Dijous, 19 de Juliol de 2018

Felip VI apadrina Tarracus, la mascota dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017

El disseny guanyador és obra d’Aleix Girona, alumne de l’escola Gabriel Ferrater de la Selva del Camp

19 de Maig de 2016, per ACN/ Redacció
  • La mascota dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2017

    ACN

  • Pla mig del rei Felip VI amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la ministra de Foment, Ana Pastor, amb infants a l'escenari del Teatre Tarragona

    ACN

El rei Felip VI ha presidit aquest dijous al Teatre Tarragona l’acte de presentació de Tarracus, la mascota dels Jocs Mediterranis del 2017. El disseny escollit és obra d’Aleix Girona, alumne de l’escola Abel Ferrater de la Selva del Camp, que s’ha proclamat vencedor en el marc d’una convocatòria en què han participat més de 10.000 escolars de 84 centres educatius del territori. La mascota, adaptada finalment per l’il·lustrador francès Jean Jullien, representa un personatge de color groc -evocant la muralla-, que duu un casc romà de color blau -simbolitzant el Mediterrani- i un mocador de casteller lligat al braç. Felip VI ha realitzat la seva segona visita a la ciutat en poc més d’un any com a president del Comitè d’Honor dels Jocs Mediterranis, amb la voluntat de donar suport a l’esdeveniment esportiu del 2017.

El monarca ha presidit l’acte que ha servit per presentar en societat la mascota dels Jocs Mediterranis, que arrencaran el 30 de juny del 2017. L’acte ha arrencat amb un fragment del discurs que el compositor Pau Casals va pronunciar a l’ONU l’any 1971 i ha comptat amb la interpretació d’una versió d’’El Cant dels Ocells’ fusionada amb música àrab, simbolitzant la fraternitat entre els països mediterranis que prendran part dels Jocs.

Tarracus, la mascota, està conformada per un casc fet d’aigua del Mediterrani, el mocador casteller, símbol del territori tarragoní, i la bandera de Tarragona dibuixada al plomall del casc. La proposta ha estat el dibuix guanyador entre els gairebé 10.000 nens i nenes que van presentar la seva proposta.

84 centres del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre havien presentat un total de 252 dibuixos, d’entre els quals se’n van escollir els 10 finalistes. El dibuix d’Aleix Girona, alumne de 13 anys del col·legi Abel Ferrater de La Selva del Camp, ha estat l’escollit en un concurs fet a les xarxes socials. El dibuix guanyador ha passat per les mans de l’il·lustrador francès Jean Jullien, el creador del símbol de la pau convertit en Torre Eiffel amb motiu dels atemptats de París al novembre de 2015.

Durant els parlaments, el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha assenyalat “l’aposta decidida pels Jocs, la ferma decisió de complir amb els compromisos contrets anteriorment i la promoció dels valors de l’esport”. També ha posat en valor el fet de “convertir Tarragona en un punt de trobada de l’esforç, la integració i el treball en equip de totes les administracions” i ha lloat la presència del monarca, símbol, ha dit, que “junts podem construir el gran objectiu que és l’Espanya del futur”.

Per la seva part, el president del Comitè Olímpic Internacional, Amar Addadi, ha remarcat el procés participatiu que ha permès escollir la mascota. Addadi ha felicitat també els membres del Comitè Organitzador i els membres del Comitè Olímpic Espanyol perquè, “tot i les dificultats de la conjuntura actual, continuen donant suport i despleguen infinits esforços per assegurar la continuïtat del projecte Tarragona 2017”.

Al seu torn, l’alcalde i president de la Fundació Tarragona 2017, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat el Mediterrani “com una via de comunicació d’idees, valors, creences, costums, cultura i tradicions, la immensa influència del qual perdura encara als nostres dies”. Ballesteros ha erigit Tarragona com “el far que ha de guar la sortida a la crisi humanitària que estem vivint a les ribes orientals de la Mediterrània” i ha advertit que, “si no som capaços de recuperar l’àrea Mediterrània com a espai de pau, llibertat i respecte pels drets humans, anem abocats al desastre”.

L’acte ha comptat amb l’assistència de diferents autoritats i representants de la societat civil i econòmica tarragonina. A nivell polític, hi ha assistit els principals representants del territori i dels municipis seu, així com la ministra de Foment, Ana Pastor, i el conseller d’Interior, Jordi Jané. A nivell municipal han destacat les absències dels grups municipals de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA. Tampoc no ha assistit al Teatre de Tarragona l’alcalde de Valls, Albert Batet, en protesta per la prohibició de dur banderes estelades a la final de Copa del Rei.

Felip VI: 'Els Jocs enorgulleixen Catalunya i tota Espanya'

Posteriorment, Felip VI s’ha desplaçat al Centre de Convencions de Port Aventura World, on ha assistit al dinar de clausura del Comitè Executiu dels Comitès Olímpics Europeus. Durant el seu parlament, que ha pronunciat en anglès, català i castellà, el monarca ha destacat que els Jocs Mediterranis “enorgulleixen a Catalunya i a tota Espanya, i s’enforteixen amb la col·laboració de totes les nostres administracions i institucions”.

Felip VI ha subratllat que els Jocs “posaran de manifest el compromís del nostre país amb la pau i la concòrdia en una regió, la Mediterrània, que forma part de la nostra cultura, la nostra història i la nostra identitat”. El rei ha afegit que la cita esportiva serà una oportunitat “per posar de relleu la necessitat d’impulsar la pau i el diàleg en una regió que ha de ser punt de trobada i solidaritat entre pobles, països i, sobretot, entre persones de totes les cultures”.

Així, el monarca ha lamentat que, com ha succeït en altres moments de la història, la Mediterrània torna a ser el centre d’atenció. A dia d’avui, ha dit, “ho és d'una manera molt dramàtica, enfront de la tragèdia d'una pèrdua inacceptable de tantes vides, l'angoixa de la difícil situació per la supervivència humana, de pau, d'oportunitats i esperances d'un futur millor”. Felip VI també ha tingut un record per la “tragèdia aèria” de l’avió d’Egypt Air que cobria la ruta entre París i El Caire.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital tarragona 2017
COMENTARIS (2)

Comentaris

Obol  20 de Maig de 2016

Com és possible.....

.......que un"net"polític de Franco vingui a promocionar els nostres Jocs.,Que ja no teniu dignitat ? Encara bò que el nostre President Puigdemont no l´ha rebut. Gracies president ¡¡¡

J. A. C. O.  19 de Maig de 2016

Ja estem mig beneïts...

Ara cal saber com es paga. Qui ho pagarà és clar: els de sempre! Ningú tindrà el gest de rascar-se la butxaca. Les despeses d'aquests actes es poden estalviar fent vídeo conferències però llavors no hi hauria fotos...

Reportatges