Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Desarticulada una organització criminal especialitzada en suplantar identitats en els exàmens per a obtenir el carnet de conduir

Un suplantador es presentava a l'examen a canvi de 2.000 euros i s’identificava amb un document falsificat, excepte en aquells casos en què aspirant i usurpador tenien trets físics similars

18 d'Abril de 2018, per Redacció
  • Una imatge d'arxiu d'un vehicle dels Mossos

    Reusdigital.cat

Agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'investigació Criminal (DIC) i de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal d'origen subsaharià especialitzada en la falsificació de documents i han arrestat 46 persones que suplantaven la identitat dels aspirants per obtenir el carnet de conduir a canvi de 2.000 euros. A més, fabricaven qualsevol tipus de document destinat a la seva venda entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol. Cobraven 600 euros per passaport, 300 euros per permís de residència i 150 euros per certificat.

El punt d’inici de la investigació té el seu origen l’octubre de 2016, quan agents de l'Àrea regional de trànsit del Camp de Tarragona dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar a la sala d'exàmens teòrics de la prefectura provincial de trànsit de Tarragona, amb la finalitat de verificar els documents d’identitat que presentaven els aspirants que volien obtenir el permís de conduir, segons fonts policials.

Els policies van detectar irregularitats en la targeta d'identitat d'estranger d'un dels aspirants, originari de Ghana. Un cop finalitzades les comprovacions, i segons el relat policial, els agents van constatar que es tractava d'un document falsificat i el van arrestar després de comprovar-ne la identitat real. En l’estat embrionari de la investigació va aflorar "l’existència d'una xarxa criminal dedicada a la usurpació d’identitat de persones que havien de fer la prova teòrica per a l'obtenció del permís de conduir, amb capacitat també per proveir de documentació falsificada als seus components", s'ha exposat des dels Mossos.

Aquesta trama tenia un líder que organitzava la resta de components i que residia a la localitat madrilenya d'Alcorcón, s'ha afegit. Al març de l’any 2017, un cop constatat que els tentacles de l’organització abastaven diversos punts de l’Estat espanyol, es va crear un equip conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. Els fruits de la col·laboració "es van traduir en la identificació de cadascun dels seus components i un gran nombre dels clients que havien requerit els seus serveis", s'ha subratllat.

La tarifa era de 2.000 euros

Els agents van comprovar que les persones pagaven 2.000 euros a l'organització perquè un suplantador es presentés a l'examen, s’identifiqués amb un document alterat on hi constaven les dades del client i aspirant però amb la imatge de l'usurpador i suplantador. En algunes ocasions, si l’aspirant i usurpador tenien trets físics similars, aquest últim es presentava amb el document real del primer.

Principalment, altre cop segons fonts policials, els clients eren persones que necessitaven adquirir el carnet ràpidament, que no parlaven l'idioma o que volien evitar haver d’estudiar. Una altra branca de l'organització s'encarregava de produir i vendre gran quantitat de documents falsificats de diverses tipologies: passaports, certificats de naixement, certificats penals i segells per a legalitzacions distribuïts principalment entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol i pels quals sol·licitaven diverses quantitats de diners.

Aquests documents eren utilitzats per adquirir noves identitats a Espanya, obtenir permisos de residència o sol·licitar tot tipus d'ajudes i prestacions estatals, autonòmiques o municipals. També clonaven les targetes bancàries que utilitzaven els suplantadors per adquirir els bitllets de transport quan es desplaçaven a les diferents Direccions Provincials de Trànsit.

Desconeixien les normes de trànsit

Al capdavant de l'organització, que tenia una gran infraestructura per tot el territori espanyol, hi havia un ciutadà nascut a Ghana que tenia com a lloctinent a un expert falsificador d'origen nigerià que creava els documents de més qualitat. Comptaven amb diversos subordinats que actuaven com a intermediaris i que buscaven nous clients com a missatgers dels documents falsificats.

Després d'analitzar totes les dades obtingudes els agents van establir el dispositiu operatiu i van registrar sis immobles (quatre a Madrid i dos a Barcelona) on s'han trobant gran quantitat de documentació de persones que haurien obtingut el permís de conduir d'aquesta manera fraudulenta. La investigació, que continua oberta, s'ha saldat fins al moment amb la detenció de 46 persones: setze a Barcelona, deu a Madrid, dues a Múrcia, dues a Logronyo, tres a Biscaia, set a Saragossa, dues a Burgos, dues a Alacant i una a Las Palmas, Almeria i Lleida.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics