Dimarts, 23 d'Octubre de 2018

Els treballadors de la paperera Abelan Catalana d'Alcover tallen la C-14 per defensar els 131 llocs de la plantilla

En fase de liquidació, el grup Iberbroad presenta la millor oferta per comprar la històrica fàbrica paperera amb gairebé cent d'anys d'activitat

28 de Novembre de 2017, per ACN
  • Treballadors d'Abelan Catalana tallant la carretera C-14 davant de les instal·lacions de l'empresa a Alcover

    ACN

 Els treballadors de la paperera Abelan Catalana a Alcover (Alt Camp) han tallat aquest dimarts al migdia la carretera C-14, durant una hora. L'acció ha estat pacífica i sense incidents, si bé ha provocat llargues cues de camions. Prop d'un centenar d'empleats han participat en aquesta protesta per defensar els 131 llocs de la plantilla. La paperera, propietat del fons d'inversió PHI Industrial, es troba immersa en un procés concursal des del gener. Ja en fase de liquidació, de les tres ofertes de compra que ara hi ha sobre la taula, l'oferta "menys dolenta", segons els mateixos treballadors, és la del grup Iberbroad -de 6 milions d'euros-, que assumiria el deute i la totalitat de la plantilla. Ara, l'administradora concursal ha de valorar les ofertes. Està previst que l'adjudicació, per part del jutjat mercantil, es dictamini en qüestió de dies. El comitè d'empresa -format per UGT i CCOO-, però, recela de les condicions.

De fet, aquest grup ja havia intentat comprar la unitat productiva anteriorment, però l'oferta anava acompanyada de rebaixes salarials de fins al 20%. Van produir-se diverses reunions al maig, però les negociacions no van arribar a bon port. La històrica paperera, amb gairebé cent d'anys d'activitat, ha vist reduir dràsticament l'activitat en els darrers vuit mesos fins al punt que ara ja és gairebé nul·la.

A part de la proposta d'Iberbroad, les altres dues ofertes són les de l'inversor Ridereta Equities -1,8 milions- i del fabricant de cartrons Eska -1,25 milions. Aquestes dues ofertes, però, no preveuen la continuïtat dels treballadors, que és l'única premissa que preval, per als treballadors. 

L'administradora haurà de valorar les ofertes i presentar informe al jutge, però la proposta d'Iberbroad és la que té més probabilitats de guanyar. És el primer cop que els treballadors es decideixen a tallar la transitada C-14, però estan en peu de guerra des de finals de gener, quan es va obrir el concurs de creditors. 

El desànim generalitzat entre la plantilla i el degoteig d'activitat a la fàbrica -en els últims vuit mesos l'activitat s'ha reduït al 15% o 20% i porta una quarantena de dies pràcticament parada, amb els magatzems buits- ha fet que alguns treballadors hagin optat per marxar pel seu propi peu, segons informa el comitè.

"Estem a les últimes, esperem que el jutge dictamini entre les tres opcions, però el que volem és la continuïtat de l'empresa, amb els 131 treballadors", ha declarat a l'ACN el president del comitè, Manel Calà. Els treballadors estan convençuts que, amb un preu del cartró "pels núvols", l'empresa pot ser rendible.

Gairebé cent anys d'activitat

Abelan Catalana, ubicada entre el riu Francolí i la C-14, està en mans del fons d'inversió PHI Industrial des de fa quatre anys. Abans, la paperera pertanyia a la multinacional americana Newark Group i tenia 212 treballadors. La factoria té gairebé cent anys d'activitat en una zona de llarga tradició paperera.

 

COMENTARIS (0)