Cookie control
Dissabte, 04 de Juliol de 2020

El COAATT alerta del 'perill' d’instal·lar piscines inflables a segons quins llocs

La seva instal·lació pot suposar una sobrecàrrega per a l'estructura d'un bloc d'habitatges

02 de Juny de 2020, per Redacció
  • Imatge d'una gran piscina inflable

    Cedida

Les mesures de confinament dictaminades pel govern central i la incertesa de saber si les piscines municipals obriran i quan ho faran, ha disparat la compra de piscines inflables, desmuntables o portàtils aquesta primavera en un intent de cobrir la necessitat i instal·lar-les a certes zones dels habitatges. El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació (COATT) alerta del "perill" que comporta precisament aquest tipus d’instal·lació a parts de la casa que no estan preparades per suportar tant de pes. Des del COAATT es recorda que està totalment desaconsellat instal·lar aquest tipus de piscines a les terrasses o a les cobertes dels edificis.

El motiu és que l'estructura dels edificis d’habitatges es construeix per suportar una sobrecàrrega d’uns 240 quilos per metre quadrat que correspon al pes aproximat del mobiliari i les persones que faran ús de l’habitatge. En cap cas està pensat per suportar el pes d’una piscina o un jacuzzi ni i el de les persones que l’utilitzaran. Una piscina portàtil d’uns 60 centímetres d’alçada arriba als 600 quilos per metre quadrat. Si a això li sumen el pes dels usuaris, s’arribaria als 750 quilos. La xifra és tres vegades més del que una estructura moderna està preparada per suportar.

El resultat d’utilitzar piscines inflables, desmuntables o portàtils, a terrasses o cobertes, assegura el COAATT, dependrà molt del tipus d’estructura, del seu estat de manteniment i de l’antiguitat. La col·locació a les terrasses d’edificis relativament nous i sense patologies prèvies, generaran problemes de trencament dels paviments, humitats, corrosió de les armadures i desperfectes de la instal·lació de sanejament. Evidentment si la sobrecàrrega és molt alta, el col·lapse és una circumstància molt probable.

En el cas d’estructures anteriors als anys 80 o amb afectacions prèvies, la probabilitat del col·lapse de la l’estructura és molt important donat que aquesta ha perdut prestacions i les bigues poden estar afectades per problemes d’humitats que han reduït la seva capacitat. A més, cal recordar que habitualment les terrasses són elements comuns de les comunitats, que el propietari sols està autoritzat al seu gaudi i, per tant, que el cost de qualsevol reparació recaurà en la totalitat de propietaris de la finca i no pas als dels que fan un ús totalment inadequat.

Per tot plegat, des del COATT s'ha apuntat que cal recordar que excepte petites piscines inflables per a bebès i amb una alçada d’aigua que no superi el 15 o 20 centímetres, "està totalment prohibida" en una instal·lació d’aquest tipus d’elements si l’estructura no s’ha reforçat especialment per això. El COAATT disposa del portal Obres Amb Garantia (www.obresambgarantia.com) on totes les persones poden demanar la realització d’un certificat de resistència de l’estructura per part d’un tècnic qualificat que permetrà especificar les limitacions de pes i les afectacions de pes de cada immoble concret.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics