Dijous, 25 d'Abril de 2024

Dos criadors d'ocells del Baix Camp, campions del món d'ornitologia

Antoni Bardají, de Reus, i Jaume Sancho, de Duesaigües, han triomfat a Portugal

10 de Febrer de 2020, per Redacció
  • Els dos criadors han destacat al certamen dut a terme en terres lusitanes

    Cedida

  • Cedida

El darrer cap de setmana de l'últim mes de gener es va celebrar a la localitat portuguesa de Matosinhos el 68è campionat mundial d’Ornitologia organitzat per la Confederació ornitològica mundial (COM), en el qual hi van participar més de 24.000 ocells procedents de 23 països i en el qual dos criadors del Baix Camp van obtenir un total de cinc medalles en les diferents especialitats en què van prendre part. Antoni Bardají, de Reus, i Jaume Sancho, de Duesaigües, van quedar campions del món en les especialitats d’àgata pastel groc mosaic i negre opal groc mosaic respectivament, a més d’obtenir dues medalles més de bronze cadascun.

El canari, molt popular a Catalunya

El certàmens ornitològics són molt populars tant a arreu d’Europa com a Amèrica, degut a la gran quantitat de criadors existents en ambdós continents. En aquest tipus d’esdeveniments, els ocells concursen en funció de la seva espècie i la seva raça. Ho poden fer de manera individual o per equips, és a dir, tot formant un conjunt de quatre ocells iguals que competiran amb altres equips de la mateixa varietat. És important dir que tots els ocells que participen en aquests esdeveniments, siguin de l’espècie que siguin, han nascut en captivitat i que tots han de portar l’anella identificativa en la qual figura el país d’origen, l’any de naixement i el número de criador; d’aquesta manera, els organitzadors s’asseguren que els ocells no són procedents de captures ni han estat robats.

Tot i que tant a l'estat com a Catalunya es crien molts tipus d’ocells, si n’existeix algun realment popular és el canari. A dia d’avui, aquests es divideixen en tres grans grups: els canaris de cant, els canaris de color i els canaris de postura, tot sumant entre les tres varietats més de més de 30 races en tres colors diferents: blanc, groc i vermell, que participen de per separat cadascuna d’elles.

Una amistat de molts anys

Bardají i Sancho, bons amics que crien ocells des de petits, expliquen que, ja de nens, tenien coloms o pollets a les masies dels seus pares. A banda, sempre es miraven els ocells de la natura i no es podien estar d'aturar-se a les botigues a mirar els ocells quan els veien a exposició. El primer explica que, una vegada, es va trobar un pardalet que havia caigut del niu i el va criar amb molles de pa remullades amb llet. Un cop criat, el va portar a l'espatlla un temps i el va dur fins a l’escola. La seva afició en la cria de canaris va començar fa més d’una dècada. D'aquesta manera, tots dos es van conèixer i van començar a forjar una amistat que s’ha anat consolidant amb els pas dels anys.

D'entrada, Bardají i Sancho tenien unes parelletes de canaris grocs. Però amb el pas del temps, a base de viatjar i de conèixer altres criadors tant de l'estat com d’Europa, així com participant en diferents esdeveniments, en van anar aprenent fins a arribar a ser campions de Catalunya, després de l'estat i ara campions del món.

La seva estima per les aus, i especialment pels canaris, els ha portat fins i tot a començar nous projectes. És el cas d'un canal de Youtube anomenat 'Aviari les Fonts' en el qual expliquen tots els diferents trucs per criar canaris i, d’aquesta manera, ajudar tots aquells que comencen en el món de l’ornitologia. També escriuen articles que publiquen en una pàgina de Facebook homònima i estan treballant en nous projectes per ajudar a difondre la canaricultura per tota la comarca del Baix Camp.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

ornitologia reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics