Dijous, 25 d'Abril de 2024

La vida a la Cartoixa d’Escaladei i a Montsant, en una novel·la medieval de Joan Antoni Anglès

26 de Juliol de 2015, per Redacció
  • Presentació del llibre

    Cedida

L’edifici de l’antiga Fundació Roger de Belfort de Cornudella de Montsant ha servit de marc per presentar, aquest dissabte, la novel·la històrica ‘El mapa clau del descobriment’, del maspujolenc Joan Antoni Anglès, la primera incursió novel·lística d’un autor amant de l’excursionisme que s’ha atrevit a narrar la vida diària de la Cartoixa d’Escaladei a mitjan segle XV i la intensa vida econòmica i eremítica que s’hi feia a la Serra de Montsant, al Priorat. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Salvador Olivé, de l’única eremita existent avui en dia a Montsant, Maria Dolors Domingo, de Teresa Vidal –que ha llegit alguns fragments de la novel·la- i del propi autor.

‘El mapa clau del descobriment’ narra la història d’un marrec nascut a la Morera, en Lluc Porqueres, que de jove queda orfe i és recollit pels cartoixans. A partir d’aquí coneixem la història de la Cartoixa d’aquells moments, i també la vida intensa que es feia a Montsant, amb la presència d’eremites, pastors i pagesos que conreaven el terra i pescaven al riu Montsant, com recordava el regidor de Cultura.

L’eremita Montserrat Domingo, de Sant Joan del Codolar, destacava tres aspectes del llibre: “Montsant, la gent i el llenguatge”. “El recorregut de la novel·la per Montsant és molt fidedigne i reconeixes els itineraris”. A la gent de l’època que es retrata en la novel·la “li passa el mateix que a nosaltres, ha de menjar, treballar i viu desgràcies”. I la parla, per quant Joan Antoni Anglès recupera riques expressions del català que s’estan perdent o s’han perdut.

En el llibre apareixen uns cartoixans que es desplacen pels camins de la zona per fer avituallaments als eremites i pastors de Montsant, uns cartoixans que negocien sobre béns i propietats i que són vistos per la població de manera poc amigable pel vassallatge a què estan sotmesos.

L’autor defineix l’obra com “una guia novel·lada”. “He triat aquesta època de meitats del segle XV perquè la societat va viure grans pestes i hiverns molt crus, tal vegada com si fos una petita glaciació que els hagués calgut patir”. Tot, emmarcat en guerres de Successió que afecten directament Catalunya, i amb un gir novel·lesc inesperat que viu el protagonista que canviarà el relat, amb un fil conductor: l’amor, que ressegueix l’obra fins al final.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics