Cookie control
Dilluns, 14 d'Octubre de 2019

Terra de vins

Un llibre proposa un viatge pel país a partir de vinyes i cellers del territori

13 de Juliol de 2019, per Marc Busquets
  • L'enoturisme permet la descoberta de nous indrets a través de vinyes i cellers

    Reusdigital.cat

País de contrastos, de plaers, de bells paisatges i caràcter, a casa nostra hi podem gaudir de bon menjar i beure. El bon moment dels elaboradors de cervesa, amb accent al Camp, complementa una oferta rica i diversa. Aquest, però, segueix sent territori de vi. Història i tradició, imatge de Catalunya a l'exterior, element a taula per a la celebració, ha fet que l'enoturisme passi per un dolç moment. De fet, conèixer la geografia a través de vinyes i cellers és una experiència a l'alça, amb sorpreses i secrets revelats a cada nova parada. 

Vins de la DO Montsant i la DOQ Priorat

'La volta a Catalunya en 50 vins', d'Àngel Garcia Petit (Larousse, 2018), és una guia didàctica per conèixer la producció vinícola del país i pot usar-se com a guia de viatge. Des de les diverses denominacions d'origen, l'expert elabora fitxes descriptives i les combina amb visites recomanades per les rutes, excursions, jaciments i vestigis al territori. Pel que fa als productes del Camp, i més concretament del Priorat, la guia comenta les DO Montsant i DOQ Priorat. Un exemple és l'Acústic celler, a Marçà. S'explica que tot i tenir arrels al Penedès, el responsable Albert Jané "s'havia embaladit sempre mirant els vells ceps de garnatxa i de carinyena" de la comarca tarragonina. 

L''Acústic negre' (que s'aconsella maridar amb un estofat de bou o de senglar) és un dels vins analitzats. Amb "aromes de fruita fresca madura, notes d'espècies i recordes d'herbes aromàtiques de muntanya", fa constar Garcia Petit, s'elabora un beuratge "carnós, estructurat i llaminer". A la vora, recorda l'autor, hi tenim les Mines de Bellmunt del Priorat, el que permetrà als forasters endirsar-se en les entranyes de la terra. També té fitxa Orto Vins, del Masroig. Els integrants del celler, s'assenyala, "volen seguir essent bàsicament pagesos i treballar les vinyes que els han traspassat les famílies". 

Un rosat d'Scala Dei

Elaborat amb garnatxa, samsó i ull de llebre, 'Les comes d'Orto' és "un vi potent, expressiu i que transmet la terra i les varietats de raïm que l'han engendrat", se subratlla. Amb una producció d'unes 3.000 botelles anuals, segons es precisa, el maridatge adequat és un àpat amb pollastre de pagès guisat amb salsa de múrgoles. Com a complement, Garcia Petit aposta per una excursió a uns 20 quilòmetres, a Ascó, per pujar al llagut 'Lo roget' i navegar per l'Ebre fins a Garcia o Móra. 

Un cop aborda la DOQ Priorat, 'La volta a Catalunya en 50 vins' explica la història del Celler Castellet de Porrera. El 'Ferral', producte estrella de la casa, du aquest nom per la composició fèrrica de bona part de les licorelles de la vinya la Solana, i està fet en unes tres quarts parts amb garnatxa negra i peluda, amb cabernet sauvignon, syrah i merlot. Per acompanyar-lo, Garcia Petit aconsella un plat de galtes de bou estofades. Com a complement turístic, l'autor proposa una ruta d'una cinquantena aproximada de quilòmetres amb inici a la carretera TP-7402, tot passant per Poboleda, la Vilella Alta, la Vilella Baixa o Torroja del Priorat. 

Com a curiositat, cal subratllar la inclusió en la guia d'un rosat dels Cellers d'Scala Dei, 'Pla dels àngels rosat'. La comarca del Priorat "no ha estat mai considerada una zona de vins rosats", esmenta Garcia Petit, fet que converteix aquest producte en "una agradable excepció". "Fresc i elegant", sedueix el paladar per les seves aromes de fruites vermelles madures. Intens, d'una agradable acidesa, l'expert apunta que cal beure'l amb pebtros del piquillo farcits de brandada de bacallà. La vista a la Cartoixa, lògicament, esdevé imprescindible per completar l'experiència. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics