Dissabte, 20 d'Abril de 2024

'És una gran oportunitat per a nosaltres'

40 menors estrangers no acompanyats viuen i estudien a Tarragona en el marc d'un pla pilot que pretén formar prop de 900 MENA a Catalunya

19 de Novembre de 2018, per ACN
  • Imatge d'un grup de joves que prenen part en el programa

    ACN

"És una gran oportunitat per a nosaltres, tenim bons educadors". Bakay Douty és un menor que viu i estudia al Complex Educatiu de Tarragona. Ve de Guinea, no té els estudis obligatoris i ara s'està formant per ser cuiner. És un dels quaranta menors estrangers no acompanyats (MENA) que estan allotjats a l'edifici que temps enrere havia estat precisament una residència de l'antiga Universitat Laboral. Hi són des de l'estiu i han començat la formació d'un ofici i d'idiomes aquest setembre. Es tracta d'un pla pilot que s'emmarca en els diversos programes que s'ofereixen en centres de noves oportunitats de Catalunya, amb gairebé 900 places adreçades a aquests joves migrants, de 16 i 17 anys, sense família.

A Catalunya ja hi ha més de 3.000 menors estrangers no acompanyats atesos al sistema de protecció, els MENA. I si segueix la mateixa tendència, n'arribaran 6.000 més l'any vinent, segons calcula el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. "No són xifres molt més elevades respecte processos migratoris anteriors, però sí que hi ha diferència amb la xifra de menors; i no sols hem de tractar l'acollida d'emergència, sinó dotar-los d'oportunitats", ha afirmat el conseller.

Per la seva banda, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha posat sobre la taula la "preocupació" del Govern davant aquesta "constant arribada", però també ha recordat la feina que es fa per fer-hi front, com aquest pla pilot que acull joves migrants no acompanyats al Complex Educatiu de Tarragona. És la primera experiència en què els MENA es beneficien de residència i de formació en un mateix edifici, aprofitant els múltiples espais en desús disponibles al Complex Educatiu.

Aquest dilluns s'ha presentat aquest pla pilot en el qual hi participen una quarantena d'adolescents que van arribar sols a Catalunya durant l'estiu, provinents del nord i centre d'Àfrica. El Mohamed i l'Ayman, de Costa de Marfil i el Marroc, també ens explicaven que són molt conscients de les oportunitats que els ofereix el programa formatiu a l'antiga Laboral. Estan cursant Programes de Formació i Inserció (PFI) en tres àmbits -jardineria, pintura i cuina- i també fan castellà, francès i àrab.

Aquesta experiència pilot que ha arrencat a Tarragona s'estendrà arreu del país. S'ha fet una reserva específica per als MENA, amb 900 places, en els centres on s'imparteixen programes educatius i d'inserció laboral a menors que no han superat els estudis obligatoris -l'ESO. L'any passat 7.000 joves van seguir programes en centres de noves oportunitats. "Un 80% el va acabar i va trobar feina, i un 20% d'aquest volum va seguir formant-se", ha dit el conseller Josep Bargalló.

En paral·lel, el Govern està reforçant l'atenció per als extutelats. "Estem acabant de modificar un decret que ens permetrà adaptar aquests programes per als extutelats a la nova realitat i als nous perfils, i ajudar així a joves que estan poc temps en el sistema de protecció; el que volem i fem és que mai ningú quedi sol a partir dels 18 anys i puguem garantir un procés d'acompanyament entre departaments, i també des del teixit local", ha conclòs el conseller Chakir el Homrani.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics