Cookie control
Dimarts, 28 de Gener de 2020

Catalunya Sud; el propòsit d'una regió europea basada en el coneixement

  • Pla mig del director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, Francesc Xavier Grau, i del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet

    ACN

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i el director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, el doctor Francesc Xavier Grau, han exposat al palau de l'ens supracomarcal el punt en què es troba la iniciativa de convertir el sud de Catalunya en una regió del coneixent a nivell europeu, idea que es treballa des del 2009. En el seu parlament, Poblet ha fet esment que el "coneixement" ha estat un dels pilars del seu mandat i que ha inclòs en els seus tres discursos de investidura al capdavant de la institució; un aspecte essencial pel futur de la zona.

En aquest sentit ha apuntat que cal un teixit econòmic destacat, una universitat prestigiosa i un govern local i proper que aposti per la regió del coneixement per tal de reeixir en aquest propòsit. Només d'aquesta manera es podrà retenir el talent creat per la nostra universitat i que aquest reverteixi en el territori. Poblet ha considerat que som una regió puntera i que ara ens cal definir que "volem ser en el futur".

Grau ha iniciat el seu parlament destacant que la nostra és "una societat rica, ja que disposem d'un PIB per càpita de 27.000 euros anuals, però que aspirem a millorar". Tenint en compte que no disposem de recursos naturals, cal considerar "la ment humana com la força productiva més important per al futur". Només així podrem produir amb qualitat i amb un valor afegit que ens permeti millorar l'estat del benestar.

A partir d'aquí ha volgut explicar la necessitat d'esdevenir una regió europea del coneixement. Grau considera que Catalunya és massa gran i plural per satisfer les necessitats del nostre entorn més proper. En aquest sentit ha apuntat que Catalunya és la quarta regió més important de les 276 que hi ha a Europa. També ha explicat que la majoria són de dimensions i característiques similars a la demarcació de Tarragona.

Grau considera que Catalunya Sud seria una regió més operativa i més en consonància amb les dimensions de les altres regions europees, i gràcies a aquest instrument podria aconseguir més presència a l'hora de repartir els fons FEDER, uns fons que representen el 40% dels pressupostos europeus. Tampere a Finlàndia i el Trentino al nord d'Itàlia han rebut la visita dels representants del projecte de "Catalunya Sud" a la recerca d'informació per tal de buscar l'articulació política d'aquest projecte.

Però més enllà de buscar experiències fora del nostre entorn, també és previst de fer properament unes sessions de treball a Tortosa, a Alcover i al Vendrell per recopilar opinions d'experts i responsables per elaborar un document de futur.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges