Dijous, 18 d'Abril de 2024

Els treballadors del complex petroquímic de Tarragona reclamen més seguretat a les empreses en una vaga 'massiva'

Els sindicats adverteixen que si no hi ha mesures concretes faran noves aturades

19 de Febrer de 2020, per ACN/ Redacció
  • Un piquet informatiu al polígon nord tallant el trànsit a la T-750

    ACN

  • ACN

  • ACN

  • ACN

  • ACN

CCOO ha assegurat que el seguiment en la vaga convocada a la petroquímica de Tarragona per aquest dimecres és del 100%. En un comunicat, el sindicat ha assegurat que a les set del matí "la vaga ja es pot considerar històrica" i ha destacat que no s'han produït incidències destacables i que els serveis mínims han entrat a treballar amb normalitat. Aquesta és la primera vaga general de la història de la petroquímica i se celebra sota el lema 'Per una petroquímica forta, més seguretat i menys precarietat!". L'aturada, convocada per CCOO i UGT, arriba després de l'explosió a l'empresa Iqoxe, el passat 14 de gener, que va deixar tres víctimes mortals. La vaga ha començat a dos quarts de cinc de la matinada i durarà 24 hores.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari del mateix sindicat d'Indústria estatal, Agustín Martín, participen des de primera hora en diversos piquets informatius, juntament amb altres companys.

Davant de DOW Chemical, Pacheco ha assegurat que la vaga es fa "per tenir solucions" per incrementar la seguretat a les empreses petroquímiques. "Si no tenim solucions, tindrem més vagues", ha advertit. Pacheco ha recordat les tres persones que van perdre la vida en l'explosió a IQOXE, el passat 14 de gener, una de les quals es trobava a uns tres quilòmetres del lloc del sinistre. "Necessiten reconsiderar-se les mesures de seguretat per garantir que és plena", ha remarcat. La seguretat és la principal reivindicació del dia, tant per als treballadors com per a la ciutadania. El líder sindical ha posat de manifest que les comarques de Tarragona necessiten un "equilibri entre la indústria, el turisme i la cultura que doni oportunitats de progrés".

Els treballadors reclamen 'més seguretat'

Els treballadors del complex petroquímic de Tarragona han sortit aquest dimecres al carrer per reclamar més seguretat a les empreses. En la primera vaga general del sector, segons els sindicats el seguiment ha estat quasi del 100% i han valorat que és un dia "històric". També han advertit que si les companyies no proposen mesures concretes per incrementar la seguretat hi haurà més aturades.

Des de dos quarts de 5 de la matinada els piquets informatius s'han situat davant les empreses. El punt culminant del matí ha estat a les 11, amb una concentració davant d'IQOXE que ha reunit unes 300 persones. Els assistents han fet un minut de silenci en record de les tres víctimes mortals de l'explosió del passat 14 de gener.

La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha parlat de la necessitat de millorar els protocols de seguretat a la petroquímica de Tarragona, de fer "una transició ecològica que sigui justa" i de mantenir els llocs de treball.

A Repsol, Covestro, DOW Chemical, Clariant, BASF, Ercros... i també a IQOXE. Als accessos a les empreses del polígon químic hi ha hagut piquets informatius tallant l'accés des de la matinada. A la T-750, al polígon nord i prop de la Pobla de Mafumet, fins i tot han tallat la carretera. En general, ambient tranquil tot i alguna discussió amb persones que volien entrar a treballar, però segons han apuntat els sindicats l'aturada ha estat gairebé del 100%.

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha denunciat en un comunicat que en alguns casos no s'ha permès entrar els treballadors que havien de fer els serveis mínims. Segons l'entitat, això ha fet que alguns empleats haguessin d'allargar la seva jornada fins a tres hores, fins que ha pogut entrar el relleu. "Encara és més greu que fins i tot s’hagi impedit l’accés del canvi de torn dels bombers del Parc Químic de Seguretat Nord", han apuntat.

El secretari general d'UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort, ha qualificat de "molt positiva" la vaga per l'alt seguiment, que ha atribuït a la "conscienciació dels treballadors amb la seguretat". "La indústria química ha de conviure amb el sector turístic i ha de fer-ho amb seguretat, amb garanties de treball més fiables, i que no hi hagi precarietat ni subcontractes que degraden les condicions laborals", ha apuntat. També ha fet una crida a les empreses perquè es coordinin entre elles davant de casos d'emergència. La seva homòloga de CCOO, Mercè Puig, ha reiterat la voluntat d'estar a les taules de negociacions del sector "per aportar solucions" i ha afirmat que "el què ha passat a IQOXE no pot passar enlloc més".

La jornada de vaga ha tingut el suport dels màxims responsables de CCOO i UGT a nivell català. "Buidem les empreses perquè volem que estiguin plenes de qualitat en l'ocupació i de seguretat", ha apuntat Camil Ros, secretari general d'UGT a Catalunya. Ros ha incidit en que en els darrers anys no s'han substituït les jubilacions, fet que ha fet augmentar la precarietat laboral, i ha remarcat: "la precarietat laboral, mata".

Sobre el sinistre d'IQOXE ha afegit que "prioritzar la rendibilitat per damunt la seguretat, també mata". Tot i això, Ros ha reconegut que fa vint anys les empreses químiques de Tarragona "no eren tan segures ni produïen tan netament com ara" i les ha instat a seguir millorant en aquests dos aspectes. Des de CCOO, el seu secretari general a Catalunya, Javier Pacheco, ha assegurat que la vaga es fa "per tenir solucions" i per incrementar la seguretat a les empreses petroquímiques. "Si no tenim solucions, tindrem més vagues", ha advertit. Pacheco ha recordat les tres persones que van perdre la vida en l'explosió a IQOXE, el passat 14 de gener, una de les quals es trobava a uns tres quilòmetres del lloc del sinistre.

Els treballadors intenten recuperar la normalitat

En la concentració hi han participat treballadors d'IQOXE. Un d'ells és Fran Pizarro, que a més és delegat sindical per CCOO. "Estem molt consternats per tot el que ha passat, estem afectats psicològicament", ha assegurat. De fet, ha concretat que hi ha entre quinze i vint treballadors de baixa d'un total de 120. Els que continuen treballant ho fan "amb esforços per tornar a la normalitat" i fan treballs de reconstrucció i manteniment de la part de la planta menys afectada per la deflagració. Als empleats també els hi preocupa el seu futur laboral. Veuen amb preocupació l'ERO temporal que ha presentat la companyia, i que rebutgen totalment. Sobre quan ha de reiniciar-se la producció, Pizarro ha evitat fer valoracions i ha considerat que han de ser les administracions les que ho determinin.

Finalment, ha demanat als dirigents d'IQOXE que facin "encara més inversions en seguretat" per tal "que això no torni a passar mai més"; i "que escoltin els treballadors, perquè som part de l'empresa i encara hi ha empresaris que això no ho tenen clar".

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reus diari digital, vaga sector petroquímic, tarragona
reus diari digital, vaga sector petroquímic, tarragona
reus diari digital, vaga sector petroquímic, tarragona
reus diari digital, vaga sector petroquímic, tarragona

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pep  19 de Febrer de 2020

vaga de la petroquimica

Els convocants no son CCOO i UGT, son tots els sindicats , encara que com sempre ells volen emportarse el mérit, just sería dir que a consecuencia de la presió dels altres sindicats, s'han vist obligats a fer la vaga, ells volien fer unes hores determinades i prou.