Dijous, 25 d'Abril de 2024

El Banc d’Espanya de Tarragona obre les portes gràcies a la ciència

L’edifici, que va tancar el 2013, reobre per oferir activitats relacionades amb la historia i la ciència/ La rehabilitació del jardí estarà acabada a finals d’any

19 de Setembre de 2017, per Marina Martínez/ Infocamp
  • Els més petits han pogut gaudir d'una part de les instal·lacions del Banc d'Espanya

    Marina Martínez

El Banc d’Espanya de Tarragona reobre les portes gràcies a la ciència. L’edifici, de titularitat municipal des del 2010, va finalitzar la seva activitat el 31 de desembre del 2013. Es tracta d’un espai construït l’any 1928 per l’arquitecte Joan de Zavala i Lafora –actualment catalogat com a bé cultural d’interès local– amb una superfície de 2.800 metres quadrats repartits en tres plantes.

L’associació de veïns Tarragona Centre es va mostrar en contra de fer servir aquest edifici per a la divulgació científica afirmant que “es pot fer en molt espais de titularitat pública com la Tabacalera i la Savinosa, entre altres”. Els veïns qualificaven “d’error” comprometre els 2.800 metres de l’edifici per a aquest projecte i valoraven més la seva destinació a serveis culturals i socials oberts a la ciutadania.

Tot i les seves queixes i l’entrega del manifest a l’equip de govern, finalment durant aquest dilluns i dimarts, al Banc d’Espanya s’oferiran tres activitats amb el denominador comú de proporcionar als més petits un viatge històric i científic a través dels colors.

Amb el nom Colors: un viatge històric-científic, l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona, conjuntament amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes), l’Institut Català d’Investigació Científica (ICIQ) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), ha preparat un petit tast al pati per, en un futur, poder oferir altres divulgacions científiques a tot l’edifici. L’ICAC organitzarà la sessió El color en època romana, en què, a través d’una gimcana, s’obtindrà color pigment com es feia en l’antiguitat clàssica, amb un màxim de vint participants.

Per la seva part, l’ICIQ proposarà als visitants tres experiments amb llet, un retolador i un xupa-xup que ajudaran a introduir conceptes bàsics de química. En aquesta línia, l’empresa BASF se sumarà a la iniciativa amb un taller anomenat Kids. Finalment, l’Iphes treballarà, a partir dels colors, amb pigments naturals com en la prehistòria.

El conseller del projecte del Banc d’Espanya, Francesc Roca, va explicar que “es tracta d’activitats per gaudir en família.

La rehabilitació del jardí ja està adjudicada

El conseller del projecte, Francesc Roca, va anunciar que ja està adjudicada la rehabilitació del jardí, amb un pressupost de 32.000 euros: “El jardí està previst que finalitzi a finals d’any i que es pugui destinar a activitats culturals de format petit com ara concerts o conferències.” D’altra banda, va avançar que han presentat la convocatòria de remodelació de l’edifici al Ministeri de Foment i que esperen que l’acceptin.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics