Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El jutjat manté com a investigats Josep Poblet, una regidora i l’arquitecte municipal pel cas del CAP de Vila-seca

La magistrada els acusa de fraccionar un contracte de 68.000 euros a favor de l’arquitecte Jorge Batesteza, també investigat en el cas

23 de Juny de 2016, per ACN
  • Josep Poblet, acompanyat dels seus regidors, durant la seva compareixença als jutjats de Reus

    ACN

La titular del jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona ha acordat mantenir com a investigats l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet; la regidora d’Urbanisme, Manuela Moya, i l’arquitecte municipal, Rafael Bertran, per presumptes irregularitats en la construcció del CAP/CAR de Vila-seca. La causa se centra en el cobrament de 68.121 euros en concepte d’assessor de les obres per part de l’arquitecte Jorge Batesteza, que també continua sent investigat per aquesta causa i pel cas Innova de Reus. En una interlocutòria a què ha tingut accés l’ACN, la magistrada conclou que Poblet i Bertran van decidir que l’encàrrec a Batesteza es fraccionés en cinc contractes diferents per evitar el concurs públic. Per aquest motiu, la magistrada n’exculpa els altres cinc regidors i l’esposa i sòcia de Batesteza, que també estaven sent investigats.

L’Ajuntament ha anunciat que recorrerà la decisió perquè, al seu parer, el “possible fraccionament del contracte és una qüestió de caire merament administratiu”. Segons la interlocutòria, l’alcalde i l’arquitecte municipal van acordar atribuir a Batesteza l’encàrrec de l’assistència tècnica global per al projecte de construcció del nou CAP/CAR de Vila-seca. La determinació d’escollir l’arquitecte, segons la magistrada, era pel compromís previ que havia assumit Batesteza “d’agilitzar el projecte constructiu a nivell institucional” per “la seva posició avantatjada i amb capacitat efectiva d’influència, degut al càrrec públic que havia ostentat en el passat al CatSalut”.

La proposta inicial de Jorge Batesteza preveia un cost definitiu de 68.121 euros. Un import que, segons la magistrada, requeria de concurs públic. Per evitar “frustrar les expectatives de contractació de Batesteza”, amb la finalitat “d’eludir la publicitat del concurs i el control propi de la contractació pública i infringint així la normativa administrativa”, afirma que Batesteza, Poblet i Bertrán van decidir que l’encàrrec es fraccionés “sense criteri justificat”en cinc contractes diferents.

L’auto recull que la regidora delegada d’Urbanisme, Manuela Moya, va acceptar aquesta decisió “sent coneixedora de la il·legalitat de la mateixa” i va convenir informar favorablement les adjudicacions d’aquests contractes. Així, es van tramitar diversos expedients per valor d’11.994,40 euros; 11.136 euros; 10.440 euros; 18.629,60 euros i 15.921 euros, entre el 28 de novembre de 2008 i el 8 de febrer de 2010. En total, Batesteza va percebre, directament o a través de l’empresa BBATS Consulting, un total de 68.121 euros.

Exculpats cinc regidors i l’esposa de Batesteza

En la interlocutòria, la titular del jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona apunta que Batesteza va realitzar “nombroses gestions” destinades a complir amb l’execució del treball encomanat, va actuar com a ‘project manager’ en l’obra i va fer d’interlocutor amb la direcció de l’obra i la Generalitat. A més, la magistrada admet que “els treballs es van executar en interès general de l’Ajuntament, i a la seva satisfacció” i que l’import percebut per Batesteza “no és desproporcionat” pels treballs que va portar a terme.

Atès que els fets poden ser “constitutius d’un o diversos delictes” la magistrada ha acordat continuar el procediment contra Batesteza, Bertran, Poblet i Moya, i ha decretat el sobreseïment parcial de les actuacions respecte a la resta d’investigats.

En el cas dels regidors Esmeralda Núñez, Ana Josefa Girona, Josep Maria Pujals, Josep Toquero i Xavier Farriol, imputats com a membres de la Junta de Govern Local que va votar l’adjudicació dels cinc contractes, la magistrada reconeix que “no ha estat possible determinar que tinguessin connivència en la finalitat delictiva que perseguien Batesteza, Bertrán, Poblet i Moya, o que fossin conscients que l’acord que aprovaven era contrari a llei”.

A més, de les declaracions realitzades pels regidors al jutjat, es desprèn que si els expedients que se sotmetien a votació de la Junta de Govern Local “venien prèviament conformats pel departament corresponent -com és el cas-, l’expedient s’aprovava sense més discussió”. La magistrada apunta que tampoc consta que cap d’aquests cinc regidors conegués Batesteza.

La magistrada carrega contra els regidors pel desconeixement de la normativa de contractació

La majoria de regidors van assegurar que desconeixien quin era aleshores el límit econòmic que permet la celebració de contractes menors. La titular del jutjat admet que, si bé aquest fet és “desconcertant”, apunt que “aquest és un context tristament habitual entre els càrrecs que obeeixen a una simple designació política”. A més, la jutgessa admet que no s’ha pogut demostrar que cap d’ells tingués alguna mena de “decisió o intervenció” en les contractacions decidides per àrees alienes a la seva i recorda que el delicte de prevaricació administrativa “exigeix que l’autor actuï sent sabedor de la injustícia de la seva resolució”.

Pel que fa l’esposa de Batesteza, Sílvia Barberà, la magistrada apunta que la seva imputació responia al fet que, alhora, era la seva sòcia. Tot i això, conclou que cal exculpar-la perquè no s’ha pogut determinar que tingués cap implicació en el procés de contractació, ni consta que col·laborés de cap manera en els treballs encomanats a l’arquitecte.

L’Ajuntament diu que el fraccionament és una qüestió 'de caire administratiu'

En un comunicat, l’equip de govern Ajuntament de Vila-seca ha anunciat que presentarà un recurs d’apel·lació a l’Audiència de Tarragona perquè s’arxivi definitivament el cas atès que, al seu parer, “el possible fraccionament del contracte és una qüestió de caire merament administratiu”.

El consistori ha valorat positivament que la resolució judicial ratifiqui que els treballs encarregats a Batesteza es van executar en interès general de l’Ajuntament i que l’import percebut per l’encàrrec adjudicat no es considera desproporcionat, ja que considera que confirma “que no hi ha hagut cap ús indegut, ni malbaratament dels recursos públics.

Dels jutjats de Reus als de Tarragona

Inicialment, aquesta causa formava part del cas Innova que s’instrueix al jutjat d’instrucció número 3 de Reus. La defensa de l’equip de govern de Vila-seca, però, va plantejar una qüestió de competència a l’Audiència i, el març del 2015, aquest tribunal va acordar que el cas havia de passar dels jutjats de Reus als de Tarragona.

Poblet, que també és president de la Diputació de Tarragona, ha repetit en diverses ocasions que això evidencia que Vila-seca no té “res a veure amb Innova ni amb Reus” i el 15 d’abril, després de declarar com a investigat en seu judicial, Josep Poblet es va mostrar “tranquil i convençut” que no s’havien comès irregularitats. Al desembre, l’Audiència també va acordar rebaixar de 280.000 a 10.000 euros la fiança imposada pel jutge de Reus a cadascun dels investigats.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics