Divendres, 19 d'Abril de 2024

El Parc Samà de Cambrils reobre divendres amb l’objectiu d’assolir els 50.000 visitants anuals

Els nous gestors de l’espai han invertit 300.000 euros des del passat mes de setembre

29 de Març de 2017, per Isabel Martínez
  • El Parc Samà vol assolir els 250.000 visitants anuals

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

  • Judit Fernàndez/ El Punt Avui

  • Judit Fernàndez/ El Punt Avui

  • Judit Fernàndez/ El Punt Avui

  • Judit Fernàndez/ El Punt Avui

Posar en valor el llegat colonial del marquesat de Marianao, donar rellevància al coneixement del seu jardí històric, potenciar el reclam modernista de l’espai, generar nous visitants a través de la passió pels animals i destacar l’aspecte memorialístic de l’indret. Aquest són els cinc àmbits temàtics en què els nous gestors del emblemàtic Parc Samà, Expertus Turismo y Ocio, treballen des del passat mes de setembre i que han suposat, en una primera fase, una inversió de 300.000 euros. Un pressupost amb el qual esperen a partir de la seva reobertura, aquest divendres, arribar als 50.000 visitants anuals de l’espai. D’aquesta forma, el preu de l’entrada simple se situarà en 7 euros, però amb la idea d’establir sinèrgies amb els residents de la zona es podran adquirir passis anuals de 10 euros i un de familiar de 20 euros.

Durant la presentació de les noves actuacions, Francisco Javier Castillo, director general de la nova empresa gestora del Parc, ha destacat les actuacions que fins a la data s’han dut a terme. “Des de setembre hem retirat 117 arbres morts”, ha explicat, i “hem treballat per adequar el tema de l’aigua”, una de les grans preocupacions dels nous gestors que esperen d’aquesta forma retornar tot l’esplendor a les més de 14 hectàrees de la finca on tan sols en palmeres es poden comptabilitzar 800 exemplars.

Un altre dels aspectes novedosos del renovat Parc Samà serà la potenciació de l’aspecte zoològic per atraure públic familiar. D’aquesta forma, Expertus ha construït l’aviari Marinao amb més de 6 espècies i mig centenar de psitàcides i, alhora, ha posat al dia l’antiga lloreria amb una parella d’aquests animals. Una altra de les noves iniciatives ha estat crear una reserva amb 10 daines provinents dels Pirineus d’Osca que es podran observar des del mirador del bosc.

Tot i que es treballa per posar en valor el llegat del marquesat, Castillo ha descartat, en cap cas, obrir a les visites el Palau dels marquesos, negativa que ha justificat “perquè és un espai de residència i descans dels propietaris”. Pel que fa a la seva vinculació modernista, els gestors estan actualment intentant documentar els treballs d’Antoni Gaudí com a col·laborador de Josep Fontserè, motiu pel qual han contactat amb experts com el japonès Hiroya Tanaka. Pel que fa a l’aspecte formal de la visita, s’ha renovat la informació turística amb una sèrie de plafons distribuïts per la finca que aprofiten el potencial d’imatges antigues de l’espai, tant familiars com anecdòtiques.

Per tirar endavant tots aquests canvis, Expertus Turismo y Ocio compta amb una plantilla de 8 treballadors. Així mateix, l’Ajuntament de Cambrils està treballant per assolir un conveni de col·laboració amb l’empresa. Durant la visita de presentació de les novetats, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha assistit en companyia dels regidors de Cultura, Josep Lluís Abella, i Turisme, Mercè Dalmau. “Per a Cambrils és una sort i un privilegi tenir el Parc Samà i és molt positiu que es recuperi la seva essència”, ha assegurat Mendoza.

Un jardí amb memòria

De manera similar a les fortunes de molts indians del segle XIX, el Parc Samà està vinculat als negocis que el primer marquès, Salvador Samà i Martí, va realitzar a l’illa de Cuba on va construir el port de L’Havana. El veritable impulsor del Parc va ser el seu nebot nét, Salvador Samà i Torrents, a partir de 1881. A les darreries del segle XIX i principis del segle XX, el segon marquès de Marianao va ser, a més d’un amant de les arts, un polític destacat que va ostentar l’alcaldia de Barcelona durant dos períodes diferents i la va involucrar en projectes com les Exposicions de 1888 i 1929. Aquesta activitat pública va fer, per exemple, que el rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia fossin hostes del marquès al Parc Samà.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital parc samà de cambrils
reusdigital.cat Reus Diari Digital parc samà de cambrils
reusdigital.cat Reus Diari Digital parc samà de cambrils
reusdigital.cat Reus Diari Digital parc samà de cambrils

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics