Diumenge, 22 d'Abril de 2018

El govern del Vendrell expulsa la regidora republicana Eva Mata per 'manca de lleialtat institucional'

La decisió afebleix més la posició de l’executiu local, que ja governava en minoria i ara es queda amb 8 dels 21 edils del plenari

11 de Gener de 2017, per ACN
  • Eva mata (a l'esquerra en la segona filera), el dia de presentació del govern municipal

    ACN

  • Josep Marrasé, durant la roda de premsa d'aquest dimecres

    ACN

El govern del Vendrell ha expulsat la regidora d’ERC Eva Mata, responsable de Medi Ambient, Sostenibilitat i Serveis Ambientals, degut a una “manca de lleialtat institucional”. L’alcalde, Martí Carnicer, ha anunciat aquest dimecres la decisió, acusant Mata de “tenir una pròpia dinàmica de treball, sense consultar res a la resta de l’equip de govern”. Carnicer ha assegurat que a l’inici del mandat ja es van produir els primers enfrontaments interns, i que la situació ha anat augmentant lentament: “En lloc de trobar camins per resoldre els problemes, les dificultats cada cop eren més importants”, ha senyalat.

Tot i la sortida d’Eva Mata, continua vigent el pacte de govern entre PSC, CiU i ERC, ja que la decisió no afecta el republicà Josep Marrasé. D’aquesta manera, el govern compta amb 8 dels 21 regidors del Ple. Per la seva part, Esquerra ha declinat fer cap valoració dels fets, a l’espera de celebrar una reunió interna durant les properes hores.

“En un Ajuntament que ja té dificultats polítiques, cal un govern més estable, que pugui treballar com una pinya”. Martí Carnicer ha justificat així la sortida de la regidora d’ERC Eva Mata de l’equip de govern, a qui ha acusat d’exercir el seu càrrec de forma unilateral, alhora que ha lamentat que en més d’una ocasió havia “fet retrets” a la tasca d’altres regidors.

Segons ha detallat l’alcalde públicament aquest dimecres, la mala entesa amb Eva Mata és una situació que “ha anat ‘in crescendo’”. Amb tot, l’últim motiu que ha propiciat l’expulsió de la Junta de Govern han estat les discrepàncies de vot als darrers plenaris.

Tenint en compte que fins ara l’executiu governava amb 9 dels 21 regidors del Ple, Martí Carnicer ha determinat que “la millor solució per l’estabilitat i pel futur del municipi és reduir l’equip de govern”. Al mateix temps, però, l’alcalde ha remarcat que l’expulsió de Mata no fa trontollar el pacte entre PSC, CiU i ERC. Pel que fa a la governabilitat, Martí Carnicer sí que ha reconegut que el fet que l’executiu ara estigui format per 8 dels 21 edils significarà la recerca de “més suports”.

Fins ara, Eva Mata encapçalava les regidories de Medi Ambient, Sostenibilitat i Serveis Ambientals (recollida de residus, neteja viària, cementiri i protecció d’animals). Aquest dimecres, però, no s’ha concretat com es redistribuiran aquestes responsabilitats, i el govern ha anunciat que ho detallarà properament.

Per la seva part, l’executiva comarcal d’Esquerra ha donat suport a Eva Mata, negant cap discrepància interna amb ella en el si del partit. De cara a aquesta tarda, hi ha prevista una reunió de l’executiva local, on es valorarà la decisió anunciada pel govern vendrellenc.

Josep Marrasé abandona ERC i continuarà al govern
Josep Marrasé ha anunciat aquest dimecres a la tarda que continuarà formant part del govern del Vendrell amb PSC i CiU, tot i que ho farà com a regidor no adscrit, abandonant així ERC. El regidor ha pres aquesta decisió hores després que l’alcalde, Martí Carnicer, expulsés del govern la republicana Eva Mata per “manca de lleialtat institucional”. Davant la sortida de Mata de l’executiu, la direcció local d’ERC ha demanat a Marrasé que abandoni també el govern, però aquest s’hi ha oposat. Per aquest motiu, el regidor ha anunciat que deixa ERC. “No he vingut aquí per retirar-me i anar a l’oposició”, ha afirmat.

Al mateix temps, Josep Marrasé ha criticat l’actitud que els darrers mesos han mostrat Eva Mata i la direcció local d’ERC, a qui ha acusat de treballar a base de “dinamitar ponts” amb PSC i CiU, socis de govern. Marrasé ha assegurat en roda de premsa que la situació amb ERC s’havia convertit en “insostenible”, degut a la manca d’entesa amb l’executiva local i la companya republicana de govern, Eva Mata. Segons Josep Marrasé, “fa mesos” que la relació era incompatible, i ha Mata acusat de no treballar amb consens amb la resta del govern. En aquest sentit, el regidor també ha lamentat les directrius marcades des de l’executiva local d’ERC: “Fa mesos que he demanat prioritzar els interessos del Vendrell abans que els del partit, però no ha estat possible”.

Al mateix temps, Josep Marrasé ha destacat que des de l’estiu del 2015 -quan es va signar l’acord de govern entre PSC, CiU i ERC-, “tant amb l’alcalde com amb la resta de regidors sempre s’han intentat salvar les diferències”, i ha senyalat directament Eva Mata de no haver mantingut aquesta actitud. “Ella no ho ha entès, ha treballat d’esquenes, amb insolidaritat i sense respectar altres regidors”, ha etzibat.

Precisament, aquestes desavinences són les que ha senyalat hores abans l’alcalde, Martí Carnicer, per justificar l’expulsió d’Eva Mata de l’equip de govern. Donada la sortida de Mata –que Carnicer va comunicar a ERC ahir dimarts-, la direcció local d’Esquerra ha instat Marrasé a abandonar també el govern. Així i tot, el regidor s’hi ha oposat i ha defensat la seva continuïtat a l’executiu com a regidor no adscrit, assegurant que vol acabar la legislatura “treballant pel poble”.

Abandonant el grup municipal d’Esquerra, Josep Marrasé ha hagut de deixar també la militància del partit, del qual tenia el carnet de fa més de 10 anys. El regidor ha estat especialment crític amb la direcció local, de qui ha lamentat la “manca de suport”, alhora que ha assegurat que abandonar la militància és el que més el “dol”.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus Diari Digital govern del vendrell
COMENTARIS (0)