Dimarts, 23 d'Abril de 2024

El llibre dedicat al jesuïta Francesc Xammar arriba als barris de Ponent de Tarragona

L'obra s'ha presentat al local social de la Floresta, el barri on Xammar resideix des de l'any 1969

19 d'Octubre de 2018, per Redacció
  • Imatge de la presentació del llibre.

    Mary López

Aquest dijous 18 d'octubre, el local social del barri tarragoní de la Floresta ha acollit la presentació del llibre 'Francesc Xammar Vidal: dignitat i compromís a la perifèria de Tarragona' (Centre d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, 2018), obra dels periodistes Enric Garcia Jardí, periodista de Reusdigital.cat, i Ricard Lahoz. L'acte ha servit per homenatjar Xammar, el mossèn del barri, que viu a la Floresta des de l'any 1969. El jesuïta, nascut el 1933 al benestant passeig de Gràcia, va decidir renunciar als seus privilegis de jove, en conèixer la precarietat dels barris perifèrics de Barcelona i, en concret, de les Cases Barates de Can Peguera, també conegudes popularment com les Cases Barates d'Horta, durant la postguerra.

Després d'aquella primera experiència reveladora, i d'un llarg periple formatiu que el va portar a estudiar Teologia, Filosofia i Sociologia —aquesta darrera carrera, a La Sorbona de París—, Xammar va començar a desenvolupar la seva tasca pastoral al barri obrer de Torreforta, a mitjans de la dècada dels 60. El capellà fa prop de 50 anys que viu a la Floresta, des d'on es va erigir com un dels líders de les lluites veïnals de finals del franquisme.

Xammar va ser president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona durant diversos períodes, i regidor de l'Ajuntament de Tarragona entre els anys 1979 i 1983, juntament amb Juan Antonio Ruiz, en representació de la Candidatura per a la Participació dels Veïns (CPV), una formació d'esquerres integrada per persones provinents dels moviments socials i veïnals de la ciutat. Xammar, no obstant, va dedicar gran part dels seus anys de vida professional a l'ensenyament. De fet, el jesuïta va arribar a dirigir l'Institut Campclar de Tarragona.

Conegut pel seu compromís antifranquista, la defensa dels interessos dels barris de Ponent de Tarragona, i la seva implicació en temes de cooperació internacional a l'Amèrica Central per mitjà del Comitè Óscar Romero, Xammar també ha assumit un paper significat, en els darrers anys, en la lluita per la independència de Catalunya. Així, per exemple, l'any 2014 va ser escollit com a president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir a Tarragona, i des d'aleshores el jesuïta no ha amagat la seva simpatia per la construcció d'una República catalana socialment justa.

Durant l'acte, els autors han descrit Xammar com un home “coherent” i “dialogant”, i diversos veïns han intervingut per homenatjar el llegat del mossèn. El mateix Xammar també ha agafat el micròfon per agrair als veïns les lliçons apreses al seu costat, que segons el jesuïta tenen molt més valor que tots els estudis que ha cursat. Per últim, cal destacar que l'editor, Jordi Piqué, ha anunciat públicament la reimpressió del llibre, que s'ha esgotat, així com també la possibilitat que se'n publiqui, abans del Sant Jordi de l'any vinent, una edició limitada en llengua castellana per tal de facilitar la lectura de l'obra entre els veïns més grans de la Floresta, que han fet aquesta petició per les dificultats de lectura que tenen en llengua catalana.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics