Divendres, 25 de Maig de 2018

El govern municipal 'salva' la regidora Mercè Dalmau de la reprovació de l'oposició

Els partits no s'han estalviat les crítiques a la també portaveu del PDeCAT al Consell Comarcal del Baix Camp

01 de Març de 2017, per Berta Ruiz/ Lluís Rovira/ Revista Cambrils
  • Mercè Dalmau, durant el plenari extraordinari d'aquest dimarts

    Lluís Rovira

Aquest dimarts, a quarts de nou de la nit, s'iniciava el ple extraordinari de Cambrils forçat pel partits de l'oposició per tal de debatre sobre "la reprovació de la regidora Mercè Dalmau per haver cobrat irregularment del Consell Comarcal durant un temps". El sentit del ple, segons va dir l'oposició, era poder escoltar les explicacions de la regidora per haver estat cobrant simultàniament un sou de dedicació exclusiva a l'Ajuntament de Cambrils, amb el 100% de dedicació, i, al mateix temps, un sou de dedicació parcial del 12% al Consell Comarcal.

Mercè Dalmau, per la seva part, es va limitar a explicar els passos que havia fer des de principis de gener quan va descobrir que el cobrament dels dos sous era irregular i que la llei no ho permet. Dalmau va fer un escrit, el 9 de gener, demanant el canvi de retribució al Consell Comarcal per passar a cobrar per assistències. Ara bé, del que no va dir ni paraula és perquè no ho havia fet abans, sobretot quan a meitats de l'any passat, dos consellers del Consell Comarcal i regidors de l'Ajuntament de Reus, van variar el seu règim econòmic al Consell Comarcal i van passar a cobrar per assistències ja que aquests regidors acabaven d'entrar al govern municipal de Reus i passaven a tenir dedicació exclusiva a l'Ajuntament.

Aquest canvi de règim econòmic dels dos consellers reusencs va ser aprovat en un ple del Consell Comarcal per tots els consellers, Mercè Dalmau inclosa, i anava acompanyat de l'informe tècnic on s'explicava la incompatibilitat de cobrar el sou de dedicació exclusiva en un lloc i la dedicació parcial a l'altra. Tant David Chatelain, portaveu del PP, com Imanol Rico, portaveu de Ciutadans, tots dos també consellers comarcals, van insistir en aquest aspecte sense obtenir cap resposta de Mercè Dalmau.

Samarretes tematitzades i cartells

El ple havia despertat força expectació. Tot i tenir una hora d'inici indefinida, quan acabi el ple ordinari del mes de febrer segons deia la convocatòria, va aplegar un públic motivat. El regidor de l'Assemblea de Cambrils, Ivan Sanz, es va canviar la samarreta, en el ple anterior lluïa la samarreta del Festival Internacional de Música que li havien regalat dies abans en el ple del Carnaval, per una que estava feta expressament per aquest ple en la que s'hi podia llegir "Ho sento". Aquesta samarreta també la duien uns quants simpatitzants de l'AdC presents a la sala de plens. D'altra banda, uns quants representants d'associacions veïnals cambrilenques van exhibir, en un moment del ple, uns cartells amb missatges que deien "Volem polítics honrats", "Volem un portal de transparència transparent", Volem transparència",...

Ivan Sanz (AdC): "Per vostè és més important embrutar-ho tot que assumir la seva responsabilitat política i dimitir"

La primera intervenció del ple va anar a càrrec del regidor de l'AdC, Ivan Sanz que va fer un discurs força contundent. Primer que tot, Sanz va llegir literalment la intervenció que havia fet la CUP en el ple del passat mes de desembre en què demanaven explicacions sobre el cobrament d'aquests dos sous per part de Mercè Dalmau. La resposta de Dalmau en el ple del Consell Comarcal va ser que existia un topall i que ella no hi arribava ni per casualitat, entre d'altres coses. Sanz li va etzibar "intenta capgirar-ho tot i la culpable, en aquest cas, és vostè. És més important embrutar-ho tot que assumir la seva responsabilitat política i dimitir. Nosaltres sí qüestionem la seva feina com a regidora de turisme, perquè vostè ha intentat fer de Cambrils el seu 'cortijo'". Sanz va passar a detallar diferents temes propers a la regidora com la privatització del Festival de Música, "per col·locar una persona molt propera a vostè com a cap de premsa", els estudis encarregats a Efial, la dedicació exclusiva del regidor de Cultura "per inaugurar exposicions i presentar llibres", els balls de saló amb assignació de 45.000 euros, cap canvi en el turisme de Cambrils,  "no podem pagar una dolce vita d'una persona que té dos càrrecs públics"

Sanz també es va referir al fet de que va seguir cobrant de manera irregular fins i tot després d'haver votat al Consell Comarcal, fa mesos, el canvi de retribucions de dos consellers comarcals de Reus, "sembla com si la culpa fos dels tècnics per no haver-la avisat. Aquest argument que no se sosté, porta una dècada en diferents càrrecs públics i ara intenta arreglar-ho amb un "ho sento, no tornarà a passar".

Finalment, Sanz va fer referència a l'article del PDeCat publicat a diferents mitjans la setmana passada, "ens qualifica a nosaltres com a pseudopolítics que s'oculten darrere d'un alies que a vegades és un gos o un gat digne de persones amb traumes no superats. Vostè parla de traumes? Intenta posar-se com a innocent, vostè ha estat la culpable, vostè ha cobrat dos sous, ha tingut molts escàndols a l'ajuntament. Tots som necessaris, però ningú imprescindible, el seu temps ha passat. Faci un pas al costat"

David Chatelain (PP): "Vostè ha comès un error greu de natura inexplicable"

El portaveu del PP, David Chatelain, va començar la seva intervenció dient que aquest era un dels plens més complicats per a ell "i més quan és un ple dedicat a una companya amb qui hem compartit quatre anys de govern, potser dels més complicats que es recorden". Tot seguit va voler precisar que , "ni per a mi ni per al meu grup la senyora Dalmau és una delinqüent, els fets han estat motivats pel desconeixement i el descuit. No existeix ni frau ni apropiació indeguda. He defensat l'honorabilitat de la senyora Dalmau i he defensat el dret que té a equivocar-se".
Chatelain va fer un repàs de l'anterior mandat, en el que compartien govern municipal, i va apuntar els casos en què com a govern havien hagut de donar suport a decisions complicades: "el cas del regidor Llobet, la pujada de l'IBI del 32%, els informes d'Efial,..vam donar suport a tot i també vam haver d'aguantar tensions internes". Tot i això, Chatelain va fer esment dels casos dels regidors reusencs que van demanar el canvi de retribució al Consell Comarcal i que Mercè Dalmau havia pogut llegir la informació tècnica que acompanyava aquest canvi de retribucions per donar-se compte que ella es trobava en la mateixa situació. Chatelain va dir, "no es pot negar que alguna cosa s'ha fet malament. És una negligència molt gran. No demanem la seva dimissió, sinó la reprovació. Vostè ha comès un error greu de natura inexplicable".

Imanol Rico: "És una situació greu ja que posa en entredit la tasca de tots els càrrecs electes"

El portaveu de Ciutadans va començar la seva intervenció fent una crítica de com s'havia convocat el ple extraordinari, "creien que no vindria gent però la notícia del cobrament irregular ha sortit en tots els diaris i digitals de la zona". A continuació Rico va anar detallant els noms de diferents capçaleres comarcals i territorials i, curiosament, es va deixar d'esmentar els dos únics mitjans de comunicació que ahir, i sempre, cobrien i donen informació del ple, que són Revista Cambrils i Canal Reus TV. Poc després va esmentar Revista Cambrils.

A continuació, Rico va qualificar aquest cobrament irregular de Mercè Dalmau de "situació greu ja que posa en entredit la tasca de tots els càrrecs electes". Rico va considerar que les explicacions que Mercè Dalmau havia donat la setmana anterior al ple del Consell Comarcal havien estat insuficients, "avui demanem unes explicacions més convincents i coherents. A part del compromís a tornar tot el diners amb interessos, té l'oportunitat per dir que farà per tornar la confiança en els càrrecs electes que ha danyat amb el seu cobrament il·legal".

Rico també va dir que "no em crec que no ho sabés, que vostè que porta deu anys en política no ho sabés, que havent estat quatre anys alcaldessa no ho sabés, que signi una declaració de béns i activitats i no ho sabés, no crec que signi un codi de conducta i bon govern i no ho sabés".

Oliver Klein: "Qui controla al controlador?, a nosaltres qui ens controla?

El portaveu de l'NMC, Oliver Klein, va explicar, primer que tot, que s'havia forçat el ple extraordinari perquè es volia que Mercè Dalmau donés les explicacions en el lloc on és regidora i gràcies al qual li permet ser consellera comarcal. Klein també va dir que el seu grup polític és partidari de què els polítics només percebin un sol sou públic i de què es facilitin les dades i els sous de manera pública, "la nostra administració és massa complicada. Hi ha massa administracions i molts organismes es podrien estalviar. S'hauria de fer tot més senzill i que no es donin acumulacions de càrrecs. Qui controla al controlador? a nosaltres qui ens controla?", va interpel·lar Klein.
El portaveu de l'NMC també va insistir en el fet que al Consell Comarcal es donava una situació irregular i ningú deia res, "hi ha d'haver algú que assessori, tot i que les errades de control també existeixen.

El govern municipal evita la reprovació

El govern municipal va donar suport a Mercè Dalmau i la va "salvar" de la reprovació ja que hi va votar en contra. Però la intenció dels grups de la oposició ja havia aconseguit el seu objectiu, que era el de qüestionar la regidora i fer una condemna verbal de la seva actitud pel que fa als sous públics que ha percebut els darrers mesos. Després de la intervenció dels portaveus de l'oposició, Mercè Dalmau va explicar els passos que havia fet, des de principis del mes de gener, per regularitzar la seva assignació al Consell Comarcal.

Els altres socis de govern municipal també van intervenir. Primer que tot ho va fer la regidora del PSC, Ana López, que es va manifestar en contra de la reprovació, "estem d'acord en què ha de donar explicacions i el fet és que ja ho va fer en una roda de premsa al Consell Comarcal,on ha succeït. També a l'equip de govern i a mi personalment i ara al plenari. Les explicacions donades ens són suficients i convincents." López també va dir que era positiu fer-ho al plenari, "però no calia un ple extraordinari. Sota el nostre criteri, hi ha hagut una part de les intervencions que ha volgut fer escarni d'un simple error humà, que no s'hauria d'haver comès, i embrutar la seva honorabilitat i de pas qüestionar la seva feina i han fet un poti poti de tot. Ha reconegut l'error, ha quedat clar que no havia intenció de cobrar res que no li pertoqui i pretén retornar tot allò mal cobrat."

L'explicació de l'altra soci de govern, ERC, va ser més concisa. Eduard Pellicer va dir que "aquesta situació es va crear al Consell Comarcal, en el qual la Mercè ja va donar les seves explicacions,  i allí no se li va demanar la dimissió. Quan ella se'n va donar compte ho va comunicar, va reconèixer l'error i està disposada a retornar els diners. Li recollim les disculpes i el seu compromís."

COMENTARIS (0)