Divendres, 29 de Març de 2024

El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, cada cop més a prop de ser realitat

Suposaria la presència de 30.000 visitants per any al municipi i un retorn econòmic de 2 milions d'euros bruts cada any

03 de Maig de 2018, per Josep Gallofré
  • Aleix Roig presenta el projecte del Centre Astronòmic Muntanyes de Prades

    Josep Gallofré

El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades cada vegada pren més forma. L'ajuntament del municipi ja ha cedit els terrenys, ubicats al Pla de la Guàrdia, on es construirà aquest emplaçament, encara sense data concreta, però que serà una realitat a mitjà termini. Així ho han explicat l'alcaldessa Lídia Bargas, i l'impulsor del projecte AstroPrades, Aleix Roig.

"Ja s'han fet passos importants i s'està treballant per aconseguir els permisos pertinents", ha apuntat Aleix Roig. L'objectiu és crear un projecte que sigui respectuós amb l'entorn, s'integri en el paisatge de Prades i protegeixi el cel i el seu entorn. A més, segons Roig, el projecte ha de tenir el "mínim impacte sobre l'entorn natural".

Un cop comencin les obres de construcció de l'emplaçament, que es farà en una superfície de 3,8 hectàrees, es crearà una fundació privada participada per empreses públiques i privades. A més, es preveu una inversió de diverses corporacions. La intenció és que hi participin,  a més de l'Ajuntament de Prades, el Consell Comarcal del Baix Camp, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, entitats europees i inversors privats. Posteriorment es buscaran suports estratègics amb organismes científics.

Bargas i Roig han coincidit que "l'astronomia pot obrir un nou mercat turístic a Prades, que cada cop està més en auge". A més, es vol contactar amb les escoles del territori per fer activitats i donar a conèixer l'astromia entre els més joves. La creació del Centre Astronòmic Muntanyes de Prades suposaria, tenint com a referència el Centre d'Observació de l'Univers a Àger (La Noguera), la presència de 30.000 visitants per any al municipi i un retorn econòmic de 2 milions d'euros bruts de forma anual.

Els cels de Prades són d'alta qualitat i òptims per a obtenir imatges astronòmiques impossibles d'enregistrar des dels cels urbans de les petites i grans ciutats. El passat mes de febrer, la prestigiosa revista Astrum, especialitzada en astronomia, va publicar una imatge d'Alex Roig a doble pàgina. La fotografia mostra la nebulosa IC 1396, coneguda com la de la Trompa de l'Elefant, feta des de l'observatori de Roig a la vila vermella.

El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades neix a partir de la iniciativa Astroprades, que se centra en l'astroturisme a la regió de les Muntanyes de Prades i el Montsant. El projecte sorgeix a finals de l'any 2015 amb la intenció de valorar els cels de Prades.

Reduir la contaminació lumínica

L'Ajuntament de Prades treballa des de fa un temps per reduir la contaminació lumínica al municipi amb el canvi de les llums. D'aquesta forma es podrà observar de forma més idònia el cel del municipi.

D'altra banda, el consistori pretén unir-se a la iniciativa del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per protegir la qualitat del cel nocturn als municipis que conformen les Muntanyes de Prades. Actualment hi ha una reunió prevista per a fer la petició.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics