. Actualment, la producció és reduïda i l'edifici té usos turístics. S'hi organitzen visites i degustacions (l'entrada inclou un tast) i s'hi poden celebrar esdeveniments.
Pel que fa al restaurant, obre el cap de setmana i els festius de la 1 del migdia a les 4 de la tarda, si bé els dies feiners i a les nits es fan reserves per a grups concertats. A banda, abans o després de la visita al celler, us convidem a passejar una estona pel poble.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics