Cookie control
Divendres, 10 de Juliol de 2020

Treball proposa una comissió de seguretat del complex petroquímic de Tarragona en detectar 'mancances' en la prevenció

Inspecció de Treball obre un nou expedient a IQOXE per incompliment de l'avaluació dels riscos laborals

24 de Gener de 2020, per ACN/ Redacció
  • Una imatge de les instal·lacions d'IQOXE, després de l'explosió

    Reusdigital.cat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha proposat crear una comissió de seguretat i salut laboral del complex petroquímic de Tarragona després de detectar "algunes mancances en els mecanismes de gestió interna de l'activitat preventiva de riscos laborals" en el complex petroquímic. Per això, ha requerit a l'Associació empresarial química de Tarragona (AEQT) que esclareixi la seva representació, després que el secretari del departament, Josep Ginesta, ha informat que l'AEQT ha manifestat que "no s'arroga una representació clara de totes les empreses del polígon petroquímic".

Ginesta ha demanat a la part empresarial ser capaç "d'arribar a acords i assumir compromisos amb els sindicats majoritaris representatius UGT i CCOO dels més de 10.000 treballadors en la reunió de la propera setmana. "Després de l'accident a l'empresa IQOXE i de les informacions que ens traslladen els sindicats i l'AEQT es constata que hi ha una pèrdua de confiança dels treballadors en els sistemes de seguretat i salut laboral", ha explicat.

Nou expedient de Treball a IQOXE

Inspecció de Treball ha obert un nou expedient a l'empresa IQOXE per incompliment de l'avaluació dels riscos laborals en la represa de l'activitat després de l'explosió a la seva planta de La Canonja la setmana passada. El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ho ha explicat després de reunir-se amb els representants dels sindicats de CCOO i de la UGT i de l'Associació empresarial química de Tarragona (AEQT) aquest passat dijous. Segons Ginesta, el requeriment podria derivar en una sanció i per ara aturar l'activitat en aquesta fàbrica. "Ens genera poca confiança, hem demanat a l'AEQT que exigeixi a l'empresa que canviï d'actitud i que sigui més col·laborativa, transparent i clara. L'accident que hem tingut és molt greu i això ha afectat la credibilitat del complex petroquímic", ha afirmat Ginesta.

De la seva banda, els sindicats han recriminat a IQOXE el caràcter "prepotent" i que no faci autocrítica dels fets. A més, els agents reunits han acordat la creació d'una comissió de seguiment per "reconstruir la confiança perduda" entre la ciutadania i els treballadors arran de l'accident en matèria de seguretat i salut laboral. És previst que es tornin a reunir la setmana vinent. Segons Ginesta no s'ha paralitzat l'activitat de l'empresa IQOXE però sí que s'ha aturat, ja que no ha complert amb els requeriments, obligats per llei, vinculats a l'activitat iniciada amb posterioritat a l'accident. "IQOXE no ha donat compliment a les obligacions administratives, com ara l'avaluació dels riscos laborals", ha precisat Ginesta. "És legítim que tothom vulgui fer ús del dret a defensa i que vulgui preservar tots aquells àmbits d'investigació, però seria bo que l'empresa no donés informacions contradictòries i que actués amb lleialtat i amb responsabilitat en els àmbits administratius", ha valorat Ginesta.

En la mateixa línia, s'han posicionat els sindicats de CCOO i UGT, els quals han criticat que IQOXE no hagi fet autocrítica i que tingui un "caràcter prepotent" vers l'administració, els sindicats i els mitjans de comunicació. "No assumeix que s'han pogut fer coses malament. No et pots emparar amb l'excepcionalitat per fer coses que no estan sota la llei, sinó que encara haurien de més curosos en temes de seguretat", ha reblat el secretari general de CCOO d'Indústria de Tarragona, José Manuel Martin.

Per recomanació dels Bombers

En canvi, fonts d'IQOXE han assegurat que els treballs iniciats dissabte passat (pels quals s'ha obert un expedient)  es van dur a terme per la recomanació dels bombers. Segons aquestes mateixes fonts, es van fer tasques de buidatge d'un dels tancs d'òxid d'etilè cap a Repsol a través d'una canonada. Per executar aquesta actuació, van sol·licitar els permisos al jutjat, a la policia i als mateixos bombers, segons han explicat des de l'empresa. A més, segons ells, Inspecció de Treball va elaborar una avaluació de riscos laborals interna.

A banda, des d'IQOXE han defensat que tant ells com Repsol van comprovar per fer el transvasament del producte que el tub aguantés la pressió. També han subratllat que en cap moment volien posar en marxa la planta per produir. En la reunió, celebrada a la seu dels Serveis Territorials de Treball a Tarragona i que s'ha allargat més de dues hores, també s'ha acordat crear una comissió de seguiment per tal de "reconstruir la confiança" en el sector petroquímic després de l'explosió.

Així mateix, l'òrgan també avaluarà el sistema de prevenció i resoldrà els conflictes de salut laboral i de seguretat. Tots els agents s'han emplaçat a una nova reunió la setmana vinent, en la qual els representants de les empreses podrien ja tenir la capacitat per assumir acords i compromisos per millorar l'activitat preventiva de la petroquímica.

CCOO denuncia incidents i accidents

Per part seva, CCOO ha assegurat que IQOXE havia acumulat 73 incidents i accidents laborals en els últims cinc anys, des que va ser adquirida pel grup Cristian Lay. Segons han apuntat, es tracta d'una xifra "anormal", pel seu alt nombre, en les empreses químiques de Tarragona. A banda, han lamentat que la companyia no fes cas de les peticions dels treballadors de bunqueritzar la sala de control, en la qual va morir un operador de planta en l'explosió del passat 14 de febrer.

També han denunciat que els estudis d'avaluació de riscos psicosocials indicaven que el 98,5% dels treballadors tenien un ritme de treball que els suposava un risc "molt alt", i que els dirigents d'IQOXE, el dia abans de la deflagració, van qualificar de "simple opinió".

El paper de l'AEQT

Els sindicats també han estat crítics amb el paper de l'Associació empresarial química de Tarragona (AEQT) en l'afer IQOXE. Segons han dit, en la reunió que van mantenir aquest passat dijous amb l'entitat i el secretari general de Treball, Josep Ginesta, l'AEQT va afirmar que no podia arribar a acords perquè no actuava com a patronal. "No ens podem desgastar amb algú que reconeix que no pot arribar a acords", ha indicat Hernández, que ha instat a buscar un interlocutor vàlid per buscar solucions en matèria laboral i de seguretat al polígon químic de Tarragona.

Per això, ha afirmat que "quan no trobes un interlocutor, n'hi ha un per sobre, que són Foment del Treball i Pimec, que representen tots els sectors", i els ha instat a dialogar. Aquest divendres, la Generalitat també ha emès un comunicat sobre la relació amb l'AEQT. El departament de Treball ha demanat a l'AEQT "aclarir la seva representació per constituir la comissió de Seguretat i Salut laboral del complex petroquímic".

Ginesta ha sol·licitat a l'associació que traslladi als dirigents d'IQOXE que "seria bo que tingués un canvi d’actitud en la manera que es relaciona amb l'administració" perquè "no és bo que doni informacions contradictòries i perquè actuï amb lleialtat en els àmbits administratius que els correspon”. En referència a la seguretat del polígon químic, Ginesta ha manifestat que Treball ha detectat "algunes mancances en els mecanismes de gestió interna de l’activitat preventiva de riscos laborals en el complex petroquímic".

Vaga al febrer

L'UGT ha anunciat que s'adherirà a la vaga prevista pel mes de febrer per demanar més seguretat al polígon químic, que va convocar fa uns dies CCOO. Des d'UGT s'ha fet una crida a la ciutadania a que participi en la jornada de mobilitzacions, que encara no té una data definida. El sindicat focalitza la vaga no només en les companyies, sinó també en l'administració, que consideren que "també han fallat". Als organismes públics els han demanat més inspectors de treball i de seguretat industrial, establir un consens en com s'ha de mesurar la qualitat de l'aire, que el Plaseqta torni a Tarragona i més coordinació entre els ajuntaments.

El secretari general d'UGT Tarragona, Joan Llort, ha demanat "no criminalitzar la química" pels accidents, si bé ha assegurat que "si hi ha una planta que no compleix les mesures de seguretat, no pot funcionar". En un comunicat també han requerit "la reconstrucció, l'abans possible, de la planta afectada i el manteniment dels llocs de treball, tant d'IQOXE com de les empreses auxiliars".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics