Dimarts, 19 de Març de 2024

Continuar aprenent

Coneixem la situació educativa a l'escola i a la universitat a través d'algunes estudiants en l'actual context de confinament

22 de Març de 2020, per Alba Cartanyà
  • Els estudiants segueixen el seu aprenenatge en línia pel coronavirus

    Cedida

Sembla que hagi passat una vida sencera, però fa poc més d'una setmana que es va anunciar el tancament d'escoles i centres educatius, en un principi, durant 15 dies. Les professores i les estudiants fan el que poden per continuar el curs amb la màxima normalitat en un context de completa excepcionalitat a causa del covid-19.

'No són vacances'

L'Abril està cursant 3r d'ESO en una escola de Reus i rememora aquell dijous en què els van explicar que no anirien a classe durant un temps. "Ens van deixar clar que no eren vacances i que havíem de seguir treballant", recorda. El cap de setmana següent va ser una mena d'impàs accelerat en què els professors van haver d'idear a contrarellotge tota mena d'exercicis per als alumnes.

"En algunes assignatures, com a matemàtiques, ens manen feina diària i en d'altres, ens deixen una setmana de marge per entregar-ho", indica l'Abril. Confessa que amb els seus companys es queixen pel grup de Whatsapp perquè consideren que "s'han passat amb els deures". Tanmateix, ella entén que "és el que s'ha de fer", per tal de "compensar" tots els dies de classe que haurien d'estar fent i que la situació impedeix. "A vegades és estressant perquè hem de buscar o preguntar les coses que no entenem i jo prefereixo que me les expliqui la mestra", admet l'Abril, tot i que destaca que ara ho tenen "més fàcil" amb la presència gairebé omnipotent de Google.

El testimoni d'una universitària

La Gemma també està cursant tercer, però del grau d'Educació Infantil a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Explica que un cop finalitzats els exàmens del gener, va començar les pràctiques en una escola. Però a finals de la setmana passada, també li van comunicar que "se suspenien fins a nou avís". Assegura que no sap quan hi tornarà, ni si recuperarà aquestes "setmanes perdudes". Més enllà de les possibles afectacions que això pugui tenir en la seva vida acadèmica, la Gemma troba "molt correctes" les mesures que s'han pres des del centre i des de la URV, perquè estaven "moltes hores en contacte amb infants i el risc de contagi era molt elevat", destaca. Actualment està vivint amb la seva mare i el seu germà, i assenyala que "per sort", els tres poden estar a casa "fins que s'acabi tot".

La feina que ha de fer ara la Gemma és realitzar la memòria de les pràctiques: "Em vaig organitzant per punts per anar-la redactant a poc a poc". A més a més, gràcies a les xarxes pot estar en contacte amb la seva tutora de la universitat i amb la seva tutora del centre per a "resoldre qualsevol dubte".

Mesures de 'flexibilització' a la UOC

El coronavirus també ha calat en altres contextos que, d'entrada, semblaven impermeables a aquesta crisi sanitària. A banda de canviar el desenvolupament de l'ensenyament presencial, el virus ha sacsejat el dia a dia dels estudis online. En el cas de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el rectorat va enviar un comunicat a tots els estudiants assegurant que "es continuarà treballant per garantir la dinàmica ordinària del semestre" i que, en paral·lel, "s'adoptaran mesures de flexibilització dels programes per aquelles persones que tinguin dificultats en seguir amb normalitat les activitats d'avaluació".

La Clàudia i l'Ada estudien el Màster en Democràcia, Globalització i Drets Humans en aquesta universitat en línia i admeten que elles, de moment, no tenen problemes per desenvolupar el seu estudi com portaven fent fins ara. Tanmateix, la Clàudia considera que les mesures de la UOC han estat "escasses" i "insuficients", ja que en algunes matèries s'han ajornat les entregues un parell de dies, cosa que no és "cap solució". A més a més, remarca que potser no tothom "podrà justificar" l'afectació: "Són temps difícils i hi haurà alumnes i professorat que no estaran emocionalment bé per seguir el ritme normal", justifica.

Per la seva part, l'Ada creu que la UOC "ha adoptat una bona posició", ja que, argumenta, "en tractar-se d'una universitat amb docència electrònica no tindria sentit suspendre o finalitzar les classes". Ara bé, afegeix, cal veure "si es fan efectives aquestes mesures" per a qui ho necessiti, ja que es poden convertir en "un malson burocràtic" a l'hora de demostrar els motius que fan impossible l'entrega de les activitats.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics