Dimecres, 20 de Juny de 2018

Els artistes denuncien la gestió cultural 'erràtica' a Tarragona

La Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC) critica la “manca de transparència” en les polítiques culturals de les arts visuals a la ciutat i la poca informació sobre l'anunciat centre d'art

20 de Març de 2017, per Carina Filella / El Punt Avui
  • Capsa Ambulant d'Artistes, una de les activitats del Teler de Llum, a la Rambla Nova

    Judith Fernàndez/ El Punt Avui

El centre d'art de Tarragona, més ben dit, la seva no-existència, torna a posar en peu de guerra els artistes tarragonins. Els agrupats en la recentment creada Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC) critiquen “la manca de transparència i la gestió erràtica de les polítiques culturals de les arts visuals contemporànies de l'Ajuntament de Tarragona”. Àngel Pomerol, un dels integrants, lamenta que les informacions que els arriben sobre l'anunciada creació de l'espai que ha d'englobar la creació artística del territori –i que segons va avançar aquest diari se situarà al Tinglado 2 i estarà dirigit per Mariona Llort– són pràcticament nul·les: “No sabem quin serà el criteri de funcionament, ni l'acord que hi haurà amb la Generalitat.”

Tarragona és l'única capital de demarcació que no disposa d'un centre d'art contemporani descentralitzat, dins la xarxa desplegada pel país. “La importància d'un lloc permanent per a l'exhibició d'art contemporani ha estat una de les reivindicacions més punyents dels diferents col·lectius de l'art i la cultura tarragonines. Totes les principals ciutats catalanes en disposen d'un menys Tarragona”, lamenten.

L'any 2013 es va tancar el Centre d'Art (CA) de Tarragona, “quan encara estava en els seus inicis i sense poder desenvolupar un programa que s'havia aprovat en un concurs públic”. En aquell moment, el consistori va argumentar la seva decisió per la retallada del finançament del govern català, repartit al 50% amb el consistori. Com a alternativa, va crear el Teler de Llum, un centre sense seu permanent, com l'anterior, i gestionat amb recursos municipals: “Això volia dir que aquesta vegada no hi hauria cap concurs públic, i la regidoria ho implementaria tota sola amb l'ajut de la seva plantilla de tècnics”.

Segons els artistes, però, “el més preocupant va ser el tancament de vies de debat sobre el nou model de gestió” i el fet que “es presentava El Teler de Llum com un espai innovador i necessari per a l'art i la mediació, malgrat que moltes de les idees presentades només eren una apropiació de baixa intensitat de l'anterior projecte rebutjat”. Tant Pomerol com Àlvar Calvet, un altre membre de la PAAC, critiquen les poques vies de comunicació amb el consistori i conviden el regidor a “reaccionar”.

Un gestor cultural amb poca maniobra

Els artistes que formen part de la PAAC també qüestionen la recent contractació de Nei Torrell com a cap de gestió cultural de l'Ajuntament de Tarragona , per coordinar el nou pla cultural de la ciutat, que encara no s'ha presentat: “La regidoria de Cultura ha pensat que creant la figura d'un gestor contractat per un any, i amb un pressupost tancat i una programació establerta amb anterioritat, és una bona solució mentre es desenvolupa la idea del Pacte per la cultura.” Els artistes afegeixen: “En aquests moments, el nou regidor de cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats, ha parlat d'un any de reflexió per fer un Pacte per la cultura per enriquir un nou projecte cultural del qual no sabem res, i donem per suposat que El Teler, que havia de ser el gran projecte aglutinador de la cultura de tot el Camp de Tarragona, ha fet fallida.”

COMENTARIS (0)

Reportatges