Dijous, 28 de Març de 2024

Generalitat i Ajuntament de Tarragona aportaran 200.000 euros anuals per a la conservació del patrimoni romà

A banda, entre les dues administracions el 2020 destinaran 684.000 euros a reparar la muralla

19 de Desembre de 2019, per ACN
  • Una imatge de la reunió

    ACN

La comissió de patrimoni que l'Ajuntament de Tarragona i la Direcció general de Patrimoni cultural de la Generalitat han celebrat aquest dijous a Tarragona ha donat fruits. Les dues administracions han acordat crear un conveni per a la conservació preventiva i el manteniment del patrimoni romà de la ciutat, mitjançant el qual aportaran 100.000 euros anuals cadascuna fins el 2023, amb la possibilitat d'ampliar-lo dos anys més.

A banda, el 2020 destinaran 684.000 euros per reparar parts de la muralla, que té trams amb "risc de col·lapse", segons els informes tècnics. Les dues parts també han accedit a desenvolupar una taula de gestió del Patrimoni Mundial i faran una comissió bilateral cada tres mesos.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha qualificat la trobada de "molt constructiva". De la reunió n'han sortit diferents compromisos per les dues parts. El primer és un nou conveni per a "la conservació preventiva i de manteniment", segons ha detallat l'alcalde. Cada administració posarà 100.000 euros cada any fins el 2023, amb la possibilitat d'allargar-lo dos anys més. Un acord però, que estarà supeditat a l'aprovació dels respectius pressupostos. "Hem fet la reflexió de que val la pena fer un manteniment continuat. És la millor manera d'assegurar el bon estat dels monuments i després no haver de fer actuacions d'urgència", ha comentat Ricomà.

Per la seva banda, la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, ha explicat que la col·laboració "la va plantejar l'alcalde" i que a la consellera de Cultura "li va semblar molt bona idea". Tot i això ha manifestat que si bé no hi havia aquest acord, la col·laboració entre tècnics i polítics d'Ajuntament i Generalitat ja existia. A més, les dues parts han acordat celebrar una comissió bilateral, com la d'aquest dijous, cada tres mesos. Una trobada que, segons ha dit Ricomà, serà "al màxim nivell".

De fet, en la primera també hi han assistit el cap dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, el director de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament, Hermán Pinedo, i diferents tècnics dels dos costats. També a nivell de col·laboració entre administracions s'ha acordat la creació de la Taula de Gestió del Patrimoni Mundial. Es tracta d'una iniciativa del grup municipal de la CUP de Tarragona, que va recollir l'equip de govern i que s'ha desenvolupat. "Tindrà l'objectiu de fer el seguiment de la gestió del Patrimoni Mundial, i hi participaran Ajuntament, Generalitat, Estat i entitats de recerca i del coneixement relacionades amb el patrimoni", ha concretat Ricomà, que ha citat la Universitat Rovira i Virgili, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, el Col·legi d'Arquitectes de Tarragona i l'Arquebisbat de Tarragona.

El desenvolupament d'aquesta taula, tal com ha apuntat l'alcalde, s'ha d'acabar de definir i s'haurà d'aprovar al consell municipal de Cultura i Patrimoni.

Inversions per manteniment

Més enllà de la partida anual que destinaran les dues institucions, en la comissió d'aquest dijous s'ha arribat a pactes concrets sobre inversions que es duran a terme en els propers mesos. La primera fa referència a la muralla romana. "La Generalitat ja tenia compromesos 142.000 euros pel 2020 i n'afegeix 200.000 més", ha avançat Ricomà. L'Ajuntament aportarà la mateixa quantitat, per la qual cosa el monument rebrà una injecció de 684.000 euros. Serviran per actuar en base al que recull el Pla Director de la muralla, aprovat fa uns anys. D'aquests 684.000 euros, uns 230.000 serviran per intervenir al tram de la Baixada del Roser i del Portal del Roser.

Un projecte que, segons ha indicat Ibar, ja està redactat i està pendent de sortir a licitació. La directora general ha estimat en cinc mesos la durada del tràmit. Posteriorment també es farà una actuació de "cobrir i lligar els paraments" de la part superior de la muralla. La resta de diners serviran per treballar en base a les prioritats recollides al Pla Director o en altres espais patrimonials, si s'hi detecten patologies urgents. Paral·lelament, l'Ajuntament també destinarà 100.000 euros a l'amfiteatre en una intervenció que ha de permetre reobrir el monument als visitants "molt aviat", en paraules de l'alcalde. Tot i això, serà només la zona de l'arena, ja que per poder tornar a fer servir les graderies per a "activitats que requereixin un públic massiu" caldrà desenvolupar una segona fase.

Per la seva banda, la Generalitat destinarà 700.000 euros a la Vil·la Romana dels Munts, a Altafulla, per a treballs a la coberta del criptopòrtic, i quasi 75.000 euros per fer excavacions a la zona de l'escena del teatre romà. El Govern també està en procés d'actualitzar el pla de gestió del patrimoni romà, que data del 2014. Totes aquestes actuacions es duran a terme el 2020, coincidint amb el 20è aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Una efemèride que la ciutat celebrarà amb diferents actes que ja s'han començat a treballar, segons han indicat els dos dirigents. Les dues institucions, a més, s'han compromès a buscar "recursos extres" d'altres administracions, com la Diputació de Tarragona o l'Estat.

Sobre el govern espanyol, Ricomà ha dit que hi establiran interlocució quan es constitueixi el nou executiu, mentre que Elsa Ibar ha recordat que "l'Estat té moltes inversions pendents a Tarragona", i ha citat l'arxiu, el nou museu arqueològic, la necròpolis paleocristiana o una nova biblioteca.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics