Dimarts, 16 d'Abril de 2024

El Grup de Defensa per la Sanitat Pública de Tarragona aposta per un 'canvi de sistema' per 'satisfer les necessitats de la gent'

El col·lectiu critica el model sanitari de cohabitació público-privada

07 d'Agost de 2018, per Redacció
  • El Grup de Defensa per la Sanitat Pública de Tarragona, a l'hospital Joan XXIII.

    Cedida

El Grup de Defensa per la Sanitat Pública de Tarragona ha fet avui a l'entrada de l’Hospital Joan XXIII, per cinquè any consecutiu, coincidint amb l’estiu, el balanç del darrer any respecte la lluita per la sanitat pública a Tarragona i al Camp. Així mateix, el grup de sanitat, davant les crítiques sorgides sobre problemàtiques concretes a la sanitat tarragonina, ha volgut situar el focus de la discussió en allò que consideren que és la seva veritable arrel: el model sanitari de cohabitació público-privada. Ha intervingut, per part del grup, Maribel Setién, acompanyada de Xavi Milian, membre de la CUP de Reus i del Consell d’Administració de l’Hospital Sant Joan.

La intervenció de Milian ha partit, a tall d’exemple, del cas de l’accelerador lineal d’Oncologia de l’Hospital Sant Joan de Reus, del qual ja s’ha anunciat que obrirà demà mateix durant tres hores al dia. Segons ha assegurat Milian, el fet que l’accelerador es tanqui o s’obri “és una decisió unilateral de l’hospital que respon únicament a motius econòmics, sense que el CatSalut, que és qui ha de vetllar per cobrir les necessitats dels usuaris, hagi pogut dir-ne res”.

Segons Milian, aquest exemple és “un dels molts que hi podria haver, com el tancament de quiròfans, les llistes d’espera, els caos quan hi ha epidèmies de grip, etc.” que, ha afirmat, es produeixen "perquè qui té l’obligació per llei de coordinar i de planificar com ha de funcionar el sistema sanitari, com que no presta el servei de forma directa, acaba depenent de cadascun dels prestadors sanitaris que no tenen en compte aquestes necessitats sinó que el que prima és arribar a final d’any sense tenir un dèficit desorbitat". Per acabar la seva intervenció, Milian ha assegurat que “la forma de resoldre el problema de la sanitat no és anar obrint o tancant serveis cada dos mesos, sinó que és canviar aquest sistema per tal que el que primi siguin les necessitats del territori i de la seva gent”.

Per la seva banda, Setién ha traçat una breu radiografia de la situació de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona aquest estiu. Segons dades proporcionades pel Grup de Defensa per la Sanitat Pública de Tarragona, hi ha al voltant d’una cinquantena de llits i sis quiròfans tancats, a banda de la greu situació de les llistes d’espera. Des del grup s’ha exigit públicament “la reobertura immediata dels llits, quiròfans i serveis com les urgències del CAP amb dotació econòmica i personal sanitari suficients per atendre als pacients i poder revertir la situació. Aquestes accions, a més a més, ajudarien també a revertir la situació de les llistes d’espera”.

El Grup de Defensa per la Sanitat Pública de Tarragona també ha volgut centrar l'atenció al voltant del model público-privat actual. Setien ha exigit que “s’aturin i es reverteixin les dotacions a entitats privades, que els centres públics gestionats amb fórmules privades i els rescatats amb diners públics passin a ser gestionats 100% sota control públic, que el 100% dels diners públics es destinin a finançar centres públics, que s’aturi l’activitat privada als centres públics i que el model de sanitat pública sigui universal, sense corrupció i sense opacitat, que no faci negoci amb la nostra salut”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics