Dijous, 18 d'Abril de 2024

Enganxats al mòbil

Un estudi assegura que el 28% de la població d'entre 20 i 64 anys es considera 'addicta' al telèfon

14 d'Agost de 2019, per Redacció
  • Imatge d'arxiu d'un usuari d'un telèfon mòbil

    Reusdigital.cat

1.296.457 catalans es consideren addictes al mòbil, o el que és el mateix, el 28% de la població d'entre 20 i 64 anys. La xifra suposa un descens del 5% respecte a la registrada el 2018. Aquestes dades es desprenen de la 5a Edició de l'estudi sobre addicció al mòbil, elaborat pel portal 'Rastreator.com', que analitza el comportament dels ciutadans de l'Estat enfront del telèfon mòbil. Pel que fa al consum d'hores davant del mòbil per autonomies, els andalusos (4 hores i 50 minuts), madrilenys (4 hores i 40 minuts) i canaris (4 hores i 39 minuts) són els que més temps hi dediquen. Per contra, bascos (3 hores i 47 minuts), aragonesos (3 hores i 34 minuts) i asturians (3 hores i 19 minuts) són els que se situen com els que menys hores el fan servir.

Aquesta anàlisi revela que els catalans fan servir cada vegada més el telèfon intel·ligent, una mitjana de 4 hores i 6 minuts, 44 minuts més que el 2018. A més, sis de cada 10 enquestats reconeixen que el primer i l'últim que fan cada dia és mirar el seu telèfon, i un 19% assegura estar enganxat al seu telèfon durant més de cinc hores diàries. Així mateix, 601.926 catalans (13%) asseguren que no podrien estar més d'una hora sense el seu mòbil.

Pel que fa al tipus d'activitat que es realitza amb els 'smartphones', l'ús més estès en la comunitat és el de les trucades telefòniques (19%), i la consulta de les xarxes socials (19%), per sobre de la gestió del correu electrònic (15%). Aquestes xifres evidencien, segons els autors de l'estudi, que a l'Estat hi ha "una dependència creixent dels dispositius mòbils que, en alguns casos, pot derivar en problemes greus com l'addicció". Durant el període de vacances, amb un major espai per a l'oci, aquest risc s'eleva, se subratlla.

Consells per deixar estar el mòbil

El doctor en Psicologia i Ciències de la Conducta i expert en addiccions a les noves tecnologies Daniel Peña proposa cinc consells "senzills però útils" a l'hora d'intentar combatre un ús excessiu del telèfon. 

1. Coneix-te a tu mateix. La inseguretat, manca de confiança en amb nosaltres mateixos, vulnerabilitat emocional o la necessitat excessiva d'aprovació pels altres poden fer-nos més propensos a fer un ús abusiu del mòbil. Conèixer estar característiques i saber com influeixen en el nostre comportament és el primer pas per recuperar el control.

2. Marca períodes amb i sense telèfon. Estableix períodes específics i determinats per revisar el mòbil i moments i activitats en què el mòbil estigui prohibit. No et centris només en el que no has de fer, sinó en què vas a invertir el teu temps en lloc de mirar el mòbil.

3. Coneix els desencadenants. Hi ha situacions externes (socials) o internes (estrès, avorriment) que desencadenen el nostre comportament, hàbits tòxics que ens fan estar pendents del mòbil sense ser necessari. Una baula inicial pot disparar el següent, de manera que l'autocontrol és molt més fàcil en les baules inicials.

4. Controla la teva atenció. L'atenció és l'objectiu mitjançant el qual percebem el món, un filtre que determina la porció del món amb la qual establim contacte. Sentim i reaccionem a aquesta part del món i en ocasions aquest filtre s'estableix com a conseqüència d'emocions (ex. Por) i no pels nostres objectius, metes, valors ... El mindfulness és una excel·lent forma d'entrenar l'atenció

5. Aplica la racionalitat. De vegades l'ús del mòbil obeeix a patrons irracionals de pensament com la por a perdre alguna cosa o a quedar-se fora (FOMO). En aquests casos és important reanalitzar la nostra manera de pensar i interpretar la realitat, tractant de fer-la més racional, autònoma i menys dramàtica.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics