Dijous, 28 de Març de 2024

Recomanacions literàries d'estiu

Les obres més recents de Jordi Cervera, Josep Gil, Joan Cavallé i Jordi Martí, entre les lectures que Reusdigital.cat us proposa per aquestes vacances

23 de Juliol de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • Són moltes les persones que opten per endur-se un llibre a la platja, aquestes setmanes.

    Cedida

Les vacances d'estiu són un bon moment per recuperar lectures pendents o encetar-ne de noves. Des de Reusdigital.cat us oferim un seguit de recomanacions literàries d’estiu perquè fruïu de les novetats editorials d’autors de la demarcació.

Arquitectures humanes convertides en relats

El Leònides, el Nesto de Vinaròs, la Cucales, el Quico Llarg... Les ciutats són plenes de personatges curiosos, ben sovint inconeguts més enllà del seu entorn més pròxim. Entre narracions fetes per encàrrec ja fa temps, ara tornades a revisar, i textos elaborats per l’autor en breus moments d’espera, l’escriptor Joan Cavallé (Alcover, 1958) ha publicat ‘La ciutat i alguna gent que hi viu’, editat per Cossetània Edicions i el col·lectiu La Gent del Llamp. Al llarg de la seva trajectòria com a escriptor, Cavallé ha conreat la poesia, el teatre, l’assaig i la narrativa, i ha estat reconegut amb diversos premis literaris (Recull de Blanes, Ciutat d’Alzira, Josep Maria de Sagarra, 14 d’abril o Serra d’Or).

Mossèn Gil, en defensa de l’Església de base laïcal

Mossèn Josep Gil Ribas (Reus, 1928) ha publicat ‘Cristians, tanmateix’ (Pagès editors), un assaig en el qual reflexiona sobre com l’Església catòlica ha estructurat el poder al llarg dels temps. “Jesús no la volia així”, hi sentencia Gil. L’obra és una defensa d’una Església que vol superar la dicotomia entre laïcat i clergat. L’autor busca, d’aquesta manera, humanitzar l’Església i fer-la més cristiana, en el sentit originari del terme. El títol del llibre s’inspira en una obra de Jordi Llimona, intitulada ‘Humans, tanmateix’. Gil, prevere de la diòcesi de Tarragona i fundador del Club de Joves, és reconegut per les seves reflexions teològiques i pel seu compromís social i cívic. Entre els seus treballs destaca ‘Història del pensament cristià’, que va publicar anys enrere Cossetània.

Memòria de l’anarquisme catalanista i independentista

D'un temps ençà, una estelada amb el triangle de color negre i un estel roig de vuit puntes es passeja per les manifestacions independentistes. És l’estelada llibertària, promoguda pels anarcoindependentistes, que assumeixen la necessitat d’aconseguir la independència dels Països Catalans des d’una òptica anarquista. El filòleg Jordi Martí i Font (Tarragona, 1969), una de les persones que llueix aquesta bandera per places i carrers, ha tingut cura del primer volum de l’antologia ‘Llibre negre’, una obra que recopila textos escrits entre els anys 1842 i 2018 per anarquistes de tall catalanista i/o independentista. L’obra és una edició conjunta de les editorials Lo Diable Gros, de Tarragona, Caliu Editorial, de València i Calúmnia, de Mallorca. Martí és autor d’altres obres com ‘En aquesta època... Les paraules són punys’ i ‘Visca la terra i visca l’anarquia’.

La història de les interioritats d’un hotel de luxe

Submergir-se en les interioritats d’un hotel de luxe és una oportunitat temptadora per als més curiosos. El periodista Jordi Cervera (Reus, 1959) narra, en el llibre ‘Gran Hotel Reus Continental’ (Stronberg Editorial, 2018), les memòries personals i molt particulars del recepcionista ‘del millor establiment hoteler de la capital del Baix Camp’, per on passen hostes de categoria, estrelles de cinema, músics o empresaris. El llibre es va presentar el passat 11 d’abril, dins els actes de la celebració del 10è aniversari de Reusdigital.cat. Cervera també és l’autor de ‘Serial Chicken’, una novel·la que va ser escrita a través de la xarxa social Twitter, en el marc de la BCNegra 2010.

A la recerca d’una biografia sorprenent

‘El llegat del doctor Elies Can’ és la segona novel·la del doctor Eduard Prats (Barcelona, 1942). El llibre tracta la història d’un farmacèutic, Elies Ardèvol, que decideix reconstruir la vida del seu avi, l’honorable doctor Elies Can. En el procés d'investigació biogràfica sobre el metge, Ardèvol descobreix una sèrie d’esdeveniments que el deixen perplex. El salt de Prats, secretari de la comissió deontològica del Col·legi de Metges de Tarragona, com a escriptor es va produir, l’any 2016, amb la publicació de l’obra ‘Incert camí’.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics