Dijous, 28 de Març de 2024

La Plataforma Trens Dignes proposa una taula de partits per millorar el servei a l'Ebre i el Priorat

L'entitat porta davant la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament la necessitat d'esmenar la discriminació històrica en matèria de serveis ferroviaris

08 d'Abril de 2015, per ACN
  • Viaducte del Corredor del Mediterrani a l'Hospitalet de l'Infant

    ACN

La Plataforma ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d'integrar les Terres de l'Ebre en el sistema de Rodalies del Camp de Tarragona, afegir nous trens al vespre per facilitar la mobilitat interna, forçar l'aturada d'un tren Euromed en cada sentit a l'estació de l'Aldea transformant-lo en Alvia, equiparar les condicions de la línia R15 -Móra la Nova-Riba-roja d'Ebre- amb la de la R16 -l'Aldea, Tortosa i Ulldecona- i aprovar definitivament la integració tarifària. Creuen que són revindicacions legítimes, drets dels quals ja gaudeixen la majoria de ciutadans de Catalunya.Tampoc són propostes en absolut desconegudes pels grups del Parlament, que han aprovat en diverses ocasions mocions instant el Govern a millorar la situació.

Però Castellà rebla el cansament dels usuaris davant l'excés de paraules i la poca entitat dels fets. I, amb aquest objectiu, per convertir les habituals i regulars "declaracions de bones intencions" del Govern i els diputats en mesures palpables, evitant que el reconeixement a la feina de la Plataforma es quedi en un fet aïllat de la compareixença, ha demanat la creació d'una taula de partits. Un punt de trobada, principalment amb els diputats territorialment més pròxims, per "posar fil a l'agulla" a l'hora d'implementar unes demandes "viables" i portar-les "mastegades" al Govern "i que no ens diguin que no". En cas contrari, i davant els retards acumulats, "en 20 anys podem estar igual o pitjor".

El servei ferroviari a l'Ebre i el Priorat, recorda, s'ha deteriorat durant els últims 20 anys arran la posada en marxa, paradoxalment del Corredor del Mediterrani, amb una estació central de l'Aldea "que veu passar més trens que no pas en paren" i un coll d'ampolla per la paralització de les obres pendents de desdoblament entre Vandellòs i Tarragona. El territori, ha recordat, disposa només de deu estacions per a 190.000 habitants, ha de pagar entre 11 i 14 euros per un trajecte que sol durar, fins a Barcelona, prop de tres hores, amb retards habituals que superen la mitja hora.

"El poder adquisitiu nostre disminueix molt quan ens hem de moure, que és molt sovint", apunta, tot subratllant la necessitat de disposar de vehicle propi per veure en aquests territoris, fet al qual se suma també les infraestructures viàries pendents, com l'autovia A-7, que penalitzen els ciutadans obligant-los a utilitzar l'autopista de peatge AP-7. Per a Castellà, el govern espanyol és responsable de la situació del Corredor Mediterrani, però ha subratllat en diverses ocasions que "la culpa no és tota de Madrid", a l'hora de recordar que és la Generalitat la responsable del servei i les seves deficiències actuals.

Novament, la pràctica totalitat dels grups parlamentaris han mostrat la seva solidaritat amb les reivindicacions i denúncies. La diputada socialista ebrenca, Núria Ventura, ha secundat les reivindicacions de la Plataforma, tot recordant que, ella mateixa, com a usuària i veïna d'Ulldecona les pateix sovint. "Ens sentim doblement perjudicats i discriminats. Si des de Tortosa i Aldea el servei és nefast, no m'atreveixo a qualificar-lo des Flix, Móra la Nova o Ulldecona", ha assegurat, tot dibuixant un quadre de "retards constants, preus abusius i incomoditat", que s'agreuja especialment a l'estiu, durant els mesos d'afluència turística, arribant a situacions "caòtiques" com l'any passat. "Què preveuen fer -dirigint-se al Govern- per què enguany no passi el mateix?", ha inquirit.

El debat sobre l'origen dels mals

En termes polítics, la discussió, però, ha tornat a bascular en l'atribució de les principals responsabilitats que expliquen la situació. Tot i recriminar a l'executiu espanyol l'escassa voluntat d'executar les obre, el diputat d'ERC Josep Andreu ha reclamat al Govern que expliqui per què el desdoblament del tram del corredor pendent que executa el Ministeri de Foment no pot continuar des de Vila-seca cap al nord per l'afectació a un col·lector pluvial del municipi, fet pel qual l'Ajuntament no les autoritza. Per contra, creu que resoldre la situació del Priorat i el nord de les Terres de l'Ebre és "complicada" per la baixa densitat d'habitants -"però hi ha situacions que clamen al cel", ha reconegut-.

Malgrat reconèixer la necessitat de "millorar molt" la situació de les línies R-15 i R-16, la diputada de CiU, Meritxell Roigé, ha tornat a passar la pilota al govern espanyol per explicar la situació actual. Concretament, ho ha atribuït a un "mal traspàs de competències", deixant fora de la competència de la Generalitat la gestió d'estacions, vies i catenàries. "L'estat de la infraestructura agreuja la situació a les Terres de l'Ebre", en referència al retard en les obres del Corredor del Mediterrani. "Mentre no es resolgui l'estat de la infraestructura no podrem millorar la durada dels serveis a les Terres de l'Ebre", ha insistit Roigé, qui ha desplegat una llista de les millores introduïdes durant els últims temps, com la targeta T10/120, per a viatges interns en bus, les línies d'autobús exprés i la connexió amb l'aeroport del Prat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics