Dijous, 28 de Març de 2024

Dues propostes culturals i tres urbanístiques són les guanyadores dels pressupostos participatius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

El percentatge de votació ha arribat al 10,2%, més del doble que l’edició anterior

13 de Març de 2019, per Redacció
  • Imatge del web on està disponible la informació sobre els pressupostos participatius

    Cedida

Cinc propostes -dues de culturals i tres d’urbanístiques- han estat les guanyadores de la 3a edició dels Pressupostos Participatius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En concret, l’Ajuntament ha seleccionat les quatre primeres propostes més votades per la ciutadania, i també la que ha quedat en sisè lloc, per complir amb el seu compromís de triar propostes que afectin més d’un nucli de població, tal com constava en les bases del procés.

Les iniciatives vencedores han estat les següents: comprar un piano de cua per al Teatre Auditori de l'Hospitalet de l'Infant, valorat en 33.000 euros (116 vots), habilitar un parc infantil a la zona de la urbanització Infant/Corralets de l’Hospitalet de l’Infant, per un cost aproximat de 50.000 euros (109 vots), comprar instruments per cedir en préstec a l'Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant per crear un conjunt instrumental propi per 6.300 euros (96 vots), asfaltar el tram de la Via Augusta de l'Hospitalet de l'Infant que va des del Forat negre fins a on s'ha asfaltat recentment, que costaria uns 95.000 euros (90 vots), i adequar el pati de l'Escola Valdelors de Vandellòs, per uns 25.000 euros (88 vots). El consistori executarà aquestes propostes, que tenen un import total de 209.000 euros, amb càrrec al pressupost municipal d’inversions de 2019.

En aquesta edició dels Pressupostos Participatius, el percentatge de votació ha arribat al 10,2%. Un percentatge que representa més del doble de l'any passat, que va ser del 4,02%; i que és elevat en comparació amb l’aconseguit als municipis de l’entorn. L’alcalde, Alfons Garcia, ha valorat positivament aquest increment de la participació, tot i que també ha afirmat que "l’administració local ha de continuar treballant per apropar-se a la ciutadania i millorar els canals de comunicació".

Tal com es va recordar ahir dimarts 12 de març, al vespre, en les sessions de presentació dels resultats del procés, que van tenir lloc a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant i a Ca la Torre de Vandellòs, les 544 persones de 16 anys o més que han votat (entre el 21 de febrer i el 6 de març) podien escollir un màxim de tres propostes d'un llistat de 27 en total. Eren les propostes validades per una comissió tècnica municipal, que va realitzar la valoració tècnica i econòmica de les 187 propostes que es van presentar en total (un 139,7% més que l’any anterior).

A l’hora d’avaluar-les, la comissió van tenir en compte els requisits que havien de complir, fixats en la guia de participació: estar identificades amb les dades de contacte de la persona proposant, fer referència a competències municipals, ser concretes i avaluables econòmicament, ser inversions, ser viables tècnicament, ser accions sostenibles en el temps, ser d’interès general i no superar l’import destinat de 200.000 euros. De les 187 presentades, 107 van quedar invalidades, bé per no complir algun d’aquests requisits o per ja estar previstes o executades, i 53 eren repetides.

Per al disseny general del procés i les sessions informatives obertes al públic, el consistori ha comptat novament amb el suport del gabinet Ceres, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica i de mercats; i per al servei de participació electrònica, amb l’ajuda de l’empresa Civiciti.

Les novetats d’aquesta edició

Com a principal novetat, hi ha hagut un únic llistat de propostes a votació que ha inclòs propostes tant dels nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava) com dels nuclis d’interior (Vandellòs, Masriudoms i Masboquera), de manera que els veïns empadronats al municipi han pogut votar no només propostes que afecten a la zona on viuen sinó també aquelles altres que afecten a l’ altra zona però igualment són del seu interès. D’aquesta manera, a més d’atendre una de les demandes de la població, l’Ajuntament ha apostat per reforçar el sentiment de pertinença al municipi en conjunt. Per garantir l’equilibri territorial, el consistori s’ha marcat com a condició que les propostes escollides com a guanyadores afectin més d’un nucli de població.

A diferència dels anys anteriors també, el consistori s’ha reservat el dret de reformular les propostes presentades, mantenint l’essència d’aquestes, per agrupar sota un mateix títol aquelles que eren similars o per introduir-hi modificacions que ha considerat oportunes.

Les altres novetats han consistit en l’ampliació dels terminis de presentació de propostes i de votació; i en l’increment de punts físics on les persones que viuen o treballen a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han pogut presentar dues propostes com a màxim; i on, posteriorment, les persones empadronades al municipi, de 16 anys o més, han pogut votar un màxim de tres propostes.

Igual que l’any passat, qui ho ha preferit ha pogut presentar les seves propostes i votar per internet, a través del web municipal. El sistema de participació online, però, ha estat més ràpid i senzill que l’edició anterior. Els resultats dels Pressupostos Participatius 2019 es poden consultar, amb més detall, en el web municipal.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics