Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Denuncien l’abocament de porcs morts en una granja de la Selva del Camp

13 de Juliol de 2015, per Joan Marc Salvat
  • Un veí es tapa la cara per evitar la fortor a porc mort

    Cedida

  • Contenidors on els propietaris de la granja dipositen els porcs morts

    Cedida

  • L'acumulació de porcs morts s'incrementa durant els mesos d'estiu

    Cedida

Un grup de veïns de la Selva del Camp (Baix Camp) s’ha mobilitzat arran del que consideren un “abocament incontrolat” de porcs morts en una granja situada als afores del poble. Els fets, apunta un dels afectats, Josep Maria Guillemat, es venen produint en els darrers mesos i ho han notat especialment arran de l’arribada de l’estiu i la pujada dels termòmtres: “És una falta de respecte per a la sanitat pública, l’acumulació d’animals morts propers a les cases”, denuncia. El cert és que, efectivament, és a l’estiu quan s’incrementen les morts d’aquests animals a les granges i les molèsties que se’n deriven –principalment de fortes olors per la descomposició, però també pels propis purins– evidencien aquest problema.

La granja, a mans de l’empresa Rovospa SL i gestionada per una propietària d’origen holandès, està envoltada per una desena de finques al terme municipal de la Selva del Camp i també, en un extrem, pel terme de Perafort. Guillemat ha canalitzat el seguit de queixes i, fins i tot, va propiciar una reunió entre alguns dels veïns afectats i el nou alcalde de la Selva, Jordi Vinyals. En la trobada, els veïns van deixar constància de la problemàtica, a la qual s’hi afegeixen dues denúncies més: “Els propietaris de la granja fan passar camions amb excés de tonatge pels camins i la recollida dels porcs morts no es fa en condicions i, per tant, es posa en risc la salut pública i animal”, explica Guillemat. 

De la reunió, l’alcalde va prendre el compromís d’analitzar els fets i demanar un estudi a fons per esclarir si s’està incomplint alguna normativa. Paral·lelament, Vinyals va detallar que es posaria en contacte amb la propietària de les granges per tractar l’afer. En acabar la trobada amb els veïns, l’alcalde va recórrer el perímetre de la granja per testimoniar els fets denunciats pels veïns.

Normativa sobre porcs morts i recollida

Els veïns han posat els fets en coneixement del Seprona (Servei de Protecció de la Natura) i del Departament d’Agricultura i Medi Ambient. Sobre el cas, des de la Generalitat han confirmat a Reusdigital que no hi ha una normativa que determini un temps màxim de recollida dels animals morts, si bé s’estableix que s’ha de fer abans que afecti la higiene i bioseguretat de l’explotació; és a dir, els cadàvers no poden arribar a un estat avançat de descomposició i no s’han de causar molèsties d’olors. Habitualment, comenta el departament d’Agricultura, els ramaders disposen d’una assegurança que cobreix les despeses de recollida i gestió de les baixes, i les empreses de recollida tenen rutes preestablertes, de manera que la recollida es fa amb freqüència. Agents Rurals de la Selva han detallat que, cada divendres, un vehicle s’endú els animals morts acumulats dins el perímetre de la granja pels volts del migdia.

On cal ubicar els porcs morts i en quines condicions han d’estar és, precisament, l’altre element a debat. I aquí la normativa és clara: els cadàvers s’han de mantenir en un contenidor hermètic i estanc, per tant, degudament tancat, i fora de la zona d’activitat ramadera, preferentment en el perímetre de l’explotació per tal que el camió pugui recollir les baixes des de l’exterior i no hagi d’entrar a dins de l’explotació. Per tant, els responsables de la granja estarien actuant correctament situant els porcs al perímetre de la mateixa, si bé els contenidors on es dipositen les bèsties són millorables pel que fa al seu hermetisme i desinfecció posterior.

Ampliació de la granja

Segons ha pogut conèixer Reusdigital, l’empresa explotadora de la granja té prevista una ampliació de les seves instal·lacions a pocs metres de les actuals naus. La idea és recuperar unes antigues naus per incrementar l’explotació dels 5.000 porcs actuals fins als 8.000. Els veïns no ho veuen amb bons ulls però la propietat ja té el permís d’Agricultura per tirar endavant amb el projecte i ara només resta pendent del vistiplau de la llicència que hauria d’expedir l’Ajuntament. 

Davant la possible ampliació, Guillemat es mostra crític: “Pensa que un porc a l’estiu genera 5 litres de dejeccions diàries i, si ara ja es generen 25.000 litres diaris de purins amb la càrrega de nitrògens, amoníacs i tot, imagina què faran vuit mil bèsties”. Una situació “greu”, pel portaveu veïnal, ja que segons el seu testimoni “es pot produir una contaminació de les aigües subterrànies perquè l’embassament on dipositen els purins està en males condicions.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat reus diari digital la selva del camp porcs morts
reusdigital.cat reus diari digital la selva del camp porcs morts

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Laura  13 de Juliol de 2015

I perque moren tants animals

I perque moren tants animals totes les setmanes? No hi ha un control veterinari que garanteixi la salut dels animals? L'industria de la carn fa tanta pudor...