Dijous, 18 d'Abril de 2024

La DOQ Priorat edita la Guia d'Activitats 2015

L’edició de la guia coincideix amb la Diada Participativa celebrada a la Cartoixa d’Scala Dei

24 de Març de 2015, per Redacció
  • El doctor Carles Flaquer ha parlat de la biodiversitat a la DOQ Priorat.

    Cedida

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha editat la Guia d’Activitats 2015, que recull les mostres i tastos que s’organitzen durant tot l’any en aquesta regió vitivinícola. La primera cita de la temporadas erà la Mostra de Formatges i Vins, que tindrà lloc el proper diumenge 29 de març al matí al jardí del Restaurant Les Figueres de Gratallops. D’altra banda, aquest dimarts s’ha celebrat a la Cartoixa d’Scala Dei la 4a Diada Participativa de la DOQ Priorat, que s’ha centrat en el paisatge i la biodiversitat.

La primera activitat programada, la Mostra de Formatges i Vins,  proposa el maridatge de formatges catalans amb vins de la DOQ Priorat i zones properes. Una altra mostra de vins propera en el calendari es farà el 4 d’abril durant el matí a Poboleda. Es tracta de Poboleda Vins 2015, que enguany presentarà els vins al local social La Closa.

Les següents degustacions obertes al públic arriben el primer cap de setmana de maig, amb el Tast de Carinyenes a Porrera, el Tast amb Llops i el Tast amb Dones a Gratallops, el Tast de Cal Compte a Torroja i el Tast de les Mines a Bellmunt.

A l’estiu, s’organitzen el Tast de Vins de la Vila del Lloar i les Solanes del Molar (25 de juliol al Lloar), ‘Nasset, Nas i Nassot’ a Porrera (dia 22 d’agost a la tarda) i la Nit de Vins de Torroja a Torroja del Priorat (dia 22 d’agost a la nit). El 5 de setembre, a Poboleda, s’ha previst una jornada de portes obertes als cellers locals, com a acte previ a la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga del dia 12 de setembre.

Les darreres convocatòries de l’any seran la Festa del Vin Blanc a Scala Dei (31 d’octubre), Tasta Porrera (7 de novembre) i el Tast de Santa Bàrbara de Bellmunt del Priorat (6 de desembre).

Tots els detalls de les diferents mostres es poden consultar al web www.doqpriorat.org , on es pot trobar la Guia d’Activitats de la DOQ Priorat 2015.

Paisatge i biodiversitat a la Diada Participativa

El paisatge i la biodiversitat han estat els eixos de la 4a Diada Participativa de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat, que s’ha desenvolupat aquest dimarts al matí a la Cartoixa d’Scala Dei. Aquesta jornada anual reuneix els productors, viticultors i agents vinculats a la DOQ Priorat per debatre i intercanviar reflexions sobre alguna qüestió d’interès comú.

La Diada Participativa ha inclòs una primera part amb la participació del secretari del Consell Regulador, Jaume Josa, i el geògraf i tècnic paisatgístic de la DOQ Priorat, Òscar Borràs, els quals han exposat les accions i projectes desenvolupats des del Consell durant els darrers deu anys en relació a la gestió paisatgística d’aquesta regió vitivinícola. Tot seguit, diferents responsables de cellers i viticultors han presentat experiències de viticultura vinculada a la preservació del paisatge propi de la DOQ Priorat.

A continuació, el doctor Carles Flaquer, coordinador de l’Àrea de Recerca en Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers, ha presentat la ponència ‘Biodiversitat a la DOQ Priorat’, en la qual s’ha referit a les recerques realitzades conjuntament amb l’Àrea de Viticultura del Consell Regulador de la DOQ Priorat. Seguidament diferents viticultors han reflexionat i donat a conèixer sistemes de treball orientats a garantir la convivència de la viticultura i la biodiversitat en aquesta denominació d’origen.

El darrer bloc de la diada s’ha centrat en el projecte europeu Wild Wine, que a casa nostra lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que implica diferents actors europeus com ara altres regions vitivinícoles, productors i centres de recerca. El doctor Albert Mas, de la URV, ha comentat els darrers avenços i l’estat de la recerca en aquest projecte, que es focalitza en el coneixement i la recuperació de varietats autòctones de llevats i compostos que influeixen en el procés de fermentació dels vins. Després de la xerrada s’ha realitzat un tast de vins elaborats en el marc del projecte Wild Wine.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics