Dijous, 18 d'Abril de 2024

El parc natural del Montsant demana l'adhesió del Priorat a la Carta Europea de Turisme Sotenible

L'equip gestor de l'espai fa una crida a la participació del territori per definir una estratègia compromesa en el desenvolupament turístic sostenible

19 de Novembre de 2014, per ACN
  • Parc natural del Montsant

    Cedida

La petició a la Federació Europarc ha estat tramitada aquest mes de novembre i, segons els seus impulsors, "formalitza" la voluntat de l'equip gestor del parc natural a l'hora de "promoure una estratègia local a favor del turisme sostenible" en l'àmbit global de la comarca. "L'aposta és a nivell de Priorat perquè el Parc Natural de Montsant és un patrimoni amb un valor identitari i un recurs de primer ordre de la nostra comarca", valoren en un comunicat.

La Carta, segons addueixen, vol ajudar als espais protegits i tots els agents implicats a definir el seu propi programa de desenvolupament turístic sostenible entenent que el turisme és també un instrument de sensibilització vers el medi ambient i un fort potencial de suport a les activitat econòmiques tradicionals. Creien que, per posar en funcionament aquest tipus de turisme sostenible s'exigeix el treball conjunt entre l'espai natural i tots els agents implicats en l'activitat turística i els altres sectors del territori. "Per això, un dels principis en què es basa el desenvolupament del procés d'adhesió és que aquest ha de ser fruit de la participació i compromís de tots aquests agents", asseguren.

Per poder accedir a l'acreditació, caldrà presentar a Europa un dossier de candidatura que es composa, d'una banda, d'un document de diagnòstic del territori on s'analitza la situació de partida del parc natural i del turisme de la zona geogràfica d'influència, en aquest cas la comarca del Priorat. De l'altra, caldrà també elaborar l'estratègia i pla d'acció per als pròxims cinc anys. Un document on s'identifiquen les línies d'actuació principals i el calendari d'actuacions a assumir pel parc i les empreses turístiques respecte la protecció i valorització del patrimoni natural i cultural, el desenvolupament socioeconòmic i preservació de la qualitat de vida de la població local i el control de la freqüentació i millor de la qualitat de l'oferta turística.

L'elaboració del dossier de la candidatura es desenvolupa amb l'assistència tècnica de la Fundació del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci vinculat a la Universitat Rovira i Virgili i el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. Paral·lelament, el passat 10 de novembre es va constituir el Grup de Treball de la Carta, que és qui lidera tot el procés i valida que el diagnòstic realitzat s'ajusta a la realitat del territori, i acorda l'estratègia i pla d'acció.

Són membres d'aquest Grup de Treball, a més del Parc Natural de Montsant: l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Consell Comarcal del Priorat, el Consorci Leader Priorat-Baix Camp, el Consorci de la Serra de Llaberia, la Diputació de Tarragona, la DOQ Priorat i la DO Montsant, la Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de Montsant, l'Associació d'Oleïcultors del Priorat, l'associació Priorat Enoturisme i l'entitat Prioritat, que promou la candidatura UNESCO del Priorat, i també la Universitat Rovira i Virgili.

Per treballar en aquesta mateixa línia, a finals de gener es constituirà el Fòrum Permanent, que a més de contrastar els documents de diagnosi i estratègia d'acció, vol ser un espai de debat on totes les persones, empresaris, entitats i col·lectius puguin fer les seves aportacions sobre el model turístic comarcal.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics