Divendres, 25 de Maig de 2018

Condemnat a 12 anys de presó l'expresident de la Creu Roja de Vila-seca per abusos sexuals

L'home va proferir tocaments a set homes que acudien a l'entitat per realitzar treballs en benefici de la comunitat

05 de Gener de 2016, per ACN
  • Imatge d'arxiu de l'Audiència de Tarragona

    Cedida

El condemnat formava part de la junta directiva de la Creu Roja de Vila-seca des de 1992 i en va assumir la presidència l'any 2000. En el moment dels fets, exercia de president en funcions, càrrec del qual va ser cessat en sortir a la llum les acusacions. Entre els anys 2009 i 2011 es van derivar al centre diversos condemnats per al compliment de la pena de treballs en benefici de la comunitat, en virtut d'un conveni amb el Departament de Justícia.

Un cop elaborat el pla de treball amb l'acceptació dels participants, i amb caràcter previ a la prestació dels treballs, el responsable de la institució humanitària sotmetia els homes a un reconeixement mèdic a les instal·lacions de la Creu Roja de Vila-seca. Segons la fiscalia, actuava "amb la intenció de satisfer els seus instints sexuals" i feia les proves malgrat que ni la Creu Roja ni ell estaven habilitats per realitzar reconeixements mèdics a aquestes persones.

Inicialment, el ministeri fiscal va presentar acusació per nou delictes d'abusos sexuals, pels quals demanava una pena de més de 20 anys de presó i 24.000 euros de multa. Després de la celebració del judici, que va finalitzar a l'abril, la Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona ha condemnat l'home per quatre delictes d'abusos sexuals simples i per tres d'agreujats, i l'ha absolt de dues acusacions més. En la sentència, l'Audiència remarca que els testimonis de les víctimes resulten "creïbles".

En els tres casos considerats més greus, el tribunal manifesta que "l'acusat imposava una revisió física mancada de tota justificació i per a la qual no estava habilitat" i, durant les exploracions mèdiques, "va introduir el dit a l'anus d'un dels homes i un termòmetre a l'anus de dos homes més" afectant plenament la seva integritat sexual. En aquest cas, l'Audiència el condemna per tres delictes d'abusos sexuals a un total de dotze anys de presó i a una indemnització de 2.000 euros per a cadascun dels tres afectats.

Pel que fa als altres quatre casos, la sentència recull que "els actes d'accés sexual van estar presidits per una intenció d'aprofitament sexual, aliena a tota violència i intimidació, però contrària a la voluntat dels penats, la capacitat de decisió dels quals es trobava disminuïda clarament, trobant-se en una clara situació de desigualtat respecte a l'acusat, qui es va servir de les seves funcions". Per aquests delictes, l'Audiència condemna l'home a 18 mesos de multa amb una quota diària de quatre euros i a una indemnització de 1.000 euros per a cadascun dels afectats.

A l'hora d'imposar la pena, el tribunal ha tingut en compte l'atenuant de dilacions indegudes pels retards que ha patit el procediment. A més, subratlla que els fets van ser "puntuals" i que les exploracions duraven tot just deu minuts. També apunta que els perjudicats ho van viure més "com una afectació a la seva dignitat" que no pas com una afectació a la seva integritat sexual i que cap d'ells va necessitar assistència de professionals per superar els fets.

COMENTARIS (0)