Divendres, 29 de Març de 2024

El curs escolar al Camp de Tarragona arrencarà amb menys alumnes i 71 docents més

La davallada s'accentua en l'educació infantil, que tindrà gairebé un miler menys d'alumnes

07 de Setembre de 2015, per ACN
  • Imatge frontal del delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, i la directora dels serveis territorials d'Ensenyament, durant la presentació del nou curs escolar el 7 de setembre de 2015

    ACN

El descens d'alumnes en l'etapa d'educació infantil se situa en un 6,9% en el primer cicle de zero a tres anys (-337) i en un 3,1% (-642) en el segon, que comprèn els alumnes de tres a cinc anys, mentre que l'alumnat augmenta un 0,7% (320) a primària. En els cursos d'ESO, la previsió del Departament és un increment del 2% (529), a batxillerat una davallada del 4,5% (-349), als cursos de PFI (antics PQPI) un manteniment i als cicles formatius de grau mitjà i superior, una variació del -1,8% (-94) i un 0,4% (19), respectivament. Aquest àmbit del règim general suma 112.865 alumnes (un 0,5% menys), mentre que l'especial representa 11.326 alumnes (un 3,4% menys), als quals cal afegir els 4.590 de formació de persones adultes (un 10,4% menys).

En conjunt, la xifra d'alumnes arriba als 128.781, un 1,8% menys que el curs passat. La directora dels serveis territorials d'Ensenyament a Tarragona, Àngels González, ha subratllat que la disminució moderada a l'educació infantil es deu a la davallada de la natalitat i ha admès que els ha sorprès la disminució en el batxillerat. "Una hipòtesi que no tenim contrastada podria ser perquè han tingut més accés al món laboral", ha indicat. Tot i això, la responsable del Departament ha recordat que hi ha alumnes que no van superar la secundària al juny que encara estan subjectes als exàmens de setembre, amb la qual cosa la xifra podria augmentar. A més, González ha apuntat que, en les etapes obligatòries, hi ha 227 alumnes més, seguint una tendència de "total equilibri".

Aquest curs s'ofereixen noves titulacions de Formació Professional. En la FP Bàsica s'estrena un curs de la Família professional d'electricitat i electrònica, per a joves a partir de 16 anys, a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. En els Cicles de Grau Mitjà s'estrenen cursos de Manteniment electromecànic a l'Institut Jaume Huguet de Valls i de Jardineria i floristeria a La Talaia de Calafell. Pel que fa al Cicles de Grau Superior, s'ofereix Animació sociocultural i turístic al Narcís Oller de Valls i a l'Antoni Ballester de Mont-roig (dual), i Animació d'activitats físiques i esportives al Josep Tapiró de Reus (dual). A més, augmenten cinc grups de segon curs de diversos cicles de grau mitjà i grau superior implantats el curs passat.

A més, els programes de Formació i Inserció (FPI), els antics PQPI, oferiran 582 places i 34 grups, dels quals sis seran per a alumnes amb necessitats educatives especials. La Formació Professional Dual passarà d'uns 370 a 575 alumnes aquest curs, ja que s'ofereixen més de 200 noves places. Destaca l'estrena de l'Institut Escola d'Horticultura amb un grau superior de Paisatgisme i medi rural.

Optimització dels grups i ràtios

La directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Àngels González, ha destacat una significativa millora de les ràtios com a conseqüència de la disminució d'alumnes i la voluntat d'optimitzar la distribució de grups. En aquest sentit, a P3 el 99,5% dels grups compleixen la ràtio de 25 alumnes o menys per aula; en el segon cicle d'educació infantil la xifra baixa fins el 93,5%, i a l'educació primària, el 87,3%. A secundària, el 87,48% dels centres compleixen ràtios de 30 alumnes o menys. Segons González, la majoria de casos que sobrepassen aquestes ràtios corresponen a centres concertats que ho han sol·licitat.

Obres en marxa
En l'àmbit d'equipaments, coincidint amb l'inici del curs no s'estrenarà cap nou equipament. Tot i això, hi ha en marxa la construcció de l'institut La Talaia de Segur de Calafell -5,12 MEUR- i l'escola Les Codinetes de la Nou de Gaià, així com la rehabilitació de l'Institut Serra de Miramar de Valls -ara en mòduls- i l'Institut-escola l'Agulla del Catllar, a les velles escoles del poble, que funcionarà com una seu descentralitzada de l'Institut dels Pallaresos.

De cara a aquest curs també s'ha fet l'ampliació de l'escola Àngel Guimerà del Vendrell, l'escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp i l'Institut Tarragona. En conjunt, s'han fet 90 actuacions de millora als centres. Tot plegat ha suposat una inversió de 2,7 MEUR. A més, hi ha en projecte dins el termini 2015-2018 l'escola l'Arrabassada de Tarragona -pressupostat en 5,25 MEUR- i l'Institut Roda de Berà -5,14 MEUR-. Actualment al Camp de Tarragona hi ha 161 mòduls prefabricats en centres educatius, vuit menys que el curs anterior, després que s'han afegit cinc i se n'han retirat tretze.

Més docents

EL curs passat es va posar en marxa l'anomenat decret de plantilles, que canviava alguns dels criteris d'adjudicació de places del personal funcionari sense plaça definitiva i dels interins, bàsicament, per ajustar les plantilles a les necessitats dels centres. Amb data de 31 de juliol, 1.199 professionals del Camp de Tarragona han aconseguit mantenir-se als centres a proposta dels directors. Aquest curs hi haurà 71 nous docents, tres noves incorporacions del personal d'administració i serveis i 35 nous professors de suport a la docència.

Pel que fa a la concessió dels ajuts de menjador, l'any passat es van pressupostar 3,6 MEUR i se'n van acabar destinant 4,9 MEUR. De cara a aquest curs, s'incrementa la partida inicial en 146.000 euros, fins els 3,79 MEUR, però es manté oberta en funció de les necessitats, ha indicat González. A més, enguany s'han pogut cobrir un centenar de noves vacants deixades per docents que han retornat al País Valencià o les Balears.

Tres famílies tarragonines demanen l'ensenyament en castellà

D'altra banda, González ha apuntat que tres famílies tarragonines han demanat aquest curs l'ensenyament complert en castellà. En concret, la petició afecta a infants matriculats en centres de Cambrils, Salou i El Vendrell que ja estaven escolaritzats als centres i que esperen resposta per part de la conselleria d'Ensenyament. Tot i això, González ha avançat que aquestes peticions s'acostumen a denegar perquè no s'han incorporat, de nou, al sistema. En qualsevol cas, la directora dels serveis territorials ha recordat que cap centre del territori ofereix ensenyament exclusiu en castellà i ha sentenciat que "el de la llengua no és un problema escolar, sinó d'altres tipus".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics