Divendres, 19 d'Abril de 2024

Jaume Domènech: ‘Ens agradaria ampliar el sector industrial de Falset’

13 d'Agost de 2015, per Marià Arbonès
  • Jaume Domènech és el nou alcalde de Falset

    Laura Arbonès

El dia de la seva investidura vostè va dir que el primer que volia fer era situar-se i saber com estava l’Ajuntament de Falset. Dos mesos després, com l’ha trobat?

Jo sóc del parer que el que ha de fer un ajuntament és partir d’allò fet per un altre ajuntament. Quan un consistori acaba, en ve un altre, i el que ha de fer el nou és continuar. Aquesta és la meva perspectiva: el que hem de fer és tenir una visió positiva i mirar de tirar endavant les coses. Crec que és un diàleg absurd i demagògic dir que "els temps passats foren pitjors", no és això. Per tant, el que hem de fer nosaltres és anar construint d’acord amb el passat per a tenir una projecció del que volem de cara al futur. També vam prometre que faríem unes reunions de poble i fa uns dies, en vam fer una per a explicar una mica tot el que ens hem anat trobant i com hem iniciat la feina. Evidentment, hi ha coses que estaven fetes de l’anterior Ajuntament i que s’han de continuar. És el que dic: basant-se en uns es construeix el que fan els altres.

També ens passarà a nosaltres quan marxem; els que vinguin hauran de continuar coses que hauran quedat pendents perquè moltes coses no es poden acabar immediatament ni el dia que tu vols. En el pla econòmic, tenim un endeutament que tampoc és absolut; per tant, tenim marge de maniobra. No crec que l’Ajuntament plegui d’endeutament, si no és per una cosa molt puntual o alguna cosa molt necessària. El que hem de fer és donar resposta al dia a dia i, sobretot, mentalitzar la gent que farem el que realment puguem però donant respostes al dia a dia, que és el més important. La gent vol que se l’atengui i se l’escolti, més que fer grans coses, ja que les grans coses avui en dia estan supeditades a finançaments, subvencions i ajudes, i fora d’aquí poques coses hi ha, ja que la sequera actual afecta totes les institucions.

L’atur local és el tema cabdal en la seva llista d’urgències?

Sí, l’atur és un tema important. Falset està al 20% d’atur i, per tant, aquest és un dels temes que hem d’intentar solucionar. M’he posat en contacte amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), però encara no hi ha director, ja que es va jubilar i n’han de nomenar un de nou, que encara no ha entrat. També hem agafat el període de vacances de juliol i agost, en el qual es pensa més en les eleccions que no en el dia a dia, però és un dels temes importants. Hem de fer aquestes polítiques actives d’ocupació a través de la Generalitat i el SOC, conjuntament amb el Consell Comarcal, i buscar plans d’ocupació i obrir aules per a poder formar els aturats. També és cert que ja hem tingut contacte amb alguna empresa d’aquí, de Falset, per intentar fer una borsa de treball i mirar de gestionar aquest tema a través de l’Ajuntament. Hi hem de col·laborar i intentar ajudar en tot allò que puguem perquè a poc a poc es vagi desbloquejant i puguem aconseguir que hi hagi un percentatge més baix d’aturats.

Com es troba la situació de creació i implantació d’empreses al municipi? L’economia de Falset es basa en l’agricultura, però també en els serveis.

El sector primari hi té molta importància i, després, els serveis. Hi ha una petita cèl·lula industrial que ens agradaria que es pogués implantar. Amb les ampliacions del polígon s’hi han situat empreses bàsicament al voltant del sector primari, en aquest cas enològiques, però també estaria bé que diversifiquéssim i poguéssim donar entrada a un altre ventall d’empreses. Una de les implantacions industrials més grans que tenim és Fermator, una empresa que està donant feina a cent-seixanta persones, i tant de bo poguéssim trobar alguna altra implantació. Ho estem mirant, però no és fàcil, tal com està tot. De totes maneres, el que sí que és clar és que si en trobem cap, s’haurà de fer una ampliació del polígon, perquè pràcticament totes les parcel·les del polígon estan exhaurides. Per tant, hauríem de treballar conjuntament amb l’INCASÒL per fer una ampliació del polígon si trobéssim aquesta implantació.

No sé si comparteix la meva opinió: en turisme, el poble disposa de possibilitats i recursos que podrien aprofitar-se millor.

Totalment i absolutament; té tota la raó. L’enfocament local del tema turístic va ser un dels eixos importants del nostre programa. L’enoturisme és molt important, i dins de la població de Falset hem d’intentar fer captació de turisme, sobretot d’orientals. Una de les coses importants està feta, que és el pàrquing central, que es va asfaltar per la Fira del Vi. Això ha estat un avenç molt important, ja que ha actuat com un lloc de captació central, a dues passes del nucli antic. Ara, el que s’hi ha de fer és implantar una oficina de turisme amb origen i, des d’allí, orientar la gent. Estem treballant en aquest tema des de fa dos mesos i encara no està resolt, perquè estem parlant amb el Consell Comarcal a través de la seva oficina de turisme per a veure si podem treballar plegats en aquest tema i començar a donar-li forma, perquè el tema turístic és important.

Falset es troba a vint-i-cinc minuts de Reus i a poc més de Tarragona. Aquest és un detall que caldria explotar-lo sanament. Parlo de compartir l’atractiu d’aquest paisatge amb gent que pugui venir de fora i en un període mínim de temps.

Sí, per això volem ser Patrimoni de la Humanitat, perquè el conjunt del paisatge, el cultiu mediterrani, és un espai totalment diferent. Tan bon punt entres aquí et trobes en una vall rodejada de muntanyes entre la serralada Prelitoral i la zona de Llaberia, la Mola i el Montsant; estem enclavats a la comarca, i això és un tret diferencial important i de gran bellesa. Per això la gent hi ve. Els nostres conreus i, sobretot, les nostres vinyes són el que dóna aquesta identitat pròpia al Priorat, i, per tant, això no ho hem de treballar, és un actiu més que tenim. Hem de treballar el conjunt. S’estan fent coses, ja se n’han fet anys enrere, i ho hem de continuar potenciant i millorant el que puguem, ja que és un actiu important de cara al turisme i a les poblacions del Priorat.

Falset té aproximadament 2.900 habitants. Hi ha intenció de fer augmentar aquesta població?

Ara tenim un nombre d’habitants que ens dóna identitat, tots ens coneixem, les coses sempre són més fàcils entre tots els veïns i l’Ajuntament, però també tenim una gran quantitat de serveis per als quals no ens aniria malament poder tenir algun habitant més, perquè significaria recaptar més impostos que ens ajudarien a poder mantenir aquests equipaments, que són diners. Com a capital de comarca que som tenim el castell, el teatre, l’Ajuntament..., i tot això comporta unes despeses importants. Per tant, ens aniria molt bé l’entrada d’alguns recursos més. Però, és clar, si això comporta que hàgim de perdre identitat i qualitat de vida no crec que sigui el camí que hagi de seguir Falset.

Què opina de la capitalitat prioratina de Falset?

Jo sempre he tingut una d’«allò» molt comarcal i em penso que Falset no sols ha de ser la capital de la comarca de nom, sinó que ho ha de demostrar de fet, i ha d’intentar tenir molt bona relació amb tots els pobles de la comarca i els seus alcaldes i oferir tots els serveis que nosaltres tenim com a capital de comarca. Això també ha de ser reversible, que també és el que vull que entenguin els pobles i els seus ajuntaments. És a dir, que Falset ha de fer un esforç per a poder brindar tots els equipaments i tota la seva capitalitat de cara a la comarca, però la comarca també ha d’entendre que com més important sigui Falset, més important serà la comarca i els pobles. A vegades és molt difícil aconseguir segons quin equipament en un poble, perquè per una sèrie de circumstàncies potser és més fàcil que es pugui aconseguir a Falset, i, per tant, hem d’entendre que Falset ha de ser la capital oberta, ha d’allargar la mà a tots els pobles de la comarca i a tots els ajuntaments, i els ajuntaments també han d’entendre que és un flux de relació important i necessària. A partir del setembre vull començar a fer una visita a tots els alcaldes de la comarca, als seus pobles i als seus ajuntaments per a intentar portar aquest missatge de cordialitat, obertura i contacte entre Falset, capital de comarca, i els nostres pobles.

Una capitalitat falsetana que ha de treballar en positiu les relacions entre la DO Montsant i la DOQ Priorat.

Falset i el Molar són els únics pobles a la comarca del Priorat en què aproximadament el 50% del seu territori està repartit entre la DOQ Priorat i la DO Montsant, i això també és bo, perquè si la capital del Priorat té repartit el seu territori entre la DO Montsant i la DOQ Priorat, és un lloc més d’acollida i equilibri entre les dues DO.

Actualment Falset se sent més a prop del Baix Camp o de les Terres de l’Ebre?

Falset sempre ha tingut més tirada cap al Baix Camp. Jo, quan parlava amb l’exalcalde de Reus, Josep Abelló, li deia: "Tens un barri de luxe, que és Falset".

Què em pot dir dels aspectes del transport i la mobilitat?

Amb totes les reformes que s’han fet a la Nacional aquests últims anys s’han aconseguit grans millores. Avui, arribar a Reus són pràcticament vint o vint-i-cinc minuts; per tant, és un passeig. A part de la facilitat que tenim per a arribar-hi, la gran obra va ser fer la variant de Reus. Avui, pràcticament, si vols anar cap a l’autopista o cap al nord, a Barcelona, no tens cap problema de trànsit; abans sí que era feixuc perquè havies de passar per dins de Reus, però avui aquest tema està pràcticament solucionat. Això són connotacions totalment positives de cara a la relació i el flux d’aquí. Jo sempre dic el mateix: tan fàcil és marxar com venir; per tant, és important que aquesta mobilitat ens permeti tant apropar-nos a Reus com que permeti als de la costa o de Reus apropar-se a Falset i la seva comarca.

Li pregunto sobre l’entrada principal del poble quan véns de Reus. Parlo de l’entrada de la residència d’avis. Opina que caldria millorar aquesta entrada?

Sí, hi estem treballant. Per començar, el que hem de fer és una bona neteja de l’entrada. Aquella rotonda s’ha d’arreglar i il·luminar bé, se li ha de donar vida i s’hi ha de posar una benvinguda perquè la gent entri, perquè si no fos pels cartells de la carretera, no sabrien quin poble és. Estem treballant en tot això, ho tenim present. La idea també és eixamplar el carrer, però no són coses fàcils. Arreglar la rotonda és fàcil, posar el cartell de benvinguda també, però eixamplar el carrer ja és més feixuc perquè hem de treballar temes urbanístics, fer expropiacions de solars i, sobretot, hem de tenir la disponibilitat econòmica per a fer els vials d’entrada i de mobilitat. Sabem que els recursos de les administracions són els que són, i, per tant, en aquests moments no veig un futur en el qual tot el que fem no passi per la contribució que l’Ajuntament mateix pugui fer per a millorar tots aquests accessos.

Som a les portes de la Festa Major de Falset? Està tot preparat?

Sí, està tot preparat i a punt. El programa era una de les coses que havia fet l’anterior consistori; per tant, és correcte i normal. Nosaltres fem la continuïtat i el regidor i tot el grup de voluntaris i la regidoria ho tenen tot a punt i preparat. Ja ha sortit el programa de festes i esperem que el temps ens acompanyi, i les ganes de la gent també. El que hem de fer és intentar que aquests siguin uns dies de lleure i de gaudi. Hem de ser receptius amb la gent que ve de fora, fer trobada amb els amics i familiars i, sobretot, amb coneixement, passar-nos-ho bé.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics