Divendres, 29 de Març de 2024

Entitats ecologistes posen el crit al cel pel 'silenci i immobilisme' en episodis com les fumeres de les torxes de Repsol

Gepec presenta una queixa a la Taula de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona i a l'Observatori de Salut i Medi Ambient del Departament de Salut

24 de Maig de 2016, per ACN
  • Les dos torxes de Repsol i Dow a l'esquerra amb les denses columnes de fum negre visibles a molts quilòmetres, al polígon Nord

    ACN

Entitats ecologistes denuncien el "silenci" i l'"immobilisme" de l'administració davant episodis de contaminació com el d'aquest dilluns amb les torxes de Repsol, amb denses fumeres negres i flamerades de fins a 50 metres a causa d'una avaria al complex petroquímic de Tarragona. Gepec ha presentat una queixa a la Taula de Qualitat d'Aire del Camp de Tarragona i a l'Observatori de Salut i Medi Ambient del Departament de Salut. Els acusa de "ceguesa" i "parcialitat" a l'hora de presentar els seus informes sobre la companyia petroliera, "obviant episodis de greu contaminació" quan es fan parades programades o aturades d'emergència. En la mateixa línia, la Plataforma Cel Net denuncia la "immobilitat" i "manca de responsabilitat" de les empreses químiques per "repetits incidents", els quals interpreta com un "altaveu d'una problemàtica silenciada". "Posen de manifest la negligència de l'administració pública per tenir cura de la qualitat de l'aire i de la salut de la població en el territori tarragoní", exposen aquest dimarts en un comunicat.

Entitats ecologistes del territori s'han afanyat a mostrar el seu malestar per aquest darrer episodi de negres fumeres i espectaculars flamerades a les torxes de Repsol i han posat en entredit la funcionalitat i rigor de la Taula de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona. Des de Gepec es retreu que en les darreres sessions de la taula "sempre se'ns transmeti la impressió que les emissions de Repsol i altres indústries químiques no suposen cap problema de contaminació per a les nostres comarques ni cap perill per a la salut pública". Gepec discrepa d'aquest "optimisme congènit" davant les nombroses queixes i fotografies que els han fet arribar veïns de la zona, tant per aquest episodi com per d'altres anteriors a la refineria.

"Com que el director de l'observatori sempre ens comenta amb satisfacció la perfecció inaudita dels resultats dels mesuradors d'emissions col·locats estratègicament en els voltants de Repsol, ens preguntem si no hi haurà alguna disfunció tècnica, geogràfica o estadística en la situació d'aquests mesuradors perquè tothom menys els referits mesuradors i el referit director detectin les pudors i la contaminació", exposa amb ironia l'entitat. A partir d'aquí, li demanen explicacions d'aquests fums, de la composició, volum d'emissions, causes de la seva durada i de les conseqüències que poden comportar per a les persones que els respiren.

Indignació de la Plataforma Cel Net pels responsables polítics que abaixen el cap

La Plataforma Cel Net també expressa la seva "indignació davant incidències com aquestes que es repeteixen periòdicament dins d'un marc d'aparent 'normalitat', generat per la constant manca d'informació i responsabilitat per part de les empreses químiques i l'administració pública".

"Parlen d'aturades no programades, d'errors concrets, d'incidents esporàdics, s'obliden que aquests episodis no tan sols no són tant alegrament justificables, sinó que, a més, només són la punta d'un gran iceberg; l'alarmant contaminació lumínica i sonora d'aquests dos dies només són la part més evident i visible d'una problemàtica amb la qual la població conviu diàriament, des de fa més de 40 anys", exposa la plataforma.

La Plataforma Cel Net no vol qüestionar "quant deixa de guanyar la indústria química cremant etilè i propilè", ni tampoc de tractar "conceptes eufemístics com parada no programada". "Estem jugant amb la salut i el benestar de milers de famílies que vivim envoltades permanentment de la seva contaminació", sentencia la plataforma, la qual recorda que fa anys que lluita perquè es faci un estudi de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. "Però el pas del temps mostra que els responsables polítics no estan a l'alçada del que les circumstàncies els hi exigeixen, la majoria d'alcaldes de les poblacions afectades continuen fent creure a la ciutadania que treballen per millorar la qualitat de l'aire, quan a la pràctica conviuen al servei de la indústria i els seus finançaments de joc i festa", retreu la plataforma.

"Ens volen fer creure que, amb la creació d'una Taula de la Qualitat de l'Aire ja resol el problema, que la gent deixarà de preocupar-se per la seva salut i la de les seves famílies, estem cansats que ens tractin d'estúpids perquè se’ns ha fet evident vegada rere vegada que no hi ha una voluntat real de trobar una solució a aquesta problemàtica", es queixa la plataforma en el seu comunicat.

Des de l'entitat també es denuncia "la falta de rigor" en els controls de la qualitat de l'aire per part de les empreses químiques i de la Generalitat. "No se’ns pot dir que no hi ha cap risc per la salut, amb quins arguments es pot justificar això després de veure totes les imatges que tantes persones han compartit a través de les xarxes socials?", es pregunta la plataforma. "Aquesta falta de rigor en els anàlisis de la Qualitat de l'Aire són permanents i diaris, dies com ahir i avui només fan d'altaveu d'aquest despropòsit i falta de voluntat per solucionar el problema", afegeix.

Finalment, la Plataforma Cel Net demana als màxims responsables de les empreses implicades en l'incident que donin públicament explicacions dels motius de l'error i quin tipus d'accions portaran a terme en un futur pròxim perquè es no torni a repetir. Així mateix, demana a tots els alcaldes "que segueixen sense prendre cap mesura davant el clam de la població", que col·laborin activament finançant un estudi de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona de forma independent, "deixant de fer política de mirada curta i interessos personals i vetllin d'una vegada per totes per la salut de tots els seus ciutadans", exposa. "I a la Generalitat, que posi més interès en el control real de les emissions contaminants i no tant en la valoració i opinió dels responsables d'aquestes indústries", conclou.

Segons Ecologistes en Acció, "un episodi més de Repsol"

Des d'Ecologistes en Acció també s'ha posat de manifest que "en els últims temps no hi ha hagut una evolució cap a una planificació específica dirigida a la millora de la qualitat de l'aire al voltant del complex petroquímic de Tarragona i de la planta que Repsol té a la Pobla de Mafumet". A partir d'aquí, l'entitat creu que "se segueix el mateix model poc eficient que ha estat present de manera ininterrompuda en el país i que es resumeix en la manca d'esforços per obtenir una millor coexistència entre l'activitat econòmica i la qualitat de l'aire".

Segons Ecologistes en Acció, els estudis que s'han fet en general no deixen de ser "un retrat puntual" de la situació i "amb un abast incomplet" de tota l'àrea d'influència de les instal·lacions industrials, portuàries o de serveis. "Hi ha evidències que existeixen paràmetres que es troben per sobre de les concentracions màximes establertes a nivell internacional, el control de les emissions, tant en volum com en compostos és al nostre entendre insuficient a Tarragona en general i a les instal·lacions de Repsol a la Pobla de Mafumet en particular", afirma l'entitat.

A partir d'aquí, Ecologistes en Acció denuncia que el darrer episodi de fumeres i flamerades és "un més del que ja ens té acostumats Repsol". L'entitat recorda que molts veïns alarmats van trucar a Protecció Civil i que, aquesta inquietud dels veïns, contrasta amb la resposta de les autoritats. "Treuen importància al què ha succeït argumentant que si es produeixen aquestes fuites a l'exterior és precisament pel sistema de seguretat; segons la Generalitat, la combustió produïda no ha alterat els nivells de qualitat de l'aire i no ha aplicat cap pla d'emergència ni confinament, però no ha dit quins nivells s'han assolit", etziba aquesta entitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  25 de Maig de 2016

Cal fer més esforços!

No ho he entès mai i ningú explica per què cal cremar milions de tones de gasos! No es pot aprofitar aquesta energia per alimentar calderes o forns? Embrutar el cel és millor? No hi ha cap procediment industrial, físic o químic que eviti llençar porqueria al medi ambient? Cap institució, organisme o entitat pot estudiar el tema?