Dimarts, 26 de Març de 2019

El mandongo, la joia de la cuina capafontina

La vila del Baix Camp celebra aquest diumenge la 18a edició de la festa dedicada al seu pla típic

09 de Febrer de 2019, per Marc Busquets
  • El mandongo és un dels plats típics del territori

    Reusdigital.cat

Capafonts celebra aquest diumenge una nova edició, i ja en són 18, de la Festa del mandongo. La celebració dedicada a aquesta menja local s'ha consolidat en l'agenda gastronòmica del Camp. La trobada inclourà un esmorzar popular, un mercat de productes de proximitat i fins i tot música en directe. Tot plegat, des de les 10 del matí i fins a les 2 del migdia. S'espera que s'hi acostin més de 400 persones. 

Les dones de la Verge de Barrulles

La festa s'ha recuperat ara, si bé sempre va tenir un gran pes en la vida social del municipi. De fet, era costum que les famílies s'apleguessin per fer la matança del porc. El pas del temps, però, la va fer caure en un trist oblit fins que al 2001 l'Associació de dones Verge de Barrulles la va voler recuperar. Amb el suport del consistori, es va organitzar una primera edició de l'esdeveniment, la llavor que ha donat els seus fruits i que aplega no pocs visitants de fora vila. 

"L’èxit de la primera festa recuperada va rotund, el que va animar les organitzadores a tirar endavant", s'ha exposat des de l'Ajuntament de Capafonts. Actualment, i més enllà de promoure la degustació del plat, s'ha concebut com la millor manera de contribuir "a mantenir una tradició capafontina" important. La clau, s'apunta des del col·lectiu de dones, és que els ingredients que s'usen són "de primera qualitat". L'àpat es prepara allà mateix, a a sala municipal, i se l'acompanya de vi de la terra

La tradició

Temps enrere, el dia del mandongo començava ben d'hora, amb un mos de pa torrat amb oli i sal, fruits secs i un bon aiguardent. A mig matí, i segons les cròniques locals, es feia un tastet dels trinxats per fer botifarres, que a més s'usava per provar la quantitat de sal i pebre. Era al migdia, i per dinar, quan es degustava el plat típic del mandongo, a base de cansalada i magre, ronyó, fetge, i fesols. Tot, a banda, fregit amb abundant oli. 

Per acabar-ho d'adobar, al vespre, se sopava una sopa de mandonguilles de primer i, en acabat, una amanida amb escarola i romesco, i llonganissa fresca amb tomàquet. 

COMENTARIS (0)

Reportatges