Cookie control
Dijous, 22 d'Agost de 2019

Entre l'espiritualitat i el descrèdit

Els falsos vidents han restat crèdit al tarot, una ‘guia de predicció de futur’

29 d'Abril de 2018, per Adrià Díaz Bages
  • Cartes de tarot

    Cedida

El comportament de l'atzar és aleatori o el destí està predefinit? Aquesta pregunta ha acompanyat la humanitat des del principi dels temps, i l'home ha creat diversos mètodes per intentar aportar llum a la foscor. La motivació per voler conèixer allò que succeirà en un futur, i "buscar orientació o consell", com afirmen diversos especialistes, ha fet que es faci ús de diverses tècniques, sent el tarot una de les més conegudes, però alhora, una de les més desacreditades.

"El tarot mostra les conseqüències futures de les decisions preses fins al moment", assegura la tarotista no professional i afeccionada a les teràpies alternatives, com ella precisa, Neus Catasús, que defineix el tarot com "una eina que, a través d'energies espirituals, ofereix una guia de predicció de futur de la persona que és consultada". Així també ho considera l'estudiant de teràpies de creixement personal, càbala i afeccionada al tarot de l'Herboristeria Libèl·lula, Anna Ramos, que considera que el tarot, no només pot ser una eina que proporciona una orientació en el futur del consultat, sinó que també "pot ser un mètode d'autoconeixement i evolució personal, ja que et permet descobrir aspectes profunds de tu mateix i, així, créixer com a persona", assegura.

En un món on tot el fet material pren gairebé tota la importància i on la part immaterial no té tant de protagonisme, "és lògic que la gent només s'interessi per allò que es pot tocar i tingui una certa por a allò que desconeix, a allò que no es pot percebre", assegura Ramos, i el tarot no se n'escapa.

Descrèdit general

El tarot, que ha existit de manera documentada des dels segles XIV i XV per tractar de descobrir el futur i per avançar-se als esdeveniments, ha estat perseguit històricament pel cristianisme i ha gaudit sempre d'una reputació més que dubtosa. "El tarot trenca amb tot el dogmatisme de la fe cristiana i les seves creences com a mètode d'endevinació, ja que afegeix forces espirituals externes a l'existència de Déu, és per això ha estat tradicionalment perseguit i desacreditat per l'església, i en conseqüència per la societat", explica Ramos, mentre que el sorgiment d'estafadors i falsos vidents en multitud de programes televisius no han ajudat a millorar el crèdit i la veracitat d'aquesta 'pràctica espiritual', argumenta l'afeccionada riudomenca d'aquesta temàtica i tarotista 'amateur', Mercedes Casanova. "Hi ha molt de xarlatà", puntualitza.

L'actual massificació d'Internet ha contribuït al descrèdit d'aquesta pràctica, opina Catasús, que considera que aquesta falta de confiança sobre el tarot ha existit gairebé des de la seva creació, "a causa de la falta d'espiritualitat de la societat en general i per la desconfiança", assegura, "això fa que la gent, en general, no hi cregui des d'un primer moment; molta gent parteix del concepte de, si no ho veig, no m'ho crec, i el tarot és un tema més subtil, no es veu, s'ha de sentir", assegura, que ja està acostumada a aquest tipus de plantejaments, confessa. Davant dels dubtes ho té clar; "s'agafa abans un mentider que un coix".

El destí està marcat?

El tarot no està directament relacionat amb l'astrologia o la religió, però hi conflueixen conceptes com la psicologia i la intel·ligència emocional per tractar als consultats, manifesten entesos de la temàtica. Casanova exposa que "el tarot t'indica un camí, que tu pots escollir o no, però per la meva experiència he vist que del que no et pots escapar, no te n'escapes. Així i tot, crec que el tarot indica el camí més adequat per a qui el consulta", afirma Casanova, que creu que totes les persones estan destinades a viure un procés d'aprenentatge del qual es pot escollir el camí per arribar-hi, tot i existir un destí fixat.

"El tarotista flueix i transmet la informació rebuda de les cartes, però també cal saber i entendre que si en qualsevol moment, la forma de fer o de ser del consultat canvia, ho faran també les seves decisions i el seu futur canviarà", assegura Isabel Giménez en contraposició a Casanova, i rebutja aquesta idea d'un destí marcat. "La predicció no és totalment rígida, el poder de decisió està dins un mateix", argumenta Giménez. En aquesta tònica, Ramos, que comparteix aquesta opinió, remarca que les cartes poden orientar els consultats, "però el més important per escollir a on vas ets tu mateix, el canvi, està dins teu", manifesta, tot i que i assegura que només és la seva opinió.

"El tarot pot ser un element nefast en mans d'un lector pervers o bé un mestre sublim. És un mirall de la nostra veritat subjectiva, però mai de la veritat absoluta", conclou, fent referència a la coneguda cita de l'artista multidisciplinari i estudiós dels temes esotèrics, Alejandro Jodorowsky.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics