Divendres, 19 d'Abril de 2024

Comença el judici contra dos mossos acusats d'evitar una investigació sobre dos policies locals de Vila-seca

Una caporal declara que la van apartar del cas i que la 'tancaven sistemàticament' per parlar dels fets

09 de Desembre de 2019, per ACN
  • Imatge de la senyal del judici

    ACN

Aquest dilluns ha començat a l'Audiència de Tarragona el judici contra l'intendent Jaume Morón, excap dels Mossos al Tarragonès, i el sergent Xavier Cunillera, acusats d'evitar una investigació contra dos policies locals de Vila-seca que havien apallissat un home. La caporal que va assumir la investigació ha declarat que els processats la van obligar a deixar el cas i a cedir-lo al sergent, i que la "tancaven sistemàticament" per parlar dels fets. La fiscalia sosté que els processats van evitar impulsar la investigació i que van obviar informacions clau al jutjat perquè arxivés el cas. S'enfronten a cinc anys de presó, set d'inhabilitació i 7.200 euros de multa per suposada omissió del deure de perseguir delictes i falsedat documental.

La caporal (actualment amb grau de sergent) ha detallat que el febrer del 2013, quan es trobava destinada a la comissaria de Salou, va rebre de part d'un superior l'encàrrec d'investigar amb discreció una presumpta pallissa de dos agents de la Policia Local de Vila-seca a un individu borratxo a qui havien recollit davant la discoteca Pachá. La font informant també era un policia local que volia màxima discreció i que es preservés la seva identitat perquè temia rebre represàlies. La caporal ha detallat les nombroses gestions que va fer i com les anava traslladant al sergent Cunillera, el seu superior, per tal de mantenir-lo informat.

Segons ha declarat, el 13 de febrer el sergent li va dir que es reunissin amb l'intendent Morón, el qual li va demanar que revelés la identitat de l'informador per tal de contrastar-ne la fiabilitat. Ella ha dit que s'hi va negar adduint que "la posava en perill i que partia de la confiança d'aquesta font". Aleshores, ha afegit, com que no va cedir el sergent va dir que seria ell qui s'ocuparia del cas a partir d'aquell moment. Sobre Morón, ha manifestat que l'intendent va dir-li que "era un cas que s'havia de treballar bé, que no fes més gestions i que podia crear un conflicte institucional entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Vila-seca". La caporal ha apuntat que va traspassar tota la informació de què disposava al sergent i que no va fer més gestions per iniciativa pròpia.

Una brutal agressió

El cas partia d'una denúncia que un home havia presentat a la comissaria de Lleida per denunciar les greus lesions que havia patit la matinada del 9 de gener del 2013 després d'assistir a una festa privada a la discoteca 'Pachá La Pineda'. L'home deia que no recordava res, però que havia descobert que, aquella matinada, algú havia trucat des del seu telèfon mòbil a la comissaria de la Policia Local de Salou. Segons l'individu que va filtrar la informació als Mossos, els autors de les lesions serien dos agents de la Policia Local de Vila-seca que haurien recollit prèviament al denunciant a l'aparcament i l'haurien traslladat en cotxe fins a una zona no urbanitzada del Cap de Salou. Allà, un d'ells l'hauria agredit mentre ho gravava tot amb el seu mòbil i l'altre s'esperava dins el vehicle policial.

Segons la fiscalia, Cunillera no va arribar a contactar amb l'encarregat de la discoteca (que estava pendent de comparèixer a declarar a comissaria i que havia confirmat a la caporal que hi havia imatges de les càmeres de seguretat on es veia a la víctima entrant al vehicle dels policies locals). A més, sosté que tampoc va reclamar la gravació de la trucada que un dels agents va fer des del telèfon mòbil de la víctima a la comissaria de la Policia Local de Salou, on demanava esbrinar el domicili d'un home que volien acompanyar a casa perquè, segons va dir, anava "molt borratxo" i "li havien donat una bona pallissa".

La caporal ha explicat que l'informador li va transmetre inquietud i preocupació pel fet que el cas havia generat un "cisma" dins la Policia Local de Vila-seca i que els Mossos no estaven fent "moviments". Alhora, ha dit, el 19 de febrer va traslladar aquestes manifestacions al sergent Cunillera, el qual li va dir que s'havien de reunir novament amb Morón. "Em va tornar a preguntar qui era la meva font i li vaig tornar a dir que no la revelaria. Ell em va dir que no m'hauria de repetir que jo no portava la investigació i que només era la simple caporal de Salou", ha declarat.

La fiscalia conclou que 'no van impulsar cap investigació'

El ministeri públic relata que el 25 de febrer el sergent Cunillera, d'acord amb el pla traçat amb l'intendent Morón, i tot i saber que els autors de l'agressió podien ser dos agents de la Policia Local de Vila-seca, va presentar un atestat com a instructor al jutjat número 2 de Tarragona, tot i que la competència del cas requeia en el jutjat número 1, "per tal d'assegurar l'èxit del seu pla delictiu". En aquest document, apunta la fiscalia, el sergent va ometre "deliberadament" identificar com a presumptes autors als policies, així com les explicacions que el responsable de seguretat de la discoteca va donar a la caporal.

Tampoc no va incloure la transcripció de la trucada que va fer un dels presumptes agressors a la Policia Local de Salou des del mòbil de la víctima i es va limitar a adjuntar un CD amb la gravació de la conversa sense comprovar que no s'escoltava correctament. El ministeri fiscal creu que el sergent Cunillera va actuar en connivència amb l'intendent Morón sabent que, amb les poques dades aportades, la jutgessa d'instrucció 2 arxivaria la investigació, tal com va acabar succeint. Posteriorment, la caporal va rebre per correu la gravació de la conversa telefònica i, com que sabia que no s'havia pogut reproduir bé, la va reenviar al sergent, el qual la va ignorar.

Després de l'arxivament, els dos mossos processats mai van presentar ampliacions dels atestats, ja que "no van impulsar cap investigació", segons conclou la fiscalia. El 18 de juliol del 2014, l'home que va ser apallissat va rebre una nota anònima a la seva bústia que identificava dos agents de la Policia Local de Vila-seca, amb el corresponent TIP, com els autors de l'agressió. Després de posar-ho en coneixement de la policia, la Unitat d'Investigació de Tarragona dels Mossos va elaborar nous atestats i el jutjat d'instrucció número 1 va reobrir el cas. Arran d'això, es va ordenar la detenció i imputació dels agents, així com del cap de la policia local de Vila-seca pel suposat delicte d'encobriment. El cas encara no s'ha jutjat.

El gener del 2015, la caporal va explicar al nou responsable de la investigació tota la informació de què disposava. Dos dies després, l'intendent Morón li va tornar a demanar la identitat de l'informador i si sabia alguna cosa d'una nota anònima que havia permès reobrir el cas, atès que se sospitava que l'autor podria ser "un agent conflictiu dins el cos". Al març, en una nova reunió de 47 minuts, segons ha precisat, Morón va dir-li que, si havia actuat així, és perquè ella hauria "corregut perill" si hagués seguit investigant ja que vivia a Vila-seca, que l'estaven "protegint" i que amb els anys "s'adonaria del favor que li havien fet". Responent a les preguntes del fiscal, la caporal ha manifestat que va percebre que li estaven dient "que només era una caporal provisional i que em dediqués a la meva feina i no molestés".

A més, la dona ha apuntat que en una ocasió el cap de la Policia Local de Vila-seca la va "escarnir públicament" davant la comissaria, que li havien fet arribar "que no guardés proves a dins de casa perquè sinó algun dia potser se'm cremaria el pis", que ha hagut de fer contra vigilàncies al sortir de casa seva i que, finalment, se'n va anar del poble i va vendre el seu habitatge. De la seva banda, els advocats defensors han centrat els respectius interrogatoris en qüestionar l'experiència de l'aleshores caporal.

Fins i tot, li han plantejat per què no va acudir al jutjat si creia que s'estava cometent algun delicte, a la qual cosa ha respost que a ella li havien prohibit fer més gestions i que confiava que el seu superior investigaria els fets. En aquest sentit, ha admès que, fins aleshores, Cunillera havia estat el seu referent perquè "anava fins al final" i s'implicava en els temes. Aquest dilluns també ha declarat el mosso que va encarregar a la caporal la investigació dels fets i qui va posar-la en contacte amb l'informador. En el seu cas, ha dit que va preferir mantenir-se al marge del cas perquè li havien traslladat "a títol particular".

Durant la vista també han declarat els dos agents dels Mossos que van localitzar malferit l'home que presumptament va ser apallissat pels policies.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics