Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Capafonts prepararà mandongo per a quatre-centes persones

La festa gastronòmica de diumenge manté viu l'àpat que es compartia al poble durant la matança del porc

12 de Febrer de 2016, per Maria José Ramos/ El Punt Avui
  • Esmorzar de forquilla o àpat per dinar, el mandongo se servirà tot el matí

    Ajuntament de Capafonts

Magre, cansalada, fetge i ronyons de porc, botifarra negra a la brasa i fesols fregits en l'oli on abans s'ha cuit la carn. Aquesta és la recepta del mandongo, el plat que es podrà degustar aquest diumenge, 14 de febrer, a Capafonts (Baix Camp) en la quinzena edició de la festa gastronòmica que organitza l'Associació de Dones de Barrulles, a les 10 del matí, a la sala municipal. Les sòcies de l'entitat cuinaran davant de tothom. Les quatre-centes racions que s'han previst es començaran a servir a les deu del matí, però la festa s'allargarà fins a les dues del migdia i amb l'animació d'una xaranga. El preu de la degustació serà de deu euros i inclou un plat de ceràmica, taronja i vi. A més, entre els participants se sortejaran dos àpats al restaurant el Grèvol de la localitat.

Plat de matança

El mandongo era el plat que es compartia en la matança del porc a Capafonts. Tradicionalment, a Catalunya la matança es feia des de Sant Martí, fins entrat el mes de febrer. Era una activitat fonamental a les cases, ja que permetia disposar de carn i conservar-la durant temps gràcies a les elaboracions de botifarres, pernils, tupins... Era una feina que exigia moltes mans i per això la matança es convertia també en una trobada festiva, on no hi faltava un àpat ben calòric per combatre el fred de l'hivern i per tenir prou energia per a la feina.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics