Cookie control
Dijous, 02 de Juliol de 2020

El Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet de l'Hospitalet de l'Infant, més a prop de ser una realitat

Per dur a terme el projecte, l'Ajuntament està rehabilitant, amb la col·laboració de la URV, dues aules de l’Escola del Poblat Hifrensa

01 d'Agost de 2019, per Redacció
  • Imatge d'una visita d'obres, que va tenir lloc el passat dimecres 31 de juliol

    Cedida

Des del mes de maig, s’estan rehabilitant dues aules de l’Escola del Poblat Hifrensa de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests treballs, que permetran tirar endavant el projecte de creació del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, amb la col·laboració del grup de recerca Centro de Análisis Integral del Territorio de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), progressen a bon ritme, tal com van poder comprovar el passat dimecres 31 de juliol l’alcalde de la població, Alfons Garcia; la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs; representants del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona i de l’empresa adjudicatària (Rècop Restauracions Arquitectòniques), i l’arquitecte responsable del projecte, Juan Fernando Ródenas, durant una visita oficial a les obres. En aquesta visita també hi va ser present Victòria Bonet, filla d’Antonio Bonet Castellana, el cèlebre arquitecte que l’any 1967 va rebre l’encàrrec de construir el poblat Hifrensa (Hispano Francesa d'Energia Nuclear), un conjunt residencial per allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs-I i les seves famílies.

Tots plegats, van poder constatar en quin estat es troben els treballs de rehabilitació, que consisteixen en la recuperació de la funcionalitat de dos mòduls-aules de l’Escola Àster, del punt d’aigua, dels armaris, de l’equipament del pati exterior i de les fusteries i dels acabats. L’objectiu és recuperar els materials originals i eliminar les pintures i afegits. Amb aquesta filosofia també es reconstituirà el sistema de ventilació i la ceràmica vidriada de la coberta piramidal, que és el tret característic de l’Escola Àster del Poblat Hifrensa. D’aquesta manera, tornarà a brillar la coberta, fins ara tapada per una pintura asfàltica.

El projecte de rehabilitació de les dues aules, adjudicat a l’Rècop Restauracions Arquitectòniques per un import de 48.000 euros aproximadament, es complementarà amb amb el projecte museuístic, que preveu destinar un dels mòduls a recrear una aula tal com era originalment, i l’altre mòdul, a fer les funcions d’aula didàctica, per donar a conèixer l’obra d’Antonio Bonet Castellana.

L’Ajuntament ha encarregat a la Fundació URV el disseny, comissariat i producció d’una exposició permanent per aquest espai didàctic, on hi haurà panells expositius de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, de la central nuclear de Vandellòs-I i del poblat Hifrensa, panells amb fotografies de l’escola amb alumnes i en què es podrà consultar una pàgina web, una maqueta de conjunt del poblat, jocs didàctics de taula amb fusta per als infants, i una zona d’estar amb cadira, catifa i lluminària.

D’aquesta tasca de museïtzació, que costarà uns 13.000 euros aproximadament, se n’ocuparà Guillermo Zuaznábar, de l’Escola d’Arquitectura de la URV, com a investigador principal; l’arquitecte Juan Fernando Ródenas, com a coordinador, i l’arquitecte Carlos Gonzalvo com a col·laborador. El seu pla de treball inclou una fase de diagnosi, de treballs de camp amb anàlisi fotogràfic i documental de diferents arxius històrics.

El poblat Hifrensa i l’escola del poblat estan declarats com Bé Cultural d’Interés Local (BCIL) i a data d’avui tant el poblat Hifrensa com l’escola del poblat estan en procés de catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) a la Generalitat de Catalunya, tal com ha assenyalat el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.

Amb l’obertura del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, prevista per abans d’acabar l’any, l’Ajuntament vol posar en valor l’obra d’aquest arquitecte de renom al municipi i oferir un punt d’acollida a les persones que participen en les visites guiades a aquest recurs patrimonial que organitza la regidoria de Cultura. “Necessitàvem un centre de recepció, un lloc on explicar l’obra de Bonet Castellana existent a l’Hospitalet de l’Infant, la seva importància i el seu context i alhora volíem donar suport al treball que està duent a terme la Generalitat de Catalunya per declarar BCIN aquest conjunt arquitectònic”, ha apuntat la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz.

El poblat Hifrensa 

Aquest conjunt arquitectònic disposava d’escola, biblioteca, club social, residència per a empleats solters, una zona esportiva i les dotacions d'infraestructura necessàries per proveir a 280 habitatges d'aigua potable, electricitat i gas. El conjunt està connectat mitjançant passos per a vianants i bicicletes, amb places públiques.

Les intencions del client que va encarregar la seva construcció consistien en crear un àmbit urbà perquè els treballadors i les seves famílies poguessin desenvolupar una vida individual, familiar i col·lectiva completes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics