Dijous, 25 d'Abril de 2024

Investigadors de la URV frenen la taca blanca, un virus que provoca la mort de les gambetes

L’extracte de farigola controla la proliferació d’un virus que mata aquest crustaci

13 de Desembre de 2018, per Redacció
  • L'estudi l'ha liderat la URV

    Cedida

Les granges on es crien les gambetes que després es destinen al consum humà (Litopenaeus vannamei) fa anys que pateixen l’atac del virus de la taca blanca, una afectació que en frena el creixement i acaba, fins i tot, provocant-ne la mort. Això ha perjudicat notablement el negoci de cria d’aquests crustacis, ja que ha comportat la pèrdua de gairebé un 100% de la producció. Aquesta problemàtica ha afectat especialment algunes zones de Brasil, la Xina i diferents països d’Amèrica Llatina, on la cria de les gambetes es fa de forma molt massiva, la qual cosa facilita la propagació del virus.

Assabentats de la situació, investigadors del grup de recerca FoodIE, del departament d’Enginyeria Química de la URV, van assumir el repte de buscar-hi una solució i ho van aconseguir encapsulant extracte de farigola i incorporant-lo a l’aliment de les gambetes. L’equip investigador, format per Osmar Tomazelli i Sílvia de Lamo, va apostar per utilitzar un producte natural com la farigola perquè és apte per al consum animal i humà i perquè ja se’n coneixien les propietats antimicrobianes.

Calia veure, però, si també podia ser efectiva com a antivírica. A partir d’oli essencial de farigola, els investigadors van fer una emulsió simple que posteriorment van encapsular utilitzant la tècnica de l’atomització, que permet que una substància passi de líquida a pols. Per fer-ho, van necessitar un material de contenció (polisacàrid) anomenat maltodextrina, molt utilitzat en la indústria agroalimentària. La investigadora Sílvia de Lamo ha encapçalat la recerca. 

Els investigadors van introduir l’oli de farigola en càpsules dins del pèl·let en diferents concentracions en gambetes a les quals s’havia inoculat el virus. També van utilitzar un grup control amb gambetes sanes que s’alimentaven amb els pèl·let sense l’oli essencial. Els resultats d’aquest estudi van posar en relleu que afegir un 1% d’oli essencial de farigola al menjar dels crustacis aconseguia que, tot i ser portadors del virus, no desenvolupessin la malaltia.

Així, podien créixer fins a arribar a la mida ideal de la fase adulta per ser comercialitzats i consumits, ja que la presència del virus no té cap afectació sobre la salut humana. La microencapsulació d’olis essencials amb propietats antimicrobrianes i antivíriques obre les portes a utilitzar aquesta tècnica per prevenir malalties en altres animals de granja a través de l’alimentació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics