Dimarts, 23 d'Abril de 2024

L'adhesió del Priorat a la Carta Europea de Turisme Sostenible, una mica més a prop

El Fòrum Permanent, conformat per una cinquantena d'agents, comença a caminar per definir quin ha de ser el model turístic de la comarca

15 de Febrer de 2015, per ACN
  • Marta Domènech, gerent de l'Hotel Sport recomana una ruta a turistes

    ACN

L'associació EUROPARC promou que els parcs naturals s'adhereixin a la CETS, una iniciativa general perquè aquests indrets, i el seu territori d'influència, "promoguin el desenvolupament d'activitats turístiques que tinguin en compte la protecció del medi ambient i del patrimoni, així com l'activació de les economies locals", ha explicat Salvat.

En el cas del Parc Natural de Montsant, la primera reflexió es va haver de fer per decidir quina era la seva àrea d'influència. Ho ha aclarit el coordinador del projecte: "tota la comarca, perquè hi ha altres iniciatives, com la Carta del Paisatge o la sol·licitud perquè el paisatge del Priorat formi part del Patrimoni Mundial de la UNESCO, que van en aquesta direcció". "Es tractava de no fer una cosa més, sinó de sumar a aquestes iniciatives", ha exposat.

El procés va començar al novembre, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i tenint com a líders en l'àmbit tècnic membres del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili. De fet, ja al novembre es va constituir el Grup de Treball format, entre altres, pel Consell Comarcal del Priorat o les denominacions d'origen de la comarca.

Ara s'ha tancat Fòrum Permanent, que Salvat ha definit com un "element de participació", de manera que agents públics i privats, associacions o també particulars, puguin dir la seva a l'hora de definir la seva pròpia CETS. "No hi ha un model estàndard, sinó que cadascú ha de dibuixar el full de ruta", ha detallat, i és una oportunitat per definir el model de turisme per a la comarca del Priorat".

Pel que fa als terminis, el coordinador ha apostat per enllestir la part documental abans que acabi el 2015, és a dir, la diagnosi i el pla d'acció. D'aquesta manera, a final d'any es podria presentar la sol·licitud a EUROPARC, a la primavera del 2016 tindria lloc una auditoria, i el mateix any es podria aprovar la candidatura.

L'acreditació, com ha assenyalat Salvat, té dues vessants. Primer s'atorgaria al Parc Natural de Montsant, i en una segona fase les empreses del territori també podrien rebre el certificat. Entre els avantatges, ha destacat que "et permet connectar-te en xarxa amb altres territoris i accedir a mercats molt sensibles per aquest tipus de turisme". "Aquest model ha de contribuir a facilitar les activitats turístiques que són respectuoses amb el Priorat", ha manifestat.

Sense voler avançar encara cap a on anirà el pla d'acció, Salvat sí que ha deixat clar que "el Priorat té una personalitat molt pròpia", i que la idea és "seguir amb el model que ja ha iniciat la comarca", molt vinculat a la gent del territori, basat en elements que els són propis i distintius, amb una clara reivindicació dels valors locals... Com a exemple ha apuntat: "quan plantegem que el Priorat és un territori de vi i oli vol dir que és agrari, i cal veure com l'activitat agrària s'acompanya d'activitat turística sense generar conflictes".

Aquesta setmana passada el Parc Natural de Montsant va presentar la CETS a la comarca, després d'haver fet una crida a la participació en diversos municipis del seu entorn com la Bisbal de Falset, Ulldemolins, la Vilella Baixa, Cabacés i Cornudella de Montsant.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics